Groene rente bespaart samenleving 15 miljard euro aan netkosten
De invoering van een groene rentekorting bespaart Nederland vijftien miljard euro aan netkosten, zo blijkt uit onderzoek van Berenschot. Dit bespaart huishoudens en bedrijven tien procent op hun nettarief. NVDE-voorzitter Olof van der Gaag: “Door een lagere rente op duurzame energieprojecten gaan de energiekosten voor consumenten en bedrijven omlaag en wordt de energietransitie goedkoper. Daarmee wordt de economie structureel minder afhankelijk van grillige fossiele energie en gaan we klimaatverandering tegen.” De Europese Centrale Bank heeft de rente de afgelopen jaren verhoogd vanwege de inflatie, die grotendeels werd veroorzaakt door hoge fossiele energieprijzen. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) stelt een duaal rentesysteem voor, met lagere rentes voor investeringen in de energietransitie. Dit versnelt de energietransitie en maakt ons minder afhankelijk van inflatie-veroorzakende kolen, olie en aardgas. Groene rente zou ook de financieringskosten verlagen voor netverzwaringsprojecten.
Bedrijven willen dat Wopke Hoekstra groene vraag op gang helpt
Eurocommissaris Wopke Hoekstra moet bedrijven verplichten of in ieder geval stimuleren groene producten te kopen. Dat bepleit een brede coalitie van bedrijven en brancheorganisaties. Volgens organisaties als Shell, Chemelot, Eneco, ondernemerskoepel VNO-NCW en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is het “essentieel” dat Brussel marktvraag creëert voor duurzame industriële producten om schone groei mogelijk te maken en zo de Europese industrie te redden. Ruim zeventig bedrijven, brancheclubs en andere organisaties ondersteunen de oproep. “Wanneer een brede coalitie als deze oproept tot beleid dat schonere producten vereist, weet je dat er iets uitzonderlijks gebeurt”, zegt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. “Europa is al op de goede weg. Doorgaan met duurzamere productie biedt veel kansen. Vraagcreatie is een noodzakelijke volgende stap.”
*Dit bericht verscheen ook in Welingelichte Kringen, CMweb, Reformatorisch Dagblad, Accountant.nl & Nieuws.nl
Stimuleer de vraag naar duurzaam geproduceerde producten!
Arcadis heeft zich aangesloten bij een oproep aan de Europese Commissie om de vraag naar duurzaam geproduceerde producten te stimuleren. In een brief, ondertekend door zeventig vooraanstaande bedrijven, brancheverenigingen, NGO’s en kennisinstellingen, wordt gewaarschuwd voor de dreigende crisis in de Europese industriële sector. We willen dat in Europa de overgang naar duurzame praktijken wordt versneld en investeringen in groenere technologieën worden aangemoedigd,” aldus Matthijs Sienot, principal consultant Energietransitie bij Arcadis en voorzitter van de Industriecommissie van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).
Salderingsregeling officieel van de baan: Eerste Kamer steunt afschaffing
Ook de Eerste Kamer heeft vandaag gestemd voor de beëindiging van de salderingsregeling in 2027. Die regeling maakte het hebben van zonnepanelen voor huishoudens voordeliger. Daar heeft het kabinet een streep door gehaald. “Er was de laatste jaren veel onduidelijkheid over deze regeling, met zigzagbeleid van de politiek”, zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Belangrijk dat mensen nu duidelijkheid hebben.”
“Nu de politiek heeft gekozen voor directe stopzetting, hebben mensen hulp nodig om hun zelfverbruik te verhogen”, legt hij uit. De NVDE-voorzitter denkt dan aan onder andere voorlichting. Van der Gaag stelt ook een zelfverbruikbonus voor: een subsidie waarmee huishoudens investeringen kunnen doen om hun verbruik te vergroten. “Zoals een energiemanagementsysteem, een thuisbatterij of een slimme warmtepomp.”
‘Run op warmtepompen’ door verlaging subsidie. Is het slim er nog snel een aan te schaffen?
Terwijl de warmtepompmarkt in 2024 in een dip zat vergeleken met eerdere jaren, kregen installateurs de afgelopen weken ongewoon veel telefoontjes van geïnteresseerde klanten. In november verkochten ze 30 procent meer warmtepompen dan in dezelfde maand van vorig jaar en die hoge vraag zet deze maand door, blijkt uit cijfers van de Vereniging Warmtepompen. Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie herkent dat: “Er is een run op warmtepompen.” Vanwaar die roodgloeiende telefoons bij installateurs? Simpel: de subsidies van de overheid veranderen op 1 januari 2025, waardoor vooral ‘kleinere’ warmtepompen duurder in aanschaf worden. Veel mensen die hun huis verduurzamen of op hun energierekening willen besparen, besluiten nu snel een warmtepomp te laten installeren en van hoge subsidies mee te profiteren.
EU should force customers to buy less polluting products, companies say
Major fossil fuel and industrial groups push for mandatory requirements in letter to European climate commissioner. Major fossil fuel and industrial companies including Shell, BP and Tata Steel are among those calling on European politicians to consider forcing consumers to buy less polluting products, arguing that such action is needed to boost investment in the energy transition. In a letter to the European Commission, published on Wednesday, they say companies trying to invest in production methods that may result in lower carbon emissions are “pricing themselves out of the market” due to high costs, and authorities need to step in to create demand for their products.
Pagina [tcb_pagination_current_page] van [tcb_pagination_total_pages]