Voor het nieuwe kabinet zal bestaanszekerheid centraal staan. Daarom moet verduurzamen van woningen prioriteit krijgen, met duurzame energie uit eigen land, stellen Doekle Terpstra en Olof van der Gaag.
Het zal nog wel even duren voor we een nieuw kabinet hebben, maar we weten nu al dat bestaanszekerheid een belangrijk aandachtspunt zal zijn in het regeerakkoord. Daarom zou verduurzaming van huizen centraal moeten staan. Dat is namelijk dé manier om structureel iets te doen aan energiearmoede.
Als we op grote schaal woningen isoleren en warmtepompen en zonnepanelen installeren, merken honderdduizenden huiseigenaren en huurders dat direct aan hun energierekening. En met duurzame energie van eigen bodem geven we dictators van olie- en gasleverende landen het nakijken. We kunnen zelf betrouwbare energie maken, die onze economie nodig heeft én onze kennis exporteren. Gelukkig heeft de klimaattop in Dubai laten zien dat eensgezindheid over duurzame energie en energiebesparing soms snel tot stand kan komen. De landen werden het in blessuretijd eens over de noodzaak om geleidelijk af te stappen van fossiele brandstoffen. Dat is hoopgevend, al had de formulering wat steviger gekund. De verklaring was wél glashelder over de ontwikkeling van duurzame energie. In 2030 moet de capaciteit voor de duurzame opwekking van energie drie keer zo groot zijn. Voor ons land is dat een stimulans om enthousiast door te gaan met het verduurzamen van onze energievoorziening én economie. Het is goed nieuws voor Nederlandse bedrijven.
We kunnen zelf de betrouwbare energie maken die onze economie nodig heeft
Met duurzame technieken, grotendeels ontwikkeld in eigen land, gaan we woningen en gebouwen fossielvrij maken. Dat levert veel werk op. En er is in het buitenland veel belangstelling voor onze kennis van warmtepompen, windenergie, waterstof en aardwarmte. Nederlandse producenten van warmtepompen hebben nieuwe fabrieken geopend. De exportmogelijkheden zijn enorm. Zo versterken we onze economie en houden we Nederland op langere termijn welvarend. Minder fossiele brandstoffen en méér duurzame energie die we zelf opwekken, heeft nog een voordeel. We hebben tot onze schande gemerkt dat onze afhankelijkheid van energie uit dubieuze landen te groot was.
Met meer energie van eigen bodem zijn we onafhankelijk en verzekerd van betrouwbare energie voor een vaste prijs. Uiteindelijk zijn het ook onze kinderen en kleinkinderen die profiteren van het akkoord. Door werk te maken van duurzame energie en te stoppen met fossiel, kunnen we de temperatuurstijging nog beperken.
Dat is nodig om een desastreuze verandering van het klimaat en stijging van de zeespiegel te voorkomen. Een land dat deels onder zeeniveau ligt, zou daar niet te licht over moeten denken. Hoe moeizaam het ook gaat, Dubai laat zien dat er eensgezindheid mogelijk is bij het moderniseren van ons energiesysteem. Als we blijven inzetten op verduurzaming van onze omgeving, mobiliteit en industrie, levert dat winst op voor iedereen. Wat onze maatschappelijke positie, inkomen of politieke voorkeur ook is. Wie het ook wordt, als de nieuwe premier er voor alle Nederlanders wil zijn, doet hij of zij er goed aan om vol te gaan voor duurzame energie van eigen bodem.
Doekle Terpstra is voorzitter van Techniek Nederland. Olof van der Gaag is voorzitter van de Vereniging Nederlandse Duurzame Energie.
Dit opinieartikel is gepubliceerd in het AD van 19 december 2023