
Juristen zien ruimte in stikstofregels voor vlottrekken wind- en zonneparken
De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) wil duurzame energieprojecten verlossen van het huidige ‘stikstofslot’. Het idee is dat bijvoorbeeld de bouw van wind- en zonneparken toch door moeten kunnen gaan, zolang de stikstofuitstoot tijdens de bouw en – als dat van toepassing is – tijdens het gebruik van het project wordt gecompenseerd door een vermindering van stikstofuitstoot tijdens de looptijd van het project. De NVDE heeft Van Doorne gevraagd om te onderzoeken welke juridische middelen hiervoor binnen de huidige stikstofregelgeving gebruikt kunnen worden.

Chaos op de energiemarkt – Trumps handelsoorlog raakt ook oliebedrijven hard
Voor de energietransitie zijn de dalende prijzen ook „slecht nieuws”, zegt Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. Oliebedrijven zullen weliswaar minder marge maken, maar hun omzet zal vermoedelijk stijgen, omdat goedkopere olie extra vraag in de hand werkt. Van der Gaag wijst er op dat „de kosten van elektrische auto’s gelukkig ook dalen”. Dat komt vooral doordat er daar steeds meer van worden gemaakt, en fabrikanten dus ook steeds efficiënter worden bij het in elkaar zetten van die auto’s. Ze ‘leren’ door ervaring.

Ruimte in stikstofregelgeving voor vlottrekken energieprojecten
Veel duurzame energieprojecten kunnen per saldo een reductie van stikstofemissies veroorzaken doordat zij fossiele energie vervangen, ondanks dat de duurzame energieprojecten in de bouwfase (en soms in de exploitatiefase) stikstof uitstoten. Deze duurzame energieprojecten dragen daarmee bij aan de klimaatdoelstellingen, en tegelijkertijd aan de stikstofreductiedoelstellingen. Op verzoek van de NVDE heeft Van Doorne gezocht naar routes om dergelijke duurzame energieprojecten doorgang te kunnen laten vinden binnen de huidige stikstofregelgeving.

NVDE verkent juridische sleutels voor het stikstofslot
Een generieke stikstofvrijstelling voor alle hernieuwbare-energieprojecten lijkt juridisch niet mogelijk. Wel zijn er specifieke oplossingsroutes denkbaar die “juridisch niet onhaalbaar” zijn, blijkt uit onderzoek van advocatenkantoor Van Doorne in opdracht van de NVDE. Voorzitter Olof van der Gaag: “Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.”

Nederland kan veel meer eigen groen gas maken: ’Mest boeren als bron’
Gasunie, NVDE en platform Groen Gas: Nederland kan veel meer eigen groen gas maken, met mest van boeren als basis.

Wat kunnen overheden doen om de energietransitie vlot te trekken?
Zo kan het ook voor groen staal werken, denkt Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. Als autofabrikanten verplicht groen staal moeten gebruiken, creëert dat vraag bij de staalindustrie én slingert dat ook de investeringen in windparken op zee weer aan – als energiebron voor die groen geproduceerde staal.
Pagina [tcb_pagination_current_page] van [tcb_pagination_total_pages]