Groene rente bespaart samenleving 15 miljard euro aan netkosten

17 december 2024

De invoering van een groene rentekorting bespaart Nederland vijftien miljard euro aan netkosten, zo blijkt uit onderzoek van Berenschot. Dit bespaart huishoudens en bedrijven tien procent op hun nettarief. NVDE-voorzitter Olof van der Gaag: “Door een lagere rente op duurzame energieprojecten gaan de energiekosten voor consumenten en bedrijven omlaag en wordt de energietransitie goedkoper. Daarmee wordt de economie structureel minder afhankelijk van grillige fossiele energie en gaan we klimaatverandering tegen.”

De Europese Centrale Bank heeft de rente de afgelopen jaren verhoogd vanwege de inflatie, die grotendeels werd veroorzaakt door hoge fossiele energieprijzen. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) stelt een duaal rentesysteem voor, met lagere rentes voor investeringen in de energietransitie. Dit versnelt de energietransitie en maakt ons minder afhankelijk van inflatie-veroorzakende kolen, olie en aardgas. Groene rente zou ook de financieringskosten verlagen voor netverzwaringsprojecten. De NVDE gaf Berenschot de opdracht om uit te rekenen hoeveel de nettarieven daardoor omlaag kunnen.

Tien procent lagere nettarieven
Een lager groen rentetarief betekent een significante verlichting voor huishoudens en bedrijven: de nettarieven voor huishoudens, mkb en industrie zijn met invoering van een groene rente in 2034 ongeveer tien procent lager dan zonder groene rente. Een gemiddeld huishouden kan bijvoorbeeld tot 87 euro per jaar besparen. Een gemiddelde elektrische autorijder bespaart meer dan twintig euro per jaar aan laadkosten. Voor een mkb-bedrijf scheelt het 367 euro per jaar, en voor een grote onderneming 3,4 miljoen euro per jaar. Deze groene rentekorting draagt dus bij aan een betaalbare energierekening, aan het Nederlandse vestigings- en investeringsklimaat en aan onze internationale concurrentiepositie.

Nederland verduurzaamt sneller met groene rente
De afgelopen jaren zijn rentes sterk gestegen en de komende jaren investeren netbeheerders grootschalig in de verzwaring van het elektriciteitsnet. Hierdoor lopen veel verduurzamingsprojecten aan tegen een stijging van de nettarieven voor een stroomaansluiting, waardoor ze moeilijker rendabel te krijgen zijn. De invoering van een lager groen rentetarief helpt bedrijven sneller op duurzame elektriciteit over te stappen. De netkosten voor een e-boiler die gebruikt wordt in de glastuinbouw, worden bijvoorbeeld meer dan vier miljoen euro lager tijdens de levensduur van de boiler.

Uit eerder onderzoek van Berenschot bleek al dat de energietransitie tot 2030 zeventien miljard euro duurder wordt door hoge rente. Dit komt omdat hoge rente de duurzame energiesector veel harder raakt dan de fossiele, vanwege de relatief hoge investeringskosten. Voor deze investeringen is veel kapitaal nodig. Als de molens, panelen, warmte-installaties en kabels er eenmaal zijn, gaat letterlijk voor niets de zon op en waait de wind gratis.


Misschien ook interessant