Energiepodium Debate Night!

Tijdens dit jaarlijkse debat zullen deskundigen debatteren over actuele thema's op het gebied van de energietransitie en de energievoorziening van de toekomst. Het thema dit jaar is 'Energiezekerheid' en 'energie(on)afhankelijkheid'.

‘Sneller innoveren op de Noordzee vanuit ecosysteem Scheveningen’

Om te zorgen dat we onze zee ook in de toekomst duurzaam kunnen gebruiken, is het nodig om continue te werken aan balans op het gebied van voedsel, energie en natuur. Tijdens deze bijeenkomst kom jij meer te weten over de innovatieve vooruitgang en hoe we samen aan de slag kunnen met meervoudig gebruik op de Noordzee.

Railtech Europe ’24

ProMedia group organiseert op 6 en 7 maart de 15e editie van RailTech Europe. Dit evenement zal plaatsvinden in Utrecht waar er workshops worden gegeven en een antwoord word gezocht naar hoe de Europese spoorwegen nog stiller, veiliger en duurzamer kunnen worden.

Webinar Energierechtvaardigheid

NVDE en Talent voor Transitie organiseren op 7 maart van 15:00 tot 16:30 een interactieve webinar over energierechtvaardigheid. Hier zullen de basisprincipes van energierechtvaardigheid aan bod komen en diverse experts lichten toe hoe zij van theorie en ambities naar de praktijk zijn gekomen.

Changing demand in the built environment

Het eerste evenement van de Energy Reinvented Community in 2024 is gewijd aan de energievraag in de gebouwde omgeving. Deze vraag zal snel moeten veranderen. Allereerst moet de warmtevraag – die in Nederland nog voor een zeer groot deel wordt gedekt door aardgas – worden gedecarboniseerd. Ten tweede moet daarvoor ook de warmtevraag van huishoudens en gebouwen sterk dalen, wat betekent dat er isolatiemaatregelen moeten worden genomen.

Business Meeting Bioenergy International

Op 7 maart geven we u inzicht in een aantal aspecten van het opwaarderen van biomassa door middel van verschillende technologieën en toepassingen. Of het nu gaat om het ‘wassen’ van biomassa door gebruik van de Torwash technologie, of de verschillende pre-treatment processen waar TNO aan werkt, er komt altijd veel bij kijken. Daarnaast komt Uniper vertellen wat ze er dan allemaal van willen gaan maken.

Toepassingen en ervaringen met energieopslag in de bodem voor woningen en appartementen

Op donderdag 7 maart organiseert het Gebruikersplatform Bodemenergie een webinar over de toepassingen
en ervaringen met energieopslag in de bodem. De focus ligt daarbij op het gebruik van open en gesloten
systemen bij grondgebonden woningen en appartementencomplexen. Het webinar richt zich op mensen
bij de overheid, maar ook op VvE’s, woningcorporaties en commerciële partijen die woningbouwplannen
ontwikkelen en realiseren. Ook geïnteresseerde particulieren kunnen bij dit webinar aansluiten.

Bijeenkomst ‘Ervaringen met inzet energiedisplays’

Het project Slimmer met je Energie zet de komende periode in op opschaling van de inzet van energiedisplays én op onderzoek naar de effecten. Tijdens de bijeenkomst geeft projectleider Ernestine Elkenbracht o.a. een toelichting op twee onderzoeken naar energiedisplays bij blokverwarming en stadsverwarming, en een grootschalig effectonderzoek i.s.m. het Planbureau voor de Leefomgeving.

Inspiratietour Online: Circulaire Plastics

Benieuwd hoe je de CO2-afdruk van je bedrijf vermindert door de kunststofketen meer - of zelfs volledig - circulair te maken? Leer van Circulair Plastics NL over hun onderzoek naar circulaire plasticstromen. En hoor hoe Coca-Cola samenwerkt met afvalbedrijf CuRe om hun kunststofketen 100% circulair te maken.

Energieopslag- & Distributie 2024

Op 14 maart organiseert Management Producties de 9e editie van Energieopslag-& Distributie. Dit jaar ligt de focus op "flexibiliteit in energieopslag en netintegratie voor duurzame energietransities.

Online bijeenkomst REFLEX

Op 15 maart vindt er online bijeenkomst plaats over het REFLEX-initiatief. Gedurende de bijeenkomst zullen Harry van Dijk, programmaleider Industriele warmte TKI, en Frank Wubbolts, Senior Scientist Integrator TNO, meer informatie delen. Er zal ook besproken worden hoe verschillende partijen uit de industrie, netbeheer en elektriciteitssector kunnen bijdragen.

Nationale groene industriepolitiek: must of mythe?

Dat de Nederlandse industrie moet gaan verduurzamen is nauwelijks een punt van discussie. Samen met Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE, en Karlo van Dam, directeur verduurzaming Industrie van het ministerie van EZK, en enkele andere experts gaan we in debat over de vraag of en hoe we zouden moeten kiezen welke industrie […]

Vakbeurs Green Heating Solutions

Green Heating Solutions is de grootste vakbeurs voor duurzame klimaattechnieken in de Benelux. Nu de energietransitie op gang komt, is dit de plek waar alle vragen beantwoord worden over verwarming, koeling en ventilatie. Green Heating Solutions draait om de nieuwste innovaties, praktische seminars en netwerkgesprekken met iedereen die er toe doet.

Solar Solutions Amsterdam

Solar Solutions Amsterdam organiseert van 19 t/m 21 maart een vakbeurs voor zonne-energie. Hier kunt u meer dan 100 seminars bijwonen en meer te weten kunnen komen over meer dan 500 nieuwe innovaties in deze sector.

Beste Climate Action and Energy Paper 2023

Op 19 maart zullen de TU Delf Energy Initiative en het Climate Action Programme samen een prijs uitreiken voor de Best Climate Action and Energy Paper Award. Hier voorafgaand krijgen de acht finalisten de mogelijkheid om hun paper te presenteren.

Wind Europe Annual Event 2024

Van 20 t/m 22 maart zal het Wind Europe Annual Event in Bilbao plaatsvinden. Meer dan honderd sprekers en meer dan 400 exposanten zullen aanwezig zijn om hun innovaties te laten zien en zich uit te spreken over de ins and outs van windenergie.

Metalot@Work

Op 20 maart organiseert Metalot de eerste workshop om de voortgang te presenteren van het Iron Power concept. Dit concept heeft als doel een vitale rol te spelen in de wereldwijde handel in duurzame energie.

Lancering Nationaal Energie Dashboard

Het Nationaal Energie Dashboard is een nieuw, gratis toegankelijk dataplatform over
energiegebruik en -opwek. TenneT en Gasunie lanceren dit, met de NVDE en Nationaal
Klimaat Platform, tijdens een feestelijke lunchbijeenkomst op 21 maart

Studiedag warmte in wijken

Op 26 maart wordt er door Management Producties een studiedag georganiseerd over de energietransitie van woonwijken. Deze studiedag biedt inzichten van experts over wetgeving, financiering, innovatieve technologieën, planning en efficiënte exploitatie van warmtenetten in de gebouwde omgeving.

Actualiteitenmiddag netcongestie

Op 28 maart organiseert Euroforum een actualiteitenmiddag over de laatste ontwikkeling en de plannen van het kabinet met betrekking tot de netcongestie. Hier hoor je concrete voorbeelden uit de praktijk en kan je in gesprek gaan met collega's om te werken aan oplossingen.

Symposium EV Charging Infrastructure

Op 28 maart organiseert ElaadNL een symposium over de laadinfrastructuur. Hoe zorgen we ervoor dat de laadinfrastructuur veilig is en welke rol speelt cybersecurity in deze tak van sport? Deze, en vele andere vragen, zullen beantwoord worden door de European Network for Cybersecurity, de Dutch National Agenda for Charging Infrastructure en ElaadNL.

Cursus Offshore Wind Basics

In samenwerking organiseert DOB-Academy met IRO – The Association of Dutch Suppliers in the Offshore Energy Industry – en NWEA, de cursus Offshore Wind basics. Een mooie basis training van één dag om nieuwe collega’s de basiskennis mee te geven en als onderdeel te maken van jouw onboarding programma.

Seminar Ruimte voor energietransitie

Bosch & van Rijn en Pels Rijcken nodigen u van harte uit voor ons jaarlijkse seminar met als thema Ruimte voor energietransitie. Op dinsdag 2 april bieden we u een boeiend programma over de zoektocht naar ruimte voor de energietransitie. Wat zijn onze eerste ervaringen met de Omgevingswet? Hoe gaan we om met het gebrek aan ruimte op het net? Welke rol kunnen Energy Hubs spelen als oplossing voor netcongestie? En wat is onze visie op financiële participatie?

Testing the future of EV-charging

De laadtechnologie voor elektrische voertuigen evolueert voortdurend met nieuwe communicatieprotocollen, nieuwe functionaliteiten zoals V2G en hogere laadsnelheden. Het testen van het laadproces moet dus mee evolueren. Maar wat is het volgende? Hoe ziet de toekomst van het testen van het opladen van elektrische voertuigen eruit? En wat moet er volgens jou nu en in de […]

CO2 Conferentie

De CO2 Conferentie is dé plek om meer te leren over de rol van Carbon Capture, Utilization and Storage (CCUS) in het verminderen van CO2-uitstoot én om te netwerken met toonaangevende professionals en experts in dit veld. Verwacht inspirerende lezingen van sprekers van Gasunie, TNO, Europese Investeringsbank en vele anderen. Meer informatie volgt.

Live Inspiratietour naar Getec en Forbo

De live inspiratietour gaat richting noordoost Nederland. We bezoeken het Getec industriepark in Emmen. Daar zorgt een stoompelletketel voor verduurzaming van de stoomvoorziening. Maar er liggen ook al plannen klaar voor waterstof. Daarna zien we in de Forbo-fabriek in Coevorden hoe het bedrijf zijn vinylvloeren duurzaam produceert en hergebruikt.

Webinar: Het windpark van de toekomst is een energiepark

Het behalen van de Routekaart Wind op Zee 2023 is een nieuw begin. Het innovatieplatform TKI Offshore Energy kijkt naar de volgende mijlpaal. Op naar 21 Gigawatt aan vermogen op de Noordzee. Of, kunnen we beter zeggen, naar de 95 TWh? Op momenten dat die energie ook nodig is. De volgende opgave is: duurzame energie […]

Webinar Een eind aan fossiele subsidies

Op 10 april organiseert het Nationaal Klimaat Platform een webinar over het eind van fossiele subsidies. Samen met Arnoud Boot, hoogleraar en econoom, Maarten de Vries, onderzoeker bij CE Delft, en Gerben Hieminga, senior econoom bij ING, willen zij de vraag beantwoorden over de manier waarop fossiele subsidies kunnen worden afgebouwd en in welk tempo […]

Carbon Storage Dialogues

Het opslaan van CO2 is in de volgende fase beland. De realisatie van het eerste project komt steeds dichterbij. De discussie hier omheen laat zien hoe belangrijk het is om dergelijke vraagstukken als sector te bespreken en beantwoorden in een dialoog met de samenleving. Tijdens dit evenement zal er gekeken worden naar het publieke debat in andere landen, de maatschappelijke context en hoe de dialoog eruitziet.

EY Renewable Energy Day 2024

De race om de Europese Unie klimaatneutraal te maken is al een tijdje bezig. Gedurende dit evenement, georganiseerd door de NVDE en EY, komen leiders uit de energie en finance sector bij elkaar om te spreken over de uitdagingen, kansen en informatie uit te wisselen over de energietransitie.

Congres mobiliteitstransitie ’24

De mobiliteitssector is hard aan het werk om vervoer toekomstbestendig te maken. Een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen is daarin cruciaal. Ontdek samen met overheden, marktpartijen, mobiliteitsdeskundigen, onderzoekers en thought leaders uit de sector hoe u slim en doeltreffend werkt aan de mobiliteitstransitie.

NAL Event 2024

Nederland is één van de koplopers als het gaat om elektrisch vervoer en laadpunten. Toch zijn er veel uitdagingen: forse investeringen, beperkte netcapaciteit en onzeker overheidsbeleid. Kom op woensdag 17 april naar Amersfoort om je NAL netwerk te treffen, kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en de nieuwste ontwikkelingen te horen. Sluit aan en […]

COMSOL Day: Renewable Energy

On the 18th of April COMSOL organises the COMSOL Day. During this event they will discus how multiphysics simulation is powering the next generation of renewable energy technologies through insights from industry leaders. One of them being Mustafa Baris Topcuoglu who works at GKN Aerospace.

World Energy Congres

22-25 april.  Meer dan 200 sprekers, 70 ministers en 7.000 energie stakeholders zullen aanwezig zijn om de dialoog aan te kunnen gaan over de energie agenda voor de komende jaren.

World Corrosion Awareness Day

Op 24 april trapt de Bond van Materialenkennis World Corrosion Awareness Day af met een kennissessie over de uitdagingen van nieuwe technologie en de toepassingen daarvan in de energietransitie. Hierbij staat het concreet beschikbaar maken van de kennis voor materiaalkeuzes, corrosie-management en veiligheid van de nieuwe infrastructuur voorop.

Online Inspiratietour Industriële flex

Op 7 mei organiseert het Platform Verduurzaming Industrie (PVI) een webinar om te kijken hoe de industrie een prominentere rol kan spelen in het balanceren van het energienet. Zij kunnen hierbij niet alleen de netbeheerder helpen met het energieaanbod, zij kunnen ook de energiekosten onder controle houden.

Vakbeurs Renovatie & Transformatie

14-16 mei. De vakbeurs Renovatie & Transformatie is sinds 2010 het live platform voor kennisdeling daaromtrent. Duizenden professionals uit de bouwkolom en hun opdrachtgevers bezoeken deze voor informatie, inspiratie, ontmoeten en zakendoen. Toegang is gratis voor professionals.

Scaling Up EV Charging Hackathon

Wil jij de transitie van elektrisch vervoer versnellen? Dan is de Scaling Up EV Charging Hackathon 2024 jouw podium. 24 uur lang, vol innovatie voor de uitdagingen in laadinfrastructuur. Van het tekort aan menskracht tot technologische doorbraken, deze hackathon is jouw kans om het verschil te maken!

Online talkshow: Krijgt energiedelen wind in de zeilen?

Het parlementaire debat over de langverwachte Energiewet nadert zijn eind. Energiedelen is daar een onderdeel van. Een aantal partijen probeert de mogelijkheid hiervoor ruimer te maken dan nu in het wetsvoorstel staat. In deze komende online talkshow bespreken we het effect van de nieuwe Energiewet.

Dag van de infra ’24

Tijdens de sessies word er in gegaan op het thema 'versnellen van onderhoudswerk, aanbestedingen en emissieloos bouwen en hoe dit gerealiseerd kan worden. Aanwezige sprekers vertegenwoordigen de gemeente Rotterdam, KWS infra, Rijkswaterstaat, Sweco, MK INFRA en Freesmij en Heijmans.

Warmtenetwerk Jaarcongres

Op 23 mei 2024 organiseert Stichting Warmtenetwerk het warmtenetwerk jaarcongres in het NBC congrescentrum in Nieuwegein. Hier wordt teruggeblikt op 15 jaar Stichting Warmtenetwerk en wordt er ook vooruit gekeken met Jaap van Roekel, Olof van der Gaag en Jeroen Sanders.

Hydrogen Academy

In het voorjaar van 2024 vind de eerste Nederlandse editie van de Hydrogen Academy plaats. Gedurende zes opleidingsavonden gaan meerdere gespecialiseerde sprekers alles vertellen over de toekomst van waterstof, het beleid hier omheen en regelgeving, waterstof van A tot Z dus!

Het Europese energie-verkiezingsdebat

De NVDE, Energie Samen, Energiebeheer Nederland en Netbeheer Nederland organiseren het Europees Energieverkiezingsdebat. Tijdens dit debat zullen meerdere Europarlementariërs het debat met elkaar aan gaan over het Europees energiebeleid.

ALV NVDE

https://www.dutchmarineenergy.com/ Hellingweg 11d, Den haag, Nederland

Op maandag 3 juni vindt de halfjaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de NVDE plaats. Let op: de ALV is alleen voor leden van de NVDE. U  kunt zich hier aanmelden. Deze ALV vindt plaats bij het Dutch Marine Energy Centre (DMEC) in Scheveningen, Hellingweg 11d, 2583 DZ Den Haag. DMEC richt zich op het versnellen van offshore […]

Offshore day. Energy at sea

Op 4 juni wordt de zevende editie van Offshore day georganiseerd. Ontdek de laatste ontwikkelingen op het gebied van energieproductie, transportatie en de opslag hiervoor in Rotterdam.

Matching energy supply and demand for industry

Samen met Siemens Energy en TenneT organiseert de Energy Reinvented Community een event vol in het teken van de energietransitie. Het zal hier voornamelijk gaan over hoe de energietransitie vraagt om nieuwe businessmodellen en de overgang naar een koolstofarme industriële economie. Ook Tessa Hermens zit namens de NVDE in het panel van dit evenement.

Inspiratietour Noord-Holland: Tata Steel

Tijdens deze Inspiratietour bezoek je de fabriek van Tata Steel. Het staalbedrijf heeft al veel investeringen gedaan om zijn CO2-emissies terug te dringen. Maar het bedrijf staat ook voor een complete omwenteling van zijn kernprocessen. Tijdens deze tour hoor je alles over de plannen van Tata steel om te verduurzamen en uiteindelijke (groene) waterstof te […]

Kennissessie Energie delen

Tijdens deze online kennissessie leggen Siward Zomer (voorzitter Energie Samen) en Justin Pagden (Business Developer Agem) het concept 'energie delen door energiegemeenschappen' uit en laten ze zien hoe energie delen ondersteund zou moeten worden door de Nederlandse wetgeving.

Dag van de warmtepomp 2024

Op 6 juni organiseert opleidingscentrum GO° de dag van de warmtepomp. Bent u installateur, monteur of adviseur en houd u zich bezig met advies, installatie, plaatsing en onderhoud van warmtepompen? Kom dan naar het kennisevenement op het gebied van warmtepompen.

NPVI-Connect! Samenwerken aan sterke industrieclusters

In Amersfoort organiseert het Platform Verduurzaming industrie de eerste NPVI-Connect!-dag. Hier kunt u kennismaken met vakgenoten uit andere energieclusters en deelnemen aan inspirerende kennis- en themasessies. Deze dag staat helemaal in het thema van samenwerken aan sterke industrieclusters voor een duurzaam Nederland.

Energiedebat: Vastgoedsector moet in staat zijn probleem netcongestie te verminderen

Provada organiseert op 12 juni het energiedebat met als devies: 'Er moet meer worden samengewerkt tussen vastgoed- en energiesector, tussen overheid en markt, op nationale en lokale schaal. Hier wordt besproken wat deze partijen voor elkaar kunnen betekenen om de energietransitie te kunnen versnellen en netcongestie te verminderen.

Geef je samenwerking met de gemeente een ‘boost’

Samenwerking tussen gemeente en energiecoöperaties biedt veel kansen om de warmtetransitie te realiseren. Maar hoe geef je de samenwerking vorm? Tijdens de Impulsdag Warmtenet van NPLW organiseren we een verdiepingssessie voor koppels van ambtenaren en energiecoöperaties die hun samenwerking vorm aan het geven zijn.

WindDay 2024

Op donderdag 13 juni komen alle stakeholders uit de windsector in Vlissingen samen tijdens WindDay 2024 om te bouwen aan de toekomst. Het belooft weer een mooi programma te worden met veel actualiteit, inspirerende keynotes, heel veel praktijkvoorbeelden in de diverse sessies en volop de mogelijkheid tot netwerken. Ben jij er ook bij?

De GEA top van onderop

Tussen 12:00 en 18:00 vindt de Gelderse Top van Onderop plaats. In deze editie staan Gelderse voorbeeldprojecten centraal die het succes laten zien van deze projecten. Verder kunt u ook deelnemen aan maar liefst 12 workshops omtrent de energietransitie.

Florerende bedrijven in een krimpende economie

Deze door Triodos Bank en Springtij georganiseerde workshop staat helemaal in het teken van 'postgroei'. Hoe doe je als ondernemer met minder in een op-economische-groei-gerichte maatschappij?

EY Sustainability Café

Tijdens deze ronde tafel gesprekken kunnen stakeholders vanuit verschillende perspectieven de ontwikkelingen op het gebied van sustainability bespreken. Tijdens deze editie zullen de gastsprekers het hebben over hun CSRD implementatie en de uitdagingen en mogelijkheden die hierbij horen.

Klimaatimpact van Waterstof, Wetenschap en Handelingsperspectief

De Sustainable Scale-up Foundation organiseert een workshop over waterstof. Want wat is het klimaateffect van waterstof eigenlijk? En wat zegt de wetenschap over waterstofemissies. Ook wordt er gesproken met experts van de TNO en de Universiteit van Groningen. Ben jij er ook bij?