Raad van State: Porthos project CO2-opslag mag doorgaan

16 augustus 2023

Gelukkig: Porthos kan door, 2,5 Mton CO2 onder de grond in plaats van in de lucht. De NVDE hoopt dat deze werkwijze ook bruikbaar is voor andere projecten in de energietransitie. Om vertraging te voorkomen, blijft gerichte bouwvrijstelling energietransitie nodig. De energietransitie bestaat uit letterlijk duizenden projecten, die tijdens hun levensduur zorgen voor een enorme emissiereductie. Tijdens de bouwfase is er wel beperkte uitstoot, maar die verdient zich vele malen ‘terug’. Denk bijvoorbeeld aan de 3.000 projecten van netbeheerders waarvoor vertraging dreigt door stikstof

Vrijstelling stikstofruimte blijft noodzakelijk
In de uitspraak Raad van State staat ‘dat voor elk plan of project een ecologische analyse van de gevolgen moet worden gemaakt. Ook bij een tijdelijke en beperkte toename, zoals in dit geval.’ Een onvoorstelbare hoeveelheid werk en dus garantie op vertraging. Een vrijstelling en voldoende stikstofruimte voor de energietransitie blijven noodzakelijk.

Misverstanden over kosten
Er zijn hier en daar wel misverstanden over de kosten van dit soort projecten. Er gaan geen ‘miljarden’ naar dit project. De SDE++ is een garantieregeling. De beschikte middelen worden alleen betaald als het nodig is. Hoe hoger de CO2-prijs (en voor duurzame energieprojecten: hoe hoger de energieprijs), hoe lager de feitelijke ‘subsidie’.
Bij een CO2-prijs van ruim €80 gaat er bijvoorbeeld geen subsidie naar Porthos (en de CO2-prijs is nu €88). Voor die garantstelling krijg je dus 2,5 Mton minder CO2 in de atmosfeer, zo’n 1,5 procent van de huidige uitstoot van Nederland.

 

beeld: Porthos project


Misschien ook interessant