Tweede Kamerlid Silvio Erkens van de VVD bezocht samen met zijn staf afgelopen maandag het aardwarmteproject Maasdijk. “Geothermie is een ontzettend mooie manier om aan duurzame warmte te komen. Wat ik zo mooi vind op dit werkbezoek, is dat geothermie niet iets van de tekentafel is. Je ziet dat er in de praktijk al dit soort grote projecten gerealiseerd worden”, zei een enthousiaste Erkens. De NVDE organiseerde in samenwerking met haar leden Geothermie Nederland en HVC dit werkbezoek, gericht op geothermie in de praktijk. Tijdens het werkbezoek werd onder andere ingegaan op de gevolgen van lange doorlooptijden bij de uitvoering van aardwarmteprojecten.
De tekst gaat verder onder het filmpje
NVDE-voorzitter Olof van der Gaag opende de dag met een pleidooi voor het versnellen van doorlooptijden in de energietransitie. De NVDE presenteerde vorig jaar de actieagenda ‘Kortere doorlooptijden energietransitieprojecten’, waarin voorstellen staan om de voorbereiding van duurzame energieprojecten flink te versnellen. Janine Verweij van Geothermie Nederland gaf de aanwezige VVD’ers een overzicht van de geothermie-installaties in Nederland en liet zien wat er nodig is om de opschaling van geothermie te versnellen. Marco van Soerland nam hen daarna mee in de warmtetransitie. Hoe pakt een bedrijf als HVC de warmtetransitie aan? Hij legde dwarsverbanden tussen de ‘warmterotonde’ door het Westland: publieke warmtebedrijven, de glastuinbouw en gebouwde omgeving.
Alle aanwezigen trokken hun veiligheidskleding aan voordat ze de aardwarmtelocatie Maasdijk bezochten, die HVC samen met warmtecoöperatie Maasdijk realiseert. HVC Aardwarmte Maasdijk is één van de projecten die NVDE heeft meegenomen in de casestudy van EY/HVG Law over lange doorlooptijden. Het project is ook behandeld tijdens de Werksessie Doorlooptijden die NVDE en Netbeheer Nederland vorig jaar hebben georganiseerd voor Tweede Kamerleden van de toenmalige coalitiepartijen.
HVC Aardwarmte Maasdijk heeft drie aardwarmtedoubletten achter elkaar geboord. Nu wordt het aardwarmtegebouw verder ingericht om in het tweede kwartaal van 2024 met het eerste doublet in proefbedrijf te gaan. De zes putten bevinden zich bovengronds enkele meters naast elkaar, maar worden schuin geboord. Hierdoor is er op diepte een grote afstand tussen de putten (gemiddeld 1,5 tot 2 km). De putten worden tot 2,9 kilometer diep in de aarde geboord. Er wordt genoeg warmte naar boven gepompt om 50.000 huishoudens per jaar te voorzien.
Vijf financiële instellingen financieren dit Nederlands grootste aardwarmteproject. Het is de eerste keer dat zoveel banken en verzekeraars betrokken zijn bij een geothermieproject. Met de financiering van het project Maasdijk, dat naar verwachting in 2024 warmte gaat leveren, is ongeveer 115 miljoen euro gemoeid. Hiermee is een toekomstbestendige blauwdruk neergezet voor de financiering van geothermieprojecten in Nederland.
Dit werkbezoek van de VVD liet zien dat de energietransitie inmiddels echt werk in uitvoering is. Er wordt in Nederland aan duizenden projecten tegelijkertijd gewerkt, die ons land steeds duurzamer maken. Deze week, 21 februari, was de Green Energy Day in Zuid-Holland. Dit is de dag waarop alle duurzame energie voor dat jaar ‘op’ is, als de Zuid-Hollanders alles wat ze dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken. Geothermieprojecten helpen bij het verschuiven van de Green Energy Day. Hierdoor komen we in 2050 op 31 december uit, en hebben we een volledig duurzaam energiesysteem. We bedanken Silvio Erkens en zijn collega’s voor de oprechte belangstelling en hopen hen te hebben geïnspireerd.