Het Nationale Klimaatplatform (NKP) en de NVDE bekeken samen de praktische uitvoering van duurzame warmtetoepassingen bij een werkbezoek in Amersfoort georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Bioketel Leveranciers (NBKL). Het NKP en de NVDE gingen het gesprek aan over of lokale warmte een duurzame toepassing is en in hoeverre gemeenten biomassa nodig hebben voor duurzame warmte. Met een fietstocht heeft de groep verschillende locaties met bioketels bezocht. Eerst een zwembad dat verwarmd wordt door een compacte bioketel en daarna het lokale warmtebedrijf dat met bioketels bijna 4000 huishoudens voorziet van duurzame warmte.
Kees Vendrik, voorzitter NKP, gaf aan dat het werkbezoek zeer nuttig is omdat het laat zien dat duurzame warmte een belangrijke rol speelt in het versterken van de energietransitie. Het gaf inzicht in de rol die biomassa kan spelen bij de lokale energievoorziening. De huidige problemen met netcongestie zijn slecht voor het vertrouwen en de uitvoerbaarheid, aldus Vendrik. Er is daarom een duidelijk kabinetsstandpunt nodig op de rol van biomassa als transitietechniek.
Olof van der Gaag, voorzitter NVDE, vindt dat duurzame biomassa een cruciale rol vervult omdat het een groene en regelbare energiebron is die de piekvraag naar warmte uitstekend kan invullen in plaats van gas. Door het gebruik van een bioketel is de inrichting van heel warmtenet mogelijk met een mix van andere duurzame bronnen, zoals geothermie of aquathermie. Juist deze bronnen zijn namelijk niet regelbaar. ‘Ander bijkomend voordeel is dat het gebruik van biomassa een kans biedt op negatieve emissies door de CO2 af te vangen en op te slaan. Deze negatieve emissies zijn volgens erkende klimaatwetenschappers hard nodig om te voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs,’ stelt hij.