Zonnepanelen worden minder rendabel door de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling per 2027. Dat is reden tot zorg, want het aantal zonnepanelen moet ook de komende jaren verder groeien om huishoudens minder kwetsbaar te maken voor hoge energieprijzen, onze afhankelijkheid van energie-importen te verkleinen en om onze klimaatdoelen te halen. Het kabinet kan investeren in zonnepanelen echter aantrekkelijk houden door mensen te stimuleren om naast zonnepanelen ook andere verduurzamings-maatregelen te nemen waardoor ze meer opgewekte elektriciteit zelf gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek door CE Delft en TNO, in opdracht van NVDE, Holland Solar, Energie-Nederland en klimaatstichting HIER.
Uit het onderzoek blijkt dat het afschaffen van de salderingsregeling het financieel rendement van zonnepanelen verlaagt. Met een forse stijging van het percentage eigen verbruik (van 30% naar 60%) kan het financieel rendement van zonnepanelen bijna weer op het niveau van de situatie mét salderen komen. Dat kan met een warmtepomp of het laden van een elektrische auto. Het is hierbij wel belangrijk om dit netvriendelijk te doen.
NVDE, Holland Solar, Energie-Nederland en HIER vinden dat de salderingsregeling niet meer past bij de huidige fase van de energietransitie. Zij vinden het in één keer afschaffen van de salderingsregeling wel een heftige ingreep voor huishoudens. Het door de overheid stimuleren van aanvullende verduurzamingsmaatregelen die het eigen gebruik van zelf opgewekte zonnestroom verhogen is de beste manier om te bereiken dat het aantal zonnepanelen in Nederland wel blijft stijgen.
Lees hier de aanbiedingsbrief saldering feitenonderzoek CE Delft TNO
Lees hier de studie ‘Feitenbasis aanpassing salderingsregeling zonne-energie’ van CE Delft en TNO-energie
Lees hier het achtergrondrapport_Feitenbasis_salderingsregeling_zonne-energie CE Delft en TNO-energie