De Eerste Kamer stemde voor het beëindigen van de salderingsregeling. De NVDE vindt het belangrijk om mensen te stimuleren om meer van hun zelfopgewekte stroom direct te gebruiken. Dan is de stroom waardevoller en hoeven op andere momenten de kolen- en gascentrales minder aan. Bovendien is meer zelfverbruik goed tegen netcongestie, want stroom die je zelf opwekt én meteen gebruikt, hoef je niet te transporteren.
De salderingsregeling heeft ons wereldkampioen zonne-energie gemaakt: er zijn 3 miljoen huizen met panelen, een zesde van alle elektriciteit komt van de zon. Dus salderen, bedankt! Er was de laatste jaren veel onduidelijkheid over deze regeling, met zigzagbeleid van de politiek. Het is belangrijk dat mensen nu duidelijkheid hebben. Doordat panelen veel beter en goedkoper zijn geworden, is zo’n royale regeling als saldering niet meer nodig.
De NVDE was vóór het vorige wetsvoorstel, met een stapsgewijze afbouw en een bijdrage voor woningcorporaties. Daardoor zou de markt (consument en bedrijven) de kans hebben gekregen om zich geleidelijk aan te passen. Nu de politiek heeft gekozen voor directe stopzetting van de saldering, hebben mensen hulp nodig om hun zelfverbruik te verhogen. Dat is belangrijk voor de energietransitie, en ook om de terugverdientijd onder de tien jaar te houden. Door het zelfverbruik van opgewekte zonnestroom te verhogen kan nog steeds een goede terugverdientijd worden gerealiseerd, blijkt uit het onderzoek van CE Delft en TNO. Dat vraagt actieve consumentenvoorlichting en ook een ‘zelfverbruik-bonus’: een subsidie zodat consumenten investeringen kunnen doen om hun zelfverbruik te vergroten.
Dit jaar hadden we al meer dan 900 uren een overschot aan zon- en windstroom. Het levert eigenaren van zonnepanelen meer op als ze hun stroom meteen zelf gebruiken, in plaats van de stroom terug te leveren aan het net, op momenten dat er al ruim voldoende stroom is. Verhoging van het zelfverbruik kan bijvoorbeeld met een zonneboiler, thuisbatterij, door een elektrische auto thuis te laden, met een (hybride) warmtepomp en met het verschuiven van verbruik. Het is zaak ervoor te zorgen dat deze technieken netbewust worden toegepast en dat er rekening gehouden wordt met de verschillen in zonproductie tussen zomer en winter, om te voorkomen dat ze nieuwe congestie veroorzaken door te veel gelijktijdige vraag. Voor zo’n netbewuste verhoging van het eigen verbruik moet de politiek flankerend beleid met duidelijke regels ontwikkelen. Zo zorgen we ervoor dat zonnepaneelbezitters het meeste uit hun opgewekte stroom halen en bijdragen aan het voorkomen van netcongestie. Daarmee draagt het beleid bij aan verdere verduurzaming en biedt het consumenten en ondernemers de mogelijkheid om kansen te benutten.