Een brede maatschappelijke alliantie van bedrijven, vakbonden, brancheorganisaties en NGO’s (o.a. VNO-NCW, FNV, Natuur & Milieu, LTO en NVDE) roept vandaag het kabinet op om vaart te houden in de energietransitie. De brief aan premier Schoof is een oproep om Nederland als kennisland en aanjager van groene innovaties en duurzame technologie te beschouwen. ‘Laat dat de bron zijn van onze toekomstige welvaart. Alleen zo kan iedereen profiteren van de vruchten van de transitie.’ In de brief staan samenvattingen van de voorstellen die de voorzitters van de Uitvoeringsoverleggen van het Klimaatakkoord aan het kabinet hebben gezonden.
De mondiale (concurrentie-) verhoudingen veranderen in hoog tempo. De Nederlandse economie staat voor forse uitdagingen. Dit raakt onder meer grote industrieën, MKB’ers en agrarische ondernemers, en de werknemers die daar hun brood verdienen. De omslag naar een groene en circulaire economie is de enige kans om toekomstige (brede) welvaart zeker te stellen. Continuïteit in beleid en uitvoering van het klimaatbeleid is daarom van het grootste belang voor burgers, ondernemers en hun gemeenschappen in Nederland.
Het Regeerprogramma vermeldt dat het kabinet wil werken aan concrete oplossingen voor thema’s als bestaanszekerheid, wonen en meer grip op eigen leven en leefomgeving. Het beoogt houvast en zekerheid te bieden en richting te geven, maar ook ruimte te laten voor eigen initiatief en het benutten van kansen. Met slim klimaat-, energie- en industriebeleid kan het kabinet Nederland verduurzamen én ons verdienvermogen versterken, de Nederlandse energie-afhankelijkheid verminderen, onze positie ten opzichte van ons omringende landen versterken en een aantrekkelijke ruimte creëren voor gezond wonen en werken in ons land.
Veel landen, binnen en buiten Europa, bieden momenteel grote kansen aan bedrijven om binnen hun landsgrenzen schone energie- en industriële productie zonder uitstoot van broeikasgassen te realiseren. Het tempo ligt hoog. Ook in Europa werd in 20232 ruim 30% van de economische groei gerealiseerd door investeringen in de energietransitie. Landen om ons heen investeren stevig in de duurzame economie van morgen met scherpe keuzes om concurrerend te blijven, voor banen en strategische autonomie in energie, voedsel, chemie, staal, vitale grondstoffen e.d. Zij weten: stilstand is achteruitgang. Dat is niet zonder gevolgen voor Nederland: zonder consistent en toereikend beleid verliezen we belangrijke bronnen van brede welvaart, werkgelegenheid en een duurzame leefomgeving, en blijft onze energievoorziening grotendeels afhankelijk van andere landen. Het investeren in de energietransitie is een investering in de toekomst van en voor het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse economie en welvaart.
Lees hier de volledige brief van de Maatschappelijke Alliantie. De brief is ondertekend door: VNO-NCW, MKB-Nederland, MVO Nederland, FNV, CNV, VNG, Aedes, Netbeheer Nederland, TenneT, Gasunie, Natuur & Milieu, Natuurmonumenten, Greenpeace, Urgenda, NVDE, Energie Samen, LTO Nederland, de voorzitters van de 5 Uitvoeringsoverleggen Klimaatakkoord, de Duurzame Luchtvaarttafel en het Nationaal Klimaat Platform.