Duurzame warmte van snoeihout uit de regio

9 mei 2017

BeGreen is het nieuwste lid van NVDE. Het bedrijf exploiteert warmtestations die lokaal snoeihout gebruiken om bijvoorbeeld woonwijken of kantorenparken mee te verwarmen. Dit soort stations leveren 1 tot 15 MW op. “Wij weten waar het snoeihout vandaan komt en dat er op dit moment geen andere toepassing is voor dit materiaal,” zegt Product Manager Joost van der Hout. BeGreen helpt met deze vorm van biomassa mee aan het overbodig maken van gas. Ik neem een kijkje bij één van de kleinere projecten in Wageningen.

Oranje Nassau’s Oord is een verzorgingshuis met een rijke historie. Koningin-moeder Emma besloot in 1898 dat haar residentie een sanatorium moest worden. Nu wonen er 180 ouderen. Sinds 2015 wordt de instelling verwarmd door een houtwarmtestation met een vermogen van 250 kW. Naast het ketelhuis ligt een grote berg houtsnippers met een zeil erover. De snippers zijn geleverd door de boswachter die het omliggende landgoed beheert. “Deze keer had hij meer dan gepland. Een paar maanden geleden lag de halve parkeerplaats er vol mee ,” zegt Herman Gelderman, medewerker van BeGreen. Door de koude aprilmaand is de berg toch snel geslonken. Wekelijks schuift de boswachter ongeveer 5 tot 10 kuub houtsnippers het ketelhuis in. Als hij niet genoeg heeft, levert Natuurmonumenten de houtsnippers van snoeihout uit natuurgebieden in de omgeving. Het warmtestation werkt volautomatisch en levert precies zoveel warmte als nodig is. Op zeer strenge winterdagen springt de gasgestookte back-up bij.

Superschone verbranding
De zacht zoemende ketel is van Zwitserse makelij. BeGreen kijkt op afstand mee met alle processen en hoeft alleen langs te komen voor onderhoud. Bodemas en vliegas komen terecht in stalen kliko’s. Buiten ruik je een lichte, zoetige houtgeur afkomstig van de berg met houtsnippers en uit de schoorsteen komt geen zichtbare rook. “Ruikt lekker he? Die scherpe rooklucht zoals bij een kampvuur, die hebben we hier niet. Wij voeren geforceerd lucht toe en we optimaliseren het hele proces. Dit is superschone verbranding,” vertelt Gelderman. “Wij geloven hierin. Dit is toch prachtig? En nu is het perfecte moment voor opschaling.”
BeGreen gelooft in kleinschalige houtwarmtestations verspreid door het hele land. Door de kleinschaligheid en spreiding kan BeGreen ervoor zorgdragen dat de houtsnippers lokaal worden gewonnen. Momenteel wordt het overgrote deel van dit resthout uit de Nederlandse bossen nog geëxporteerd. BeGreen wil ervoor zorgdragen dat dit materiaal lokaal kan worden ingezet. Houtwarmte is zo een uitstekende transitiemethode naast andere bewezen mogelijkheden voor warmteproductie zoals bijvoorbeeld geothermie.

In Hilversum heeft BeGreen een groter warmtestation, van 2MW. Dat verwarmt een ROC en het Europese hoofdkantoor van Nike met snoeihout, afkomstig van omliggende gebieden van Natuurmonumenten. Veel mensen lopen warm voor deze lokale kringloop: een crowdfunding actie voor dit project leverde enkele jaren geleden 300.000 euro op in twee weken. “Wij waren zelf ook verrast dat dit zo snel ging. Daarbij betrekken wij omwonenden en geïnteresseerden. De deuren van de ketelhuizen gaan vaak open voor bezoekers,” vertelt Joost van der Hout.

Gasloze warmtevoorziening
“Duurzaamheid is ons bestaansrecht”, zegt Van der Hout. Biomassa is een noodzakelijke schakel in de transitie naar een gasloze warmtevoorziening, vindt BeGreen. BeGreen zet graag haar kennis in om het draagvlak daarvoor te vergroten. Dat doet zij onder andere samen met zusterbedrijf Parenco Hout, dat gespecialiseerd is in duurzaam bosbeheer en de logistieke ontzorging van biomassastromen. “Mensen hebben vaak het gevoel dat bomen kappen per definitie niet goed is. Maar wij werken samen met partijen die streng toezien op wat gezond is voor het bos. Daarnaast gebruiken wij alleen gecertificeerd snoeihout, liefst uit de directe omgeving.”

“De ondernemende aanpak en de breedte van de NVDE spreken ons aan. De markt is enorm in ontwikkeling. Door de krachten te bundelen, kunnen we de transitie versnellen. Zo kunnen wij nu bijvoorbeeld warmte uit hout invoeden op een bestaand warmtenet.” Van der Hout benadrukt dat het goed is als grote en kleine partijen praten over de lange termijn, maar daarnaast is het ook goed om nu direct wat te kunnen doen. “BeGreen laat iedere dag zien hoe je warmte kunt maken van resthout uit de omgeving.”

Arenapark-Hiversum-2 (web)Oranje-Nassaus-Oord-2 (web)Oranje-Nassaus-Oord-3 (web)

 

 

 

 

 

Foto boven: verzorgingshuis Oranje Nassau’s Oord in Wageningen
Vlnr: Arenapark Hilversum, Oranje Nassau’s Oord in wageningen houtvoorraad en boiler

(foto’s BeGreen)


Misschien ook interessant

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”