Vandaag heeft de rechter uitgesproken dat de Nederlandse staat gebonden is haar eigen stikstofdoelen te halen. De NVDE roept op om de bouw van duurzame energie van eigen bodem en energie-infrastructuur een juridische vrijstelling van de stikstofregels of voorrang bij stikstofruimte te geven. NVDE-voorzitter Olof van der Gaag: “De rechter erkende in zijn uitspraak dat naast woningbouw ook de energietransitie gehinderd wordt door de stikstofimpasse. Dat is extra zonde, omdat meer schone energie juist kan helpen de stikstofemissie omlaag te brengen. Er is nu actie nodig, inmiddels is wel bewezen dat uitstel van stevige reductiemaatregelen de problemen alleen maar groter maakt.”
Schone energieprojecten en de verduurzaming van fabrieken, auto’s en verwarming van woningen dragen tientallen jaren bij aan structurele vermindering van de CO2– en stikstofuitstoot. Het kleine beetje stikstofuitstoot tijdens de bouw valt daarbij in het niet, maar vormt nu wel een grote blokkade om energieprojecten te bouwen en om energie-infrastructuur uit te breiden. De NVDE roept op om de energietransitie juist als werkpaard in te zetten om stikstofuitstoot te reduceren.
In het voorjaar van 2024 steunde bijna de gehele Tweede Kamer een motie van de SGP, ChristenUnie en CDA om met een juridisch houdbare vrijstelling van de stikstofregels te komen voor de aanleg van energie-infrastructuur en schone energieproductie. De NVDE roept het kabinet op om snel met oplossingen te komen, in lijn met de oproep van de Tweede Kamer.
Investeren in groene groei = stikstof reduceren
De maatregelen in de Menukaart voor Groene Groei die de NVDE vorige week aan minister Sophie Hermans (Klimaat & Groene Groei) overhandigde, dragen bij aan 30 kton minder uitstoot van stikstofoxiden, naast de grote voordelen voor klimaat, minder energie-import en extra economische investeringen. Om het in perspectief te plaatsen: energiegebruik leidt vooral tot emissies van stikstofoxiden (NOx), goed voor pakweg twintig procent van alle stikstofdeposities in Nederland (ammoniak uit de landbouw en het buitenland zijn de grootste bronnen). De verwachte NOx-emissies in Nederland voor 2030 zijn zo’n 140 kton. De maatregelen uit de menukaart bevatten voor een kleine 30 kton aan NOx-emissiereducties.
Bovendien biedt duurzame energie een alternatief verdienmodel voor boeren. Denk hierbij aan groen gas, agri-PV (zonne-energie in combinatie met landbouw), windenergie en duurzame warmte.
Zet in op bouwmachines zonder uitstoot
In de bouwfase zijn al veel zero emissieoplossingen voorhanden, zoals aggregaten op groene waterstof, elektrische bouw-, graaf- en heimachines en zero emissie vrachtwagens. De NVDE roept het kabinet op om vol in te zetten op schoon en emissieloos bouwen, via overheidsaanbestedingen en door zo nodig het budget van de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) te verhogen.
Afbeelding: Rene van der Horst (copyright)