AMO schetst beelden van de energietransitie richting 2050

4 oktober 2024

Op verzoek van een brede groep organisaties en bedrijven uit de energiesector heeft Onderzoeks- en ontwerpstudio AMO, gelieerd aan architectenbureau OMA, bestudeerd hoe Nederland de komende decennia kan veranderen door de energietransitie. De studie is gebaseerd op realistische uitgangspunten, maar bevat ook speelse, inspirerende en prikkelende beelden, om de broodnodige discussie over veranderende inrichting van Nederland verder op gang te helpen.

Door de omslag naar schone energie gaat Nederland flink op de schop. Waar fossiele energie van onder de grond kwam, is van een hernieuwbaar energiesysteem méér te zien. Waar de meeste beleidsnotities en visies vooral uit tabellen, sommen en tekst bestaan, laat AMO zien hoe zon en wind kunnen worden ingepast, industriële landschappen kunnen veranderen en snelwegen of de agrarische sector eruit kunnen komen te zien.

Het tweede deel van de studie is een aftelklok met een mix van beelden van speculatieve en realistische mijlpalen die we in de energietransitie zouden kunnen tegenkomen.

De energietransitie zal onze omgeving ingrijpend veranderen. Bewoners, bedrijven en de overheid zijn daarover al volop in gesprek. De studie van AMO is bedoeld om die discussie vooruit te helpen, bedoeld om te visualiseren en inspireren. Voor de één wellicht even wennen, voor de ander een mooi vooruitzicht.

De studie is gemaakt in opdracht van Netbeheer Nederland, NVDE, Alliander, EBN, Element NL, Energie-Nederland, Enexis, Gasunie, Groningen Seaports, Port of Rotterdam en TNO.

Het boek met alle beelden is hier te lezen en downloaden (pdf)

Een filmpje met een animatie van de belangrijkste beelden vind je hier:


Misschien ook interessant

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”