De veelbelovende opsporingsmethode eDNA kan de isolatieopgave en het isolatietempo redden. Deze methode houdt in dat beschermde diersoorten – zoals vleermuizen – aan de hand van achtergebleven DNA kunnen worden opgespoord. De NVDE is daarom erg blij met de aankondiging van minister Mona Keijzer (VRO) en staatssecretaris Jean Rummenie (LVVN) om te onderzoeken hoe deze methode als ‘erkende maatregel’ in de Omgevingsregeling kan worden opgenomen. “Het snel wettelijk toestaan van eDNA is echt nodig om de isolatiesector en de isolatieopgave van Nederland te redden”, zegt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. “De winter staat voor de deur en veel mensen hebben behoefte aan een warme, comfortabele woning en lagere energierekening.”
Afgelopen vrijdag werd in het NOS-journaal de situatie uitgelicht: isolatiebedrijven zitten met hun handen in het haar sinds zij natuurvriendelijk moeten isoleren, volgens de zogeheten natuurkalender. Ook moeten ze woningen voor het isoleren vleermuis-vrij maken. Dat is een tijdrovende klus en zorgt voor hogere kosten. Door het natuurvriendelijk isoleren kunnen veel isolatiebedrijven niet voldoende isolatiewerkzaamheden uitvoeren of jaarrond doorwerken, met als gevolg dat bedrijven failliet gaan, over de grens werk zoeken of verplaatsen naar de zakelijke markt. En dat terwijl het slimmer en goedkoper kan.
Zoals de Kamerbrief uitlicht, zijn de tussenresultaten van het validatieonderzoek door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) erg positief. De verwachting is dat de definitieve resultaten niet wezenlijk zullen afwijken van dit tussentijdse validatierapport. Inmiddels heeft een consortium van marktpartijen de resultaten van een op eigen initiatief uitgevoerd eDNA-onderzoek opgeleverd met vergelijkbare resultaten als het onderzoek van RVO.
De situatie is ondertussen zo nijpend dat inmiddels al 35 procent van de isolatiecapaciteit is afgeschaald in de particuliere markt en isolatiebedrijven zo’n 70 procent minder spouwmuurisolatiemaatregelen uitvoeren ten opzichte van vorig jaar. De vraag naar vloerisolatie is met 50 procent gedaald. De onzekerheid straalt dus ook af op andere type isolatiemaatregelen. Sneller en goedkoper kunnen isoleren (ten opzichte van de werkwijze die nu geldt) door middel van de eDNA-methode is dus echt heel hard nodig.
Met opsporingsmethoden voor vleermuizen zoals eDNA, kunnen isolatiebedrijven tot aan 2030 bijna 70 procent meer spouwmuren van woningen isoleren dan zonder deze aanvullende methoden. Dit bleek uit eerder onderzoek door W/E Adviseurs in opdracht van de NVDE en VENIN. Als isolatiebedrijven dit jaar nog de eDNA-methode kunnen gebruiken, zouden tot 2030 alsnog 338.000 woningen kunnen worden geïsoleerd.
Het staat buiten kijf dat de isolatieopgave en doelen vanuit het Nationaal Isolatieprogramma flink onder druk staan. Om toch burgers zo snel mogelijk te kunnen helpen met het grip krijgen op hun energierekening zou een grootschalige aanpak van wijken nodig zijn. De NVDE deed daarvoor eerder een voorstel. Door op grote schaal vraag en aanbod bij elkaar te brengen, kunnen veel grotere stappen worden gemaakt op korte termijn.
Kamerbrief 2 oktober 2024: Korte termijn aanpak natuurvriendelijk isoleren: eDNA