In Nederland is er veel discussie over de toekomst van de zware industrie. Discussie is goed, maar polarisatie zoals we nu vaak zien helpt niet om vooruit te komen. Een overtuigend plan voor een duurzame industrie wel. Laten we zorgen dat Nederland de uitstoot -en niet de hele industrie- elimineert, betogen Olof van der Gaag en Florian van Keulen.
De Nederlandse industrie wordt vaak neergezet als grote vervuiler. Dat is te verklaren: de industrie gebruikt veel energie en stoot meer broeikasgassen uit dan elke andere sector. Tegelijkertijd daalde de uitstoot van de industrie sinds 1990 met 42,8 procent, volgens het Planbureau voor de Leefomgeving. Dat is de grootste reductie van alle sectoren.
Bovendien ligt er een duidelijk afbouwpad. De industrie en de elektriciteitssector mogen in 2040 helemaal geen broeikasgassen meer uitstoten. In 2039 worden de laatste CO₂-rechten verkocht in het Europese emissiehandelssysteem (ETS). Dit handelssysteem wordt vaak over het hoofd gezien wanneer de industrie als vervuiler of profiteur van fossiele subsidies wordt neergezet. Ten onrechte, betoogde een groep energie-experts eerder deze week in economenblad ESB, een betoog dat wij van harte onderschrijven.
Lees het volledige artikel hier op Energeia (gratis te lezen)