Eindelijk is er een boek waarin de basiskennis over de energietransitie op een rijtje staat. Sanne de Boer schreef ‘De energietransitie uitgelegd’. De eerste druk is al uitverkocht. “De energietransitie is een hot onderwerp. Het is goed dat veel mensen ermee bezig zijn. Maar er zitten ook veel onduidelijkheden en onwaarheden in de discussie.”
Waarom heb je ‘De energietransitie uitgelegd’ geschreven?
“Ik merkte dat er behoefte is aan basisinformatie over de energietransitie. Zelfs binnen Stedin weten lang niet alle collega’s het verschil tussen kW en kWh bijvoorbeeld. Dat kun je van communicatiemensen of juristen ook niet verwachten. Ook hogescholen hadden behoefte aan een boek over de Nederlandse energietransitie. En in de media ontstaat soms miscommunicatie, bijvoorbeeld door verschillende uitleg van de term energieneutraal. Veel mensen hebben een mening over de energietransitie, maar vaak is die mening gebaseerd op een beperkte hoeveelheid informatie. Ze roepen bijvoorbeeld dat biomassa slecht is. Maar waarom weten ze dan niet. Of ze zeggen juist dat het zonder biomassa niet lukt, maar weten dan ook niet welke eigenschappen van biomassa moeilijk te missen zijn. Ik heb energiewetenschap gestudeerd en werk dagelijks aan de transitie. Ik heb op persoonlijke titel dit boek met neutrale uitleg geschreven in de hoop dat het bijdraagt aan heldere discussies over de keuzes waar we voor staan.”
Welk feit vond je zelf opvallend?
“De Nederlandse situatie is uitzonderlijk, doordat wij bovengemiddeld veel aardgas gebruiken om gebouwen te verwarmen. In andere landen zijn stookolie of kolen nog heel gewoon. En in Ierland wordt zelfs nog een significant deel van de huizen met turf warm gestookt. Dat klinkt voor mij als een middeleeuwse energiebron en dat in 2020 in Europa.”
Waarom is je boek juist nu nodig?
“Het is heel positief dat dit onderwerp zo hoog op de politieke en maatschappelijke agenda staat. Toen ik rond 2005 energiewetenschap ging studeren, werd ik nog uitgelachen. ‘Waarom zouden we auto’s op waterstof laten rijden, we hebben toch benzine?’ Veel mensen vonden de energietransitie toen nog onzin. Inmiddels is de transitie onomkeerbaar. De politiek, gemeenten, regio’s, netbeheerders, energieleveranciers en andere bedrijven werken er hard aan. Alle verschillende onderdelen van de sector moeten intensief samenwerken. Het is goed als we daarin allemaal van dezelfde basiskennis uitgaan.”
En burgers?
“Ik vind het heel belangrijk dat we meer kennis uitdragen aan bewoners en bestuurders. Ze willen weten wat de energietransitie is en waarom we daarmee bezig zijn. Ik spreek me in het boek niet uit over de keuze voor energiebronnen, bijvoorbeeld biomassa of kernenergie. We moeten er als samenleving een discussie over voeren en de politiek moet een bewuste keuze maken: dit wel en dat niet, of alleen onder deze voorwaarden. Ik hoop zeer dat ik met dit boek een bescheiden bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van die maatschappelijke discussie.”
Bestellen U kunt ‘De energietransitie uitgelegd’ van Sanne de Boer bestellen bij bol.com of via een email aan info@degroenewaterlelie.nl. Wie via email tien of meer boeken bestelt, krijgt vijf procent korting.