Andere EU-landen betalen om aan 14% hernieuwbare energie in 2020 te komen

9 januari 2020

Nederland moet honderden miljoenen euro’s gaan uitgeven in andere Europese lidstaten omdat het eind dit jaar in eigen land niet genoeg energie haalt uit zon, wind of biomassa. Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, verwacht een rekening van minimaal ‘enkele honderden miljoenen euro’s’, maar houdt wel een grote slag om de arm. Van der Gaag betreurt dat Nederland nu zijn doel alleen nog maar kan halen via een administratieve overdracht van groene energie. ‘We hadden liever gezien dat er extra hernieuwbare energie in Nederland was gebouwd. Er is te lang gewacht met maatregelen. Nu het kabinet overschotten moet kopen in het buitenland zijn er geen economische baten of werkgelegenheid mee gemoeid voor Nederland,’ zegt Van der Gaag in een artikel in het Financieel Dagblad. Ook de NOS en BNR besteedden er aandacht aan. “Nederland doet hartstikke veel aan hernieuwbare energie, maar ook consequent niet genoeg. Het is zonde dat we nu andere EU-landen gaan betalen. Er is een vooruitziende blik nodig om je voortaan niet rijk te rekenen en om te investeren in de eigen economie,” zegt van der Gaag bij BNR.

 

 

NOS journaal Nederland onderhandelt met andere Europese landen over het kopen van duurzame energierechten (uitzending 8 januari 23:30, 9 januari 7:00)

NOS website: Nederland onderhandelt over ‘kopen’ duurzame energierechten

NPO Radio 1 Journaal https://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/uitzendingen/658026-2020-01-09 (uitzending 9 januari, 7:00)

BNR, Nederland moet betalen om Europese energiedoelen te halen Olof van der Gaag in de uitzending van 9 januari, 6:44

Financieel Dagblad: Nederland moet groene energiedoelen elders in Europa inkopen


Misschien ook interessant

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”