Coalitie van energiepartijen wil fiscale weeffout herstellen

17 oktober 2024

Dubbele belasting zit groei van groen gasproductie in de weg

NVDE, Energie Nederland, LTO Nederland en het Platform Groen Gas hebben de krachten gebundeld om een fiscale vergroeningsmaatregel te realiseren bij de behandeling van het Belastingplan 2025. Zij bepleiten bij Tweede Kamer en Kabinet een inputvrijstelling voor de energiebelasting bij de productie van groen gas. Er is hier sprake van een dubbele heffing, omdat producenten ook belasting betalen over het gas dat ze leveren aan afnemers. Eenzelfde dubbele heffing is voor de productie van waterstof reeds weggenomen. Doortrekking van deze lijn naar groen gas geeft een belangrijke impuls aan productie-installaties en heeft een licht dempende werking op de prijs voor afnemers van groen gas.

Dubbele belasting op productie van groen gas
Tijdens het productieproces van groen gas wordt energie gebruikt om bijvoorbeeld de installatie op temperatuur te brengen of om biogas op te waarderen naar aardgaskwaliteit. Dit groene gas kan dan één op één ingezet worden als aardgasvervanger, waarmee de CO2-uitstoot van het gassysteem wordt gereduceerd. Over de energie die nodig is om groen gas te kunnen produceren wordt energiebelasting geheven. Gekoppeld aan de belasting over de levering van groen gas aan de eindafnemer betekent dit een dubbele heffing op dezelfde energiestroom. De belasting op energie benodigd voor de productie van groen gas, werkt kostenverhogend voor projecten die de opschaling van groen gas voor onder andere de aankomende Bijmengverplichting moeten realiseren.

Inputvrijstelling
Dat deze dubbele belasting in het Belastingplan 2025 overeind blijft, is volgens de betrokken partijen een weeffout. Europese kaders wijzen in de richting van het voorkómen van dubbele heffingen. Nota bene het Ministerie van Financiën zelf noemt in het rapport “Naar een toekomstige energiebelasting” dit fenomeen een knelpunt in de energieketen van hernieuwbare gassen (Kamerstuk 32140-195). En in het Belastingplan wordt de reeds bestaande vrijstelling voor de productie van waterstof via elektrolyse nog verder uitgebreid, waarmee sprake is van ongelijke behandeling van productie van groene moleculen in het energiesysteem. Het realiseren van de Inputvrijstelling op de energiebelasting buigt deze weeffout om naar een kans op fiscale vergroening!

 

beeld: Ecofuels, Well, gasinstallatie


Misschien ook interessant

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”