Afgelopen 24 oktober vond in Eindhoven op de conferentie ‘The Making of our Future City’ plaats tijdens de Dutch Design Week. Op initiatief van de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu werd hier de stad van de toekomst verkend met bekende architecten, innovatieve bouwers en onverwachte outsiders.
Waaronder de NVDE. Directeur Olof van der Gaag sprak deze dag over disruptieve innovatie in de bouw, een van de thema’s van de avond.
Veranderingen in de bouwsector
Net als andere sectoren staat ook de bouwsector voor grote veranderingen en die komen niet vanzelf als er geen directe noodzaak is, mensen veranderen van nature niet graag. Toch is er de laatste jaren beweging in de bouwsector, die schudde de afgelopen jaren op haar fundamenten; de crisis dwong bouwbedrijven, architecten en ontwerpers tot een kritische blik op de bouwketen. Daarnaast worden bewoners steeds actiever in het bouwproces en gaan ze zelf aan de slag met het realiseren van hun dromen, daarbij gesteund door lokale overheden die steeds meer ruimte geven voor initiatief. Dit vraagt op zijn beurt ook weer om innovatieve oplossingen voor het betrouwbaar en betaalbaar houden van het energiesysteem.
Kortom, uitdagingen genoegd voor de bouwsector om te innoveren. Wie weet het beste aan te sluiten bij de behoeften en verwachtingen van burgers en bedrijven en wordt zo een belangrijke speler in de bouwsector van de toekomst?
Toekomstbeeld
Op de conferentie werd gekeken naar de toekomst met al deze veranderingen. Waar komen die vandaan? Vanuit de hoek van vooruitstrevende architecten? Of bieden nieuwe bouwmaterialen en productietechnieken (zoals 3D-printing) binnenkort de mogelijkheid om goed en goedkoop in te spelen op individuele wensen? Wellicht komt de vernieuwing en concurrentie uit een onverwachte hoek en zijn het bedrijven zoals Ikea en Google, die feilloos weten wat hun klanten willen en dit succes ook in de bouwsector zouden kunnen realiseren.
Energietransitie
Een van de revoluties die voor de deur staan is natuurlijk de energietransitie. In Eindhoven werd gesproken over het hergebruik van materialen, zoals gerecycled plastic om bakstenen mee te maken. Olof liet zien in zijn presentatie hoe ook de bouwsector niet om de energietransitie heen kan. En dat betekent onder meer dat nieuwbouwwoningen vanaf nu zonder gasaansluiting moeten worden gebouwd.
Maar, benadrukte Olof, we moeten die disruptie inderdaad forceren. ‘Het stenen tijdperk eindigde niet door gebrek aan stenen, en het olietijdperk zal niet eindigen omdat de olie op is, zei Sjeik Yamani, voormalig minister van Saoedi-Arabië, al. En dat kan vanwege urgentie (klimaatverandering); beleid (bijvoorbeeld een aansluitplicht op gas stoppen, gas duurder maken); en met de kansen die het biedt (we geven nu jaarlijks 20 miljard euro uit aan fossiele energie, zoveel geld is er dus te verdienen als we overgaan naar hernieuwbaar en flink energie besparen). Het zal banen opleveren en onafhankelijkheid creeren. En er zijn tal van spannende innovaties die de markt gaan veranderen, soms van mensen of bedrijven met een hele andere achtergrond (zoals de fietsenmakers Wright die het vliegtuig uitvonden en Elon Musk van betaalsysteem Paypal een elektrische auto, thuisbatterij en zonnedaken)
Verder op de conferentie kwamen architect Winy Maas (MVRDV), ontwerper Iina Vuorivirta (IKEA), disruptieve denkers en ontwerpers (o.a. StoneCycling, Spark Innovation Campus & Singularity University) en Rijksbouwmeester Floris Alkemade aan het woord.