Niet onze weilanden moeten vol met zonnepanelen, maar onze daken. Dat zegt Berno Strootman, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving.
6 juni – Start met het volbouwen van onze daken met zonnepanelen’ BNR Nieuwsradio
Een combinatie van een duurzame opwekking van kracht en warmte is een belangrijke sleutel om te komen tot een kosteneffectieve energietransitie. Dicht bij de energievraag, koolstofneutraal en flexibel inspelend op de vraag en het aanbod. Dat is de visie die COGEN Europe vandaag presenteert op haar jaarcongres ‘The Power of Heat’ in Brussel.
6 juni – Kosteneffectieve energietransitie vraagt om combi warmte en kracht VEMW
“In deze fase van het Klimaatakkoord neigt de perceptie naar één simpele oplossing”, zegt Gerard van Amerongen, voor de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie deelnemer aan de onderhandelingen over het akkoord. Die oplossing zou zijn warmtepomp met zonPV op het dak voor nieuwbouw, en een hybride warmtepomp of warmtenet voor bestaande bouw. “De werkelijkheid is genuanceerder”, aldus Van Amerongen. Hij toont de staalkaart die de NVDE heeft ontwikkeld.
5 juni – Regendouche is beperkende factor warmtetransitie Nieuwsbureau Energeia
De uitzonderingen die minister Ollongren toestaat op het aardgasverbod bij nieuwbouw zullen de energietransitie ernstig vertragen. Dat stelt Milieudefensie afgaande op een eigen speurwerk. Van Wijnen heeft van de bestudeerde bouwbedrijven de hoogste ambities op het gebied van gasloos. BAM juist niet.
5 juni – Milieudefensie: ‘BAM niet erg gasloos, Heijmans beter, Van Wijnen uitmuntend’ Cobouw
Grote bedrijven moeten van klimaatminister Eric Wiebes versneld van het gas af. Het zou verstandig zijn als collega Kajsa Ollongren bouwbedrijven achter de broek zit. Om te voorkomen dat kopers van duizenden nieuwe woningen worden opgescheept met een onnodige een gasaansluiting, zegt Evert Hassink van Milieudefensie.
5 juni – Te veel bouwbedrijven vertragen de energietransitie Cobouw
Elektrische auto’s zijn voor veel Europeanen gewoonweg niet te betalen. Dat zegt de Europese brancheorganisatie ACEA in de aanloop van de stemming in het Europees Parlement volgende maand over toekomstige CO2-doelen voor auto’s. Bij ACEA zijn vijftien grote Europese auto-, truck- en busbouwers aangesloten.
5 juni– ‘Elektrische auto voor veel Europeanen te duur’ De Telegraaf
Het ontbreken van de luchtvaart in de plannen voor het Klimaatakkoord leidt tot veel commentaren via de site. De teneur is dat ook de luchtvaart stevig moet bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2).
3 juni – Veel commentaar op ontbreken luchtvaart Klimaatakkoord
Opinie: In een moment van collectieve bewustzijnsvernauwing heeft de Haagse stolp besloten tot een verbod op het aansluiten van nieuwe woningen op het aardgas. Op stoom en kokend water ingaande op 1 juli aanstaande. Waarschuwingen van woningbouwcoöperaties en Bouwend Nederland etc. compleet negerend. Want het klinkt zo lekker duurzaam.
5 juni – Van gas los, Nederland als de gekke Henkie van Europa OpinieZ
Tijdens de Klimaattop Zuid wilden overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven uit de drie zuidelijke provincies alvast concrete afspraken maken. “We zijn in een nieuwe periode aanbeland”, zegt De Vet. 2030 komt snel dichterbij, er moeten nu stappen gezet worden om landelijk de beloofde 49 procent CO2-reductie (ten opzichte van 1990) werkelijkheid te kunnen laten worden.
Klimaattop Zuid wil duurzame beweging op gang brengen, omdat het milieu geen grenzen kent Trouw
‘Het einde van de hoogconjunctuur is nog niet in zicht, maar de bomen groeien niet tot in de hemel. We moeten goed blijven opletten en alleen de dingen doen waarvan we weten dat we er goed in zijn.’ Dit zei Roel van de Bilt, directeur Rabo Real Estate Finance, tijdens het Vastgoedmarkt Ontbijtjournaal gepresenteerd door hoofdredacteur Johannes van Bentum op de beurs Provada in Amsterdam RAI.
5 juni – Rabobank: ‘De bomen groeien niet tot in de hemel’ Vastgoedmarkt
Lauw buitenwater kan een grote energiebron zijn. Slurp het uit de kanalen en sloten en benut het om huizen te verwarmen, zeggen de waterschappen.
6 juni – De sloot barst stiekem van de schone energie Trouw
60 procent kantoren onder management bij VGM NL-leden heeft Energielabel C of hoger. Dat blijkt uit de nieuwe VGM NL Benchmark Duurzaamheid Kantoren.
5 juni – ’60 procent kantoren energielabel C of hoger’ Duurzaamgebouwd.nl
Tijdens een Algemeen Overleg over Spoor komt Kamerlid Suzanne Kröger woensdag met een aantal concrete voorstellen om internationaal treinverkeer als alternatief voor het vliegtuig te stimuleren. Drie punten hebben prioriteit: het prijsverschil tussen treinreizen en vliegen moet aangepakt, de reistijden op internationale trajecten moeten korter en het boeken van een internationale treinreis moet een stuk eenvoudiger worden gemaakt.
6 juni GroenLinks wil actieplan internationale trein Transport Online
‘Maak de jongste jeugd al bekend met techniek.’ ‘Gebruik het enthousiasme van jongeren.’ ‘Laat de opleidingen beter aansluiten op de bedrijven.’ ‘Maak modelwoningen om te laten zien hoe goed en goedkoop omschakelen op duurzame energie is.’ Een paar van de vele adviezen die techniekstudenten van mboRijnland uit Leiden en Gouda vandaag meegaven aan voorzitter Hamer van de SER.
5 juni – Mbo-studenten geven advies: ‘Zonder ons geen duurzame energiedoelen’ OmroepWest
Vanaf 5 juni 2018 worden de klanten van energieleveranciers Eni en Eneco bediend onder de merknaam Eneco. Om de meer dan één miljoen Belgische aansluitingen in de bloemetjes te zetten, pakt Eneco uit met een indrukwekkende stunt. De duurzame energieleverancier zal onder andere een elektrische wagen wegschenken.
6 juni – Sterk groeiend Eneco beloont trouwe klanten met duurzame prijzen Bouw & Wonen
De gesprekken aan de ‘klimaattafels’ zijn volop gaande. Daar wordt besproken hoe Nederland de komende tien jaar moet veranderen om een CO2-reductie van 49 procent in 2030 te bewerkstelligen. Tafelgenoot Harm-Jan Idema geeft een inzicht in hoe dat verloopt.
5 juni – Harm-Jan aan de klimaattafel Oneworld
Lokaal
Over twee jaar moet 14 procent van de opgewekte energie uit hernieuwbare bronnen als wind, zon en waterkracht komen. Dat is de afspraak in het huidige energieakkoord. Onder gemeenten tekent zich een scheiding af: de ene krikt het gemiddelde sterk omhoog, de ander remt de omschakeling. Zeewolde is koploper duurzame energie, de gemeente Velsen staat stijf onderaan. Gemeentebeleid is lang niet de enige bepalende factor. Een dubbelportret van uitersten.
5 juni – Waarom is Zeewolde koploper duurzame energie en staat de gemeente Velsen stijf onderaan? Volkskrant
Utrechtse raadsleden moeten ingrijpen om alsnog ‘zorgvuldige participatie’ van bewoners en omwonenden van Rijnenburg over de toekomst van de polder mogelijk te maken. Die oproep deden bewoners gisteravond in het Utrechtse stadhuis.
1 juni – Bewoners polder Rijnenburg: raad moet ingrijpen in ‘geflopt proces’ AD
Drie visies geselecteerd voor Energielandschap van de Toekomst Weblog Zwolle (persbericht) (Blog)
Provinciehuis gaat binnen vijf jaar van het gas RTV Noord
Een toegestoken hand Zuid Zenderstreek (persbericht) (Blog)
Gemeente: ‘Intensieve aanpak nodig voor energietransitie in Kampen’ Streeknieuws
Geef uw mening over aardgasloos wonen parkstadveendam
Het kost 2,7 miljoen euro, maar dan is het provinciehuis Groningen wel gasloos Dagblad van het Noorden
De toekomst van Utrecht: autoluw en klimaatneutraal DuurzaamBedrijfsleven.nl
‘Wereld achter de gemeentegrenzen’ 3B Krant (persbericht) (Blog)
Zuid-Hollandse tuinbouw als ‘wereldkampioen energietransitie’ Provincie Zuid-Holland
Blog #14 Klimaatgezant Marcel Beukeboom. Marcel Beukeboom is het gezicht van het Nederlandse klimaatbeleid. Hij is overal waar over klimaat gesproken wordt, van internationale conferenties tot lokale bijeenkomsten. Afgelopen week zat hij bij de Clean Energy Ministerial in een panel over Co2-opslag en –gebruik (CCUS), waar hij worstelde met tegenstrijdige gevoelens.
29 mei – CO2-opslag dreigt de overgang naar schonere energie te vertragen One World
Evenementen
Evenement: Nuon Duurzaam Ondernemen Event op 26 juni.
Nuon organiseert Duurzaamheid Event voor ondernemers
Evenement: 13 juni International COnference IAEE
Together with Groningen-based colleagues Bert Scholtens, George Kam and Goda Perlaviciute, Mulder and Perey studied Groningen’s role in gas production and the impact of the earthquakes on local residents and the region’s housing market. Gas extraction in Groningen will be one of the themes at the International Association for Energy Economics (IAEE) international conference that will take place from 10 to 13 June at the University of Groningen.
Einde aan Groninger gaswinning biedt regio kans op voortrekkersrol energietransitie Rijksuniversiteit Groningen
Over de grens
Our global long-term Electric Vehicle Outlook (EVO) forecasts EV adoption out to 2040 and the impact that electrification will have on automotive and power markets, as well as on fossil fuel displacement and demand for key materials.
21 mei – Electric Vehicle Outlook 2018 Bloomberg