De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is blij met de voorzetting van de stimuleringsregeling Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze subsidie maakt het voor veel mensen betaalbaar om hun huis te verduurzamen en de energierekening blijvend te verlagen. De NVDE is positief over de meeste wijzigingen in de regeling voor 2025, maar heeft ook aandachtspunten. Het is goed dat het minimale glasoppervlak verkleind is en dat de subsidie voor isolatie verhoogd is, mede met het oog op extra kosten vanwege vleermuizen. De subsidie voor kleinere warmtepompen is fors verlaagd. De NVDE ziet dat het lastig is voor de markt om mee te bewegen met plotselinge wijzigingen. ‘De markt heeft duidelijkheid nodig,’ zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE. ‘Vermijd ajb plotselinge veranderingen. Het is lastig om mee te bewegen bij zulke aanpassingen als die veel korter dan een half jaar van tevoren bekend worden gemaakt.’
De ISDE subsidieert warmtepompen, zonneboilers en isolatiemaatregelen voor onder andere woningeigenaren. Het is goed dat vanaf 2025 het minimale glasoppervlak is verkleind, waarvoor subsidie kan worden aangevraagd en dat hiervoor twee keer subsidie kan worden gevraagd binnen twee jaar. Zo kunnen woningeigenaren in meer realistische stappen verduurzamen.
Ook het verhogen van de subsidiehoogte voor isolatiemaatregelen is positief. Nu er rekening moet worden gehouden met beschermde diersoorten, is het isoleren duurder geworden. Isolatiebedrijven moeten woningen eerst natuurvrij maken of gaan opsporingsmethoden zoals eDNA (dat snel wettelijk moet worden verankerd) gebruiken om de aanwezigheid van beschermde dieren zoals vleermuizen uit te sluiten. Daar zijn kosten aan verbonden. De verhoging van de subsidie waarvoor dit van toepassing is (spouwmuur-, gevel- en dakisolatie), bekostigt slechts een deel van de extra kosten voor het natuurvriendelijk isoleren. De praktijk zal moeten uitwijzen of de isolatieprijzen betaalbaar genoeg zullen zijn om woningeigenaren over de streep te halen.
De subsidie voor kleinere warmtepompen wordt daarentegen fors lager. Natuurlijk is het zaak dat er niet rijkelijk wordt over-gesubsidieerd. Het subsidiepercentage van zo’n dertig procent staat volgens de NVDE niet ter discussie. Het is moeilijk om als markt mee te bewegen bij zulke aanpassingen als bekendmaking hiervan veel korter is dan een half jaar voordat de wijziging ingaat. Vroegtijdige zekerheid over de subsidiehoogte en het budget vanaf 2027 is hard nodig, zeker nu de normering voor verwarmingsinstallaties van de baan is.
Het zou goed zijn om in het komende jaar uit te werken hoe een ‘flexbonus’ eruit kan zien. Dat is een premie die mensen krijgen die investeren in technieken waarmee ze niet alleen hun huis verduurzamen maar ook het verbruik van hun eigen zonnestroom verhogen. Als mensen een groter deel van hun op eigen dak opgewekte stroom zelf gebruiken, kunnen hun zonnepanelen bijna net zo rendabel blijven als met de huidige salderingsregeling, die in 2027 wordt afgebouwd.
Voor de wijken en huishoudens met de meeste energiearmoede, is aanvullend beleid nodig. De NVDE stelde voor om hun energierekening structureel te verlagen door hun huis te verduurzamen. De voorgestelde generieke verlaging van de energiebelasting op aardgas kost tot en met 2030 1,8 miljard euro. Dat geld zou je beter gericht kunnen investeren in woningen van de ruim 110.000 gezinnen die een bijdrage kregen uit het Noodfonds Energie. Er zou dan gemiddeld 15.000 euro per huishouden beschikbaar zijn voor een structurele oplossing (verduurzaming). Precies deze gezinnen hebben het hardst te kampen met energiearmoede én zijn goed in beeld.
Op 26 oktober publiceerde de NVDE schrikbarende cijfers van de vraagafname in de verduurzaming van de gebouwde omgeving, samen met de brancheverenigingen Vereniging Warmtepompen, Holland Solar, VENIN (Isolerend Nederland) en Stichting Warmtenetwerk. Honderden MKB-bedrijven dreigen vakbekwame mensen te moeten ontslaan of dreigen zelfs helemaal om te vallen. De oorzaak van de grote terugval in vraag naar de verschillende verduurzamingsmaatregelen is in veel gevallen het gevolg van zwabberend beleid. Aanpassingen of wijzigingen in de ISDE-regeling kunnen zo’n zelfde effect hebben in de markt. De NVDE drukt daarom op het hart om zoveel mogelijk continuïteit en zekerheid te borgen in het beleid en in dit geval specifiek in de ISDE-regeling. Dat betekent dat de markt meer dan een half jaar vooraf wordt geïnformeerd en langjarige zekerheid krijgt over het budget in aankomende jaren en de technieken die in aanmerking komen voor subsidie. Nu de normering voor verwarmingsinstallaties van de baan is, is vroegtijdige zekerheid over de subsidiehoogte en het budget vanaf 2027 al nodig.