NIEUWSBERICHTEN
Wytske Postma, NSC: “Nederland heeft volop mogelijkheden om onafhankelijker te worden van Amerikaans lng.”
Het is hard nodig dat Nederland minder afhankelijk wordt van fossiele energie uit het buitenland, vindt Wytske Postma, Tweede Kamerlid voor NSC. En ze ziet daar tal van mogelijkheden voor. Ze trappelt bijna letterlijk van ongeduld: er moeten knopen worden doorgehakt in Nederland en in Brussel. In de huidige verwarrende wereldpolitiek is Europees leiderschap nodig. Het Rijk moet opnieuw investeren in windenergie op zee, vindt Postma. Ze streed als een leeuw om de klimaatdoelen te behouden in het Regeerprogramma. Ze [...]
Juristen Van Doorne zien ruimte in stikstofregelgeving voor vlottrekken energieprojecten
Veel duurzame energieprojecten kunnen per saldo een reductie van stikstofemissies veroorzaken doordat zij fossiele energie vervangen, ondanks dat de duurzame energieprojecten in de bouwfase (en soms in de exploitatiefase) stikstof uitstoten. Deze duurzame energieprojecten dragen daarmee bij aan de klimaatdoelstellingen, en tegelijkertijd aan de stikstofreductiedoelstellingen. Op verzoek van de NVDE heeft Van Doorne gezocht naar routes om dergelijke duurzame energieprojecten doorgang te kunnen laten vinden binnen de huidige stikstofregelgeving. Er is weliswaar niet één alomvattende oplossing, maar wel maatwerk denkbaar [...]
Stimuleer mestvergisting: het kan Nederland van het stikstofslot helpen halen
Mestvergisting kan maar liefst een kwart leveren van de reductie aan stikstofuitstoot uit de landbouw die Nederland in 2030 nodig heeft. Dat is tien miljoen kilo stikstof. Dat is hard nodig om Nederland van het stikstofslot te halen. Het bijbehorende stimulerings-instrument staat al in de startblokken: de verplichting om een percentage groen gas bij te mengen in aardgas. ‘Stikstof en mest hebben we te veel in Nederland, en gas te weinig. Druk nu op de startknop om mestvergisting te stimuleren,’ [...]
Congres: Doorbouwen met netcongestie
Duurzaam Gebouwd organiseert het congres Doorbouwen met netcongestie in de iconische Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Dit congres biedt inzichten in hoe we, ondanks uitdagingen, kunnen blijven verduurzamen en bouwen aan een toekomstbestendige leefomgeving.
Bekijk website »Netwerkbijeenkomst cyberveiligheid in de duurzame energiesector
Het event is bedoeld voor managers en cyberverantwoordelijken met een beginnende en basiskennis van cyberveiligheid die stappen willen zetten in cyberveiligheid. De focus ligt op netwerkvorming en kennisdeling, niet op […]
Bekijk website »EY Renewable Energy Day 2025
Samen met de NVDE (Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie) organiseert EY jaarlijks de EY Duurzame Energiedag. Het thema "Energy Synergy: Connecting Generation, Infrastructure, and Consumption for a Sustainable Future", benadrukt het belang van naadloze integratie in het energie-ecosysteem. Van opwekking en opslag tot infrastructuur en consumptie, het creëren van een duurzaam, efficiënt en betaalbaar energiesysteem vereist innovatieve benaderingen en partnerschappen in alle sectoren.
Bekijk website »Havencongres Rotterdam 2025
Krijg wereldwijde inzichten van topbestuurders zoals Rolf Habben Jansen (Hapag Lloyd) en Sven Smit (McKinsey), vertaal trends naar je eigen strategie en netwerk met 150 leiders uit de maritieme en logistieke sector.
Bekijk website »IN DE MEDIA

Juristen zien ruimte in stikstofregels voor vlottrekken wind- en zonneparken
De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) wil duurzame energieprojecten verlossen van het huidige ‘stikstofslot’. Het idee is dat bijvoorbeeld de bouw van wind- en zonneparken toch door moeten kunnen gaan, zolang de stikstofuitstoot tijdens de bouw en – als dat van toepassing is – tijdens het gebruik van het project wordt gecompenseerd door een vermindering van stikstofuitstoot tijdens de looptijd van het project. De NVDE heeft Van Doorne gevraagd om te onderzoeken welke juridische middelen hiervoor binnen de huidige stikstofregelgeving gebruikt kunnen worden.

Chaos op de energiemarkt – Trumps handelsoorlog raakt ook oliebedrijven hard
Voor de energietransitie zijn de dalende prijzen ook „slecht nieuws”, zegt Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. Oliebedrijven zullen weliswaar minder marge maken, maar hun omzet zal vermoedelijk stijgen, omdat goedkopere olie extra vraag in de hand werkt. Van der Gaag wijst er op dat „de kosten van elektrische auto’s gelukkig ook dalen”. Dat komt vooral doordat er daar steeds meer van worden gemaakt, en fabrikanten dus ook steeds efficiënter worden bij het in elkaar zetten van die auto’s. Ze ‘leren’ door ervaring.

Ruimte in stikstofregelgeving voor vlottrekken energieprojecten
Veel duurzame energieprojecten kunnen per saldo een reductie van stikstofemissies veroorzaken doordat zij fossiele energie vervangen, ondanks dat de duurzame energieprojecten in de bouwfase (en soms in de exploitatiefase) stikstof uitstoten. Deze duurzame energieprojecten dragen daarmee bij aan de klimaatdoelstellingen, en tegelijkertijd aan de stikstofreductiedoelstellingen. Op verzoek van de NVDE heeft Van Doorne gezocht naar routes om dergelijke duurzame energieprojecten doorgang te kunnen laten vinden binnen de huidige stikstofregelgeving.
BLIJF OP DE HOOGTE
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws. Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.