Op 2 december van 14:00 – 17:30 uur is er een rondetafelgesprek over kernenergie. De NVDE is hiervoor uitgenodigd en heeft een position paper opgesteld.
De elektriciteitsproductie vergroent razendsnel: over 10 jaar leveren zon en wind driekwart van de elektriciteit en steenkolen niets. Tussen 2015 en 2030 komt 2/3e van de totale Nederlandse CO2-reductie uit de elektriciteitssector, 1/3e uit de overige sectoren tezamen. De Nederlandse energiemix bestaat echter maar voor 23% uit elektriciteit; 51% is warmte en 26% is (transport)brandstof.
De discussie over kernenergie richt zich dus op de energievorm die veruit het snelst verduurzaamt. De grootste uitdaging voor de energietransitie ligt in het verduurzamen van de vraag naar warmte en transport. Een kerncentrale is daarvoor pas zinvol wanneer warmte en transport ‘elektrificeren’.
(Vracht)auto’s die rijden op elektriciteit; huizen die verwarmen met warmtepompen; fabrieken met warmtepompen, elektroboilers of groene waterstof: die besparen veel CO2 en geven extra vraag naar schone elektriciteit, waardoor alle schone opties nieuwe kansen krijgen. Dat geldt voor zon en wind, maar ook voor oplossingen voor flexibiliteit, opslag en regelbare CO2-vrije stroomproductie: zonder vraag geen aanbod. Het bevorderen van die elektrificatie is een belangrijke prioriteit in de transitie.
Lees hier het NVDE position paper kernenergie
Link naar de Hoorzitting / rondetafelgesprek en andere position papers