Het webinar werd georganiseerd door de NVDE in samenwerking met Talent voor Transitie en de Klimaat en Energie Koepel. U kunt het hier terugkijken op ons Youtubekanaal. Er is ook een verslag gemaakt.
Terwijl er steeds meer mensen nodig zijn om de energietransitie tot een succes te maken, zijn er nog steeds maar weinig jongeren die een achtergrond of focus op energie hebben. Hoe kan het toch dat zoveel jongeren zich zorgen maken om het klimaat, maar slecht zo weinige van hen kiezen voor een carrière in energie en klimaat? En, belangrijker: wat kunnen we doen om dat te veranderen?
Kamerlid Henri Bontenbal formuleerde dat pas zo (in een reactie op klimaatactivisme):
“Word klimaatactivist door deel te worden van de oplossing. Want waar het nu om gaat is dat we alle plannen die we hebben omzetten in actie. En daar zijn heel veel mensen voor nodig. Dus word installateur, ga warmtepompen ophangen, ga huizen isoleren.”
In dit webinar gaan we in gesprek met HR professionals, mediators en young professionals over de drijfveren van jongeren. Waar zijn jongeren naar op zoek in een werkomgeving, waarom kiezen ze wel of juíst niet voor de sector. Maar ook kijken we naar de vraag waarom bedrijven juist baat hebben bij het aannemen van jongeren met een ongebruikelijke achtergrond.
Dagvoorzitter
Marien Boonman
Het webinar zal worden voorgezeten door Marien Boonman. Hij is actief binnen de Klimaat- en Energiekoepel als Sectorlead Energiesysteem en in het dagelijks leven als onafhankelijk energie-expert. Eerder werkte hij voor de vereniging NEDU (energiedata-uitwisseling) en Energie-Nederland.
Sprekers
KEK ambassadeur van het eerste uur, verzamelt en verbindt jongeren en young professionals om invloed te hebben op lokaal, nationaal en Europees energie- en klimaatbeleid en uitvoeringsprogramma’s. Fons is sociaal ondernemer op het gebied van EU-programma’s, jongeren en duurzame technologie. Vanuit zijn ZZP werkt hij als Benelux landencoördinator bij het EUClimatePact en zit in de Limburgse werkgroep van Young Perspective XL.
Kristel werkt als Beleidsadviseur Klimaat & Arbeidsmarkt bij FNV.
Annick Schmeddes is directeur-eigenaar van Sustainable Talent en werkt ruim 13 jaar op het gebied van werving en selectie van duurzame professionals.
Als historicus ben ik vanuit een bestaande interesse in maatschappelijke vraagstukken via TVT aan de slag gegaan als adviseur Energie en Klimaat bij het Interprovinciaal Overleg. Hier navigeer ik in een stakeholderveld waar markt, branche en overheid samenwerken om de transitie in de gebouwde omgeving te versnellen.
Rosalie Braakman (culturele antropologie)
Rosalie heeft na haar bachelor Cultural Antropology and Development Studies aan de Radboud Universiteit een focus ontwikkeld op duurzaamheid en energie tijdens de master Environment and Society Studies. Sinds 2021 werkt ze via Talent voor Transitie bij verschillende projecten, waaronder TKI wind op Zee.
Programma