Design Innovation Group brengt design denken in de energietransitie

7 mei 2020

Design Innovation Group is lid geworden van de NVDE. Marieke Rietbergen, oprichter en CEO vertelt waarom haar bedrijf, gespecialiseerd in ‘design denken en doen’ zich thuis voelt bij deze verzameling transitieminners.

“We zitten in een grote transitie. Een toekomstbeeld, waar mogelijk weergegeven in verschillende scenario’s, is nodig om met elkaar te weten waar we naar toe willen. Het is onwijs belangrijk om daarbij niet alleen in systemen en processen te denken, maar te verbeelden en de menselijke maat te zien. Daar is creatieve kracht voor nodig.”

“De NVDE is al een aantal jaren een drijvende kracht om naar een andere vorm te streven. Het woord transformatie betekent letterlijk: van vorm veranderen. Laten we dan ook die mensen erbij betrekken die niets anders doen; vorm-gevers. Ontwerpers dus. Hoe ziet het eruit in de toekomst, en welke gewoontes en rituelen hebben we dan? En ook letterlijk: hoe gaan zonnevelden er zo uitzien dat iedereen zegt: ‘in my backyard please! Dit is iets waar we naar uitkijken en op uit willen kijken’. Ze kunnen niet alleen financieel een no-brainer zijn, maar ook aanlokkelijk worden. Design Innovation Group (DIG) wil eraan bijdragen dat de omgeving beter wordt van de energietransitie en dat we er trots op worden.

DIG zet vier diensten in: verbeelding, dialoogkracht, mens en technologie, en nieuw gedrag. We hebben methodes om partijen die niet gewend zijn om met elkaar te spreken toch de dialoog aan te laten gaan. We houden van technologie en willen die zo omvormen dat mensen het willen toepassen. Bij gedrag kijken we hoe mensen zich verhouden tot nieuwe technologieën. We passen deze diensten toe in de energietransitie, maar ook voor de circulaire economie en in de zorgsector. In deze COVID-19 crisis zien we een ongelofelijke versneller. Gebruiksvriendelijke technologieën (en dus privacy vriendelijk) zullen de winners zijn.

Het project ‘In my backyard please’ is een mooi voorbeeld. Met bewoners van het buurtschap Nauerna, in de gemeente Zaanstad, kijken we hoe er zonnepanelen kunnen komen op een afvalberg die afgedicht gaat worden. We willen met onze partners TNO, de WUR en Solar Visuals een zonneveld ontwerpen waarvan mensen zeggen: als het zo wordt, dan wil ik daar een deel van mijn ‘achtertuin’ voor opofferen. Bewoners die eerst aarzelend waren krijgen een beeld van wat mogelijk is door een goed ontwerp, dubbele functies en prints op de panelen. We kunnen bijvoorbeeld een golvend landschap creëren met de panelen. In workshops met bewoners, niet alleen in Nauerna, zien we dat bewoners afwisseling van intensiteit willen in de PV-velden. Op plekken waar niemand langskomt, mogen panelen dicht op elkaar worden geplaatst. Op andere plekken waar bewoners naar kijken of zelfs langs wandelen, zouden ze meer verspreid mogen worden met groen ertussen. We merken in een project als dit dat bewoners grotere PV-velden acceptabel vinden als er meer variatie is. Bij de aanleg van zonneweiden en -parken wordt er te vaak van uitgegaan dat bewoners alleen willen als ze eraan verdienen. Maar er zijn meer redenen. Bij de uitvoering van de RES zijn dialoog- en verbeeldingskracht juist heel nuttig. We zijn misschien een vreemde eend in de bijt van de NVDE-leden, maar ik denk dat DIG van  grote toegevoegde waarde is voor de opgave waar we samen voor staan. We deden eerder onderzoek voor de NVDE naar verschillende woningtypes en hun bewoners. En ontwikkelden op basis hiervan concepten voor diensten waardoor bewoners zin krijgen in verduurzamen. Bijvoorbeeld als ze zich kunnen voorstellen hoe het wordt. Sommige bewoners willen een deel van het werk zelf doen. Of ze willen een stillere woning. De meesten vinden het fijn als de aannemer gedurende de dag met apps en foto’s laat zien hoe ver ze al zijn of als zij vragen kunnen stellen. Dat geeft een gevoel van controle. Kortom er zijn zo veel manieren om transformatie gedaan te krijgen als je maar aandacht hebt en aan weet te sluiten bij het gedrag en behoeften van gebruikers. Dat brengen wij. En zo dragen we bij aan het verbeteren en versnellen van omvangrijke transities.”


Misschien ook interessant

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”