Congres Laadinfra ’23

Febiac en Allego organiseren op 17 januari het congres Laadinfra 2023. Hierbij wordt ingegaan op hoe de verschillende betrokkenen – zoals netbeheerders, leveranciers en de gemeenten – tegen de knelpunten aankijken die er spelen.

EERA DeepWind Conference 2023

SINTER, NTNU en EERA JP wind organiseren EERA DeepWind 2023, een internationaal evenement met als doel het meest relevante onderzoek en innovaties rond deep sea offshore wind farms te delen.

EZK Evenement live en online

Partners in energie-uitdagingen. Wilt u kennis en ervaring uitwisselen met andere bedrijven over duurzame energie-innovaties? Of zoekt u antwoord op praktische vragen? Kom dan naar het EZK evenement: Partners in energie-uitdagingen. Luister naar onze inspirerende sprekers en zie welk bedrijf de EZK Energy Award 2022 wint.

Webinar 24 januari – Warmtewet 2.0

DWA organiseert een webinar over de Warmtewet 2.0. In dit webinar praat DWA de deelnemers bij over impact van de voorgenomen maatregelen rondom de Wet collectieve warmtevoorzieningen (Wcw) voor gemeenten.

EZK evenement: webinar Duurzame bronnen en duurzame opwek

In deze sessie bespreken we de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie-opwek door zon en wind, het gebruik van warmte, elektrificatie en de toekomst van waterstof. Hierbij kijken we naar de rol van netbalanceren. Met welke technieken stemmen we pieken en dalen van opwek en verbruik beter op elkaar af? Olof van der Gaag […]

Webinar 26 januari: Statushouders aan de slag voor de energietransitie

Faal- en succesfactoren om statushouders aan het werk te krijgen in je bedrijfHet webinar werd georganiseerd door de NVDE in samenwerking met Talent voor Transitie en kunt u terugkijken op ons Youtubekanaal. Er is ook een verslag gemaakt. Aanleiding Vorig jaar becijferde Ecorys voor de NVDE dat er tot 2030 liefst 28.000 extra mensen nodig […]

Inspiratiebijeenkomst Structurele aanpak van energiearmoede

We nodigen je van harte uit voor een praktische en inspirerende bijeenkomst over de aanpak van energiearmoede en het werken aan een inclusieve energietransitie. Tijdens de bijeenkomst gaan we in op vragen waar iedereen tegenaan loopt die zich hiermee bezighoudt.

Congres: Solar in 2030

Het congres Solar in 2030 is een kennis- en netwerkevenement voor experts uit binnen en buitenland op het gebied van zonne-energie. Nadruk ligt dit jaar op de veranderende regelgeving en wat dit betekent voor de toekomst van de markt. Tijdens het congres zal het Nationaal Solar Trendrapport 2023 gepresenteerd worden, met daarin voorspelling voor de […]

Seminar duurzaamheid en mededingingsrecht

Op donderdag 2 februari organiseert Pels Rijcken i.s.m. ACM en NVDE een seminar over duurzaamheid en mededingingsrecht. Meld u hier aan.Mede dankzij nieuwe richtsnoeren is er meer ruimte gekomen binnen het (Europese) mededingingsrecht voor samenwerking tussen concurrenten om duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. In dit seminar staan de nieuwe kansen en mogelijkheden om samen de energietransitie te […]

Urban Energy Consortiumpodium

Tijdens het Urban Energy Consortiumpodium op maandagmiddag 6 februari 2023 in Utrecht komen projectconsortia samen om van en met elkaar te leren over innovatieprojecten die lopen sinds 2020 en 2021 voor de gebouwde omgeving.

Week van de Circulaire Economie 2023

Van maandag 6 tot en met zaterdag 11 februari vindt de achtste editie van de Week van de Circulaire Economie plaats. Ook dit jaar zien bezoekers hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt en vinden er door het hele land events plaats.

Masterclass 7 februari: CO2-reductie in de Industrie

BlueTerra geeft in februari een Masterclass over CO2-reductie in de industrie over mogelijkheden en onmogelijkheden, randvoorwaarden, technische en economische mogelijkheden, beleid en strategievorming voor CO2-reductie en verduurzaming van de industrie.

Cursus: Energietransitie – doelen halen onder de omgevingswet

Burghauser Pont houdt een cursus over hoe de overheid (in het bijzonder de gemeente, omgevingsdienst en provincie), de energiesector en maatschappelijke organisaties kunnen omgaan met de impact van hernieuwbare energie-, bio-, wind- en zonne-energie en omgevingswarmte op de leefomgeving.

Verkiezingsdebat Provinciale Staten

De Vereniging Elektrische Rijders (VER) organiseert op 14 februari, om 16.00 uur het verkiezingsdebat rondom elektrisch rijden en de provinciale verkiezingen. Aan het debat doen (verkiesbare) gedeputeerden van diverse provincies mee.

Evenement HIER opgewekt: liefde voor lokaal

Op dinsdag 14 februari 2023 vindt de 11e editie van het Evenement HIER opgewekt plaats, een landelijk evenement voor en over lokale duurzame energie-initiatieven in Nederland. Locatie: theater de Flint in Amersfoort.

Inspiratietour Online: Elektrificatie als oplossing voor volle elektriciteitsnetten

Steeds meer bedrijven willen elektrificeren. Dit zorgt voor grote uitdagingen bij de netbeheerders en vollopende netten. Bedrijven zullen dan ook intensiever met de netbeheerders moeten overleggen. Als ze het goed aanpakken, kunnen ze namelijk ook juist het elektriciteitsnet ontlasten. Tijdens de Inspiratietoer vertellen de voorlopers hoe ze de eerste stap zetten.

Webinar 16 februari 2023: werken in energietransitie aantrekkelijk maken voor jongeren

Het webinar werd georganiseerd door de NVDE in samenwerking met Talent voor Transitie en de Klimaat en Energie Koepel. U kunt het hier terugkijken op ons Youtubekanaal. Er is ook een verslag gemaakt. Terwijl er steeds meer mensen nodig zijn om de energietransitie tot een succes te maken, zijn er nog steeds maar weinig jongeren […]

Verkiezingspodcast Duurzame Energie

De NVDE organiseert vier verkiezingsdebatten over energie- en klimaatvraagstukken voor de Provinciale Statenverkiezingen door heel Nederland. Op 16 februari is het debat van het Zuiden bij Essent in Den Bosch. Het wordt in de vorm van een podcast opgenomen.

Solarplaza Energy Storage

Doe mee met Solarplaza Summit Energieopslag Nederland op 16 februari in Amsterdam! Dit is hét opslagevenement van Nederland. Je komt in contact met lokale en Europese spelers uit zowel het energieopslagveld als de PV- en windindustrie. Het resultaat: een volledig beeld van de huidige markt en een update van de regelgeving in Nederland.

Lunchwebinar verduurzaming van bedrijventerreinen: energiesystemen

Kom lunchen bij Topsector Energie's derde webinar over de verduurzaming van bedrijventerreinen, met dit keer als hoofdonderwerp: energiesystemen op bedrijventerreinen. We zullen ons verdiepen in energiesystemen, specifiek op het onderzoek met als titel “slimme stroomnetten ontrafeld”.

Matchmaking Event Warmtetransitie

Startups, innovatieve bedrijven en investeerders worden samengebracht in het 1e Matchmaking Event Warmtetransitie. Het Matchmaking Event staat in het teken van de energietransitie versnellen door innovatie en samenwerking. Centraal staat ontmoeting en kennisdeling tussen start-ups, innovatieve bedrijven en investeerders. Daarnaast is het mogelijk Energy Cave te ervaren en te beleven.

Energiepodium Debat 2023

Hoe komen we van de ambitie naar de praktijk? Deze vraag staat centraal tijdens het Energiepodium Debat dat 20 februari 2023 van 15.00 tot 17.00 uur plaatsvindt bij Beeld en Geluid, Den Haag. Luister, spreek mee en laat u inspireren door prominente sprekers, onder wie Kees Vendrik, Resi Becker, Donald Pols en Ellen van der […]

Verkiezingspodcast Duurzame Energie

De NVDE organiseert vier verkiezingsdebatten over energie- en klimaatvraagstukken voor de Provinciale Statenverkiezingen door heel Nederland. Op 28 februari is het debat van het Oosten bij TenneT in Arnhem. Het wordt in de vorm van een podcast opgenomen.

Verkiezingspodcast Duurzame Energie

De NVDE organiseert vier verkiezingsdebatten over energie- en klimaatvraagstukken voor de Provinciale Statenverkiezingen door heel Nederland. Op 2 maart is het debat van het Westen bij EBN in Arnhem. Het wordt in de vorm van een podcast opgenomen.

Themadag 2023: de toekomst van biogrondstoffen in Nederland

Biomassafeiten organiseert een themadag op Green Energy Day 2023, om verder te kijken dan de energietransitie. Hoe gaat de Nederlandse economie vergroenen en van fossiele CO2 naar biogene CO2? Welke rol spelen biogrondstoffen hierbij? De middag zal in het teken staan van de huidige & toekomstige beschikbaarheid van biogrondstoffen en haar toepassingen.

Webinar: Voorbij de Standaard

Als advies voor de minimale woningisolatiegraad is de "Standaard" geïntroduceerd. In dit webinar kom je te weten hoe je als woningeigenaar/adviseur de Standaard kan gebruiken. Wanneer moet je tot de Standaard isoleren, wanneer kan je beter dan dat isoleren, welke afwegingen horen daarbij en hoe sluit de Standaard aan bij beleidsdoelstellingen voor 2030 en 2050?

8e editie Energieopslag en Distributie

Management Producties organiseert samen met TKI Nieuw Gas, Energystorage NL en Energie Nederland de 8e editie van Energieopslag & Distributie. Leden van de NVDE kunnen een korting krijgen van €100.

Masterclass CO2-reductie Industrie (online)

Bent u op zoek naar de beste verduurzamingsopties voor uw bedrijf en hoe u daar commitment voor krijgt met behulp van een stappenplan met CO2-reductie? En welke ondersteunende regelingen daarbij passen? Kom dan naar de online Masterclass CO2-reductie Industrie, georganiseerd door WA Bedrijfsadviseurs en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit voorjaar gaan we wederom in […]

Cursus Ontwerp van open en duurzame warmtenetten

Op 9, 10 en 17 maart 2023 wordt de cursus ‘Ontwerp van open en duurzame warmtenetten’ gegeven door Deltares. Het doel van deze cursus is om de deelnemer zoveel inzicht te verschaffen dat hij/zij in staat is om een technisch en economisch verantwoord warmtenetwerk te ontwerpen waarmee een efficiënte, probleemloze en onderhoudsvriendelijke bedrijfsvoering kan worden verricht.

Startevent Circulaire Energierenovaties

Bij het verduurzamen van de gebouwde omgeving ligt de nadruk op de energetische verduurzaming. Om de energietransitie toekomstbestendig vorm te geven zijn de milieu impact van de bouwactiviteiten en haar circulariteit belangrijk. Ben jij op zoek naar circulaire oplossingen voor het terugdringen van de energiebehoefte van jouw gebouw? Schrijf je dan snel in.

Power-to-Heat: welkome warmte uit overtollige groene stroom

RVO en TKI Urban Energy hebben CE Delft gevraagd om onderzoek te doen naar de technische en economische potentie van Power-to-heat en thermische opslag in de gebouwde omgeving. De resultaten uit deze studie worden gepresenteerd tijdens het slotevent van het COHEASY-project.

Bijeenkomst: Flexibili-tijd – Hoe warmte en elektriciteit elkaar kunnen versterken

TKI Urban Energy, KWR en de Nationale Learning Community Systeemintegratie organiseren deze bijeenkomst over de flexibiliteitspotentie van power-to-heat (P2H) en seizoensopslag van warmte voor het elektriciteitssysteem en wat de businesscases zijn voor de verschillende vormen van P2H en warmteopslag. Ook zullen CE Delft en KWR de resultaten van twee studies op het gebied van warmte, […]

Vakbeurs: Solar Solutions International

Solar Solutions organiseert een vakbeurs voor zonne-energie waar 250 exposanten uit 25 landen de nieuwste montagesystemen, omvormers en aanbod aan zonnepanelen tentoon stellen. Bijzondere aandacht is er voor nieuwe ontwikkelingen rondom energieopslag en slimme producten. Met de volgende invitatiecode is het mogelijk om een gratis ticket aan te vragen: NVDE2023!

Vakbeurs: Duurzaam Verwarmd

Nu de energietransitie op gang komt, is Duurzaam Verwarmd dé plek waar alle vragen beantwoord kunnen worden over verwarming, koeling en ventilatie. Het is de grootste vakbeurs voor klimaattechnieken in de Benelux. Duurzaam Verwarmd draait om de nieuwste innovaties, praktische seminars en netwerkgesprekken met iedereen die er toe doet. Gebruik invitatiecode NVDE2023 voor gratis tickets!

Congres: Grootschalige Zonprojecten

Een veelvoud van factoren spelen een rol bij het succesvol opzetten én beheren van een grootschalig zonproject. Zo'n 6 sprekers zullen op het congres Grootschalige Zonprojecten van Solar Solutions hun visie op deze factoren delen. Gebruik de invitatiecode NVDE2023 voor gratis tickets!    

Inspiratietour PVI: Energiebesparingsplicht of -kans (online)

De tweede online Inspiratietour van het Platform Verduurzaming Industrie staat in het teken van de Energiebesparingsplicht. Met de informatieplicht, energiebesparingsplicht en de EED-auditplicht is energiebesparing minder vrijblijvend geworden. Toch zien de koplopers energiebesparing meer als kans dan als plicht. Een vol programma met verschillende sprekers staat op je te wachten! Meld je aan.

Masterclass: duurzame warmtetechnieken

Met gas verwarmen, dat willen we niet meer. Maar welke andere mogelijkheden zijn er? En wat zijn daar de randvoorwaarden voor? Ontdek dit en meer tijdens Solar Solutions' Masterclass Duurzame Warmtetechnieken met zes verschillende sprekers. Gebruik invitatiecode NVDE2023 voor gratis toegangstickets!

Masterclass Financiering Maart 2023

De Topsector Energie organiseert op 16 maart 2023 weer een Masterclass Financiering, voor startups of scale-ups die actief zijn in de energiesector.

Cursus: Waterstof – van concept naar uitvoering

Burghauser Pont geeft een 1-daagse cursus over waterstof. Tijdens de cursus komt onder andere aan bod waarom waterstof relevant is voor het halen van klimaatdoelen en welke toepassingen interessant zijn voor de energietransitie.

Congres Vastgoed Voordelig Verduurzamen

VVV: Voordelige Verduurzaming van je Vastgoed. Wat is de beste manier om dit aan te pakken en waar moet je allemaal op letten? Tijdens dit congres van Solar Solutions doen vier sprekers hun uiterste best om al je vragen te beantwoorden. Met de invitatiecode NVDE2023 is je toegangsbewijs gratis!

Introductietraining Business by Nature

Ben jij een warmteprofessional die zich wil laten inspireren en wil onderzoeken wat je van de natuur kan leren op het vlak van organisatie – ontwerp, leiderschap en samenwerking? Dit is precies wat we gaan doen op 16 maart! Jong Warmtenetwerk organiseert samen met Stichting Warmtenetwerk de introductietraining ‘Business by nature’, dus meld je aan!

STADgesprek: Kafka-café – Zoeken en zwoegen in het Haagse stadmaken

Tijdens dit evenement duiken Platform STAD (in samenwerking met Gemeente Den Haag) in een aantal Kafkaëske ervaringen. In het Kafka-café presenteren twee initiatieven hun gerealiseerde project: Het Wormenhotel (door bewonersvereniging rond het Plein) en broedplaats WD4X. Samen leggen ze knelpunten en tegengestelde belangen bloot, benoemen ze kansen en formuleren ze verbeterpunten. Meld je snel aan!

Crack the Process: learnings over warmtenet ontwikkelprocessen

Tijdens dit webinar presenteert Topsector Energie wat ze hebben geleerd uit de resultaten van de ontwerpdag Crack the Process. Ze vertellen over de opgedane inzichten over de benodigde besluiten en de versnellings- en vertragingsfactoren bij de ontwikkeling van warmtenetten. Wil je beter grip krijgen op jouw eigen warmtenet ontwikkelproces? Schrijf je dan in!

Cursus: Impact maken in de lokale energietransitie

Burghauser Pont geeft een vier-daagse cursus over de kennis en kunde om impact te maken in de lokale energietransitie, met overzicht van het energietransitiebeleid, inclusief rollen en bevoegdheden en handelingsperspectieven voor het lokale speelveld van de energietransitie.

Themamiddag: local smart grids

Het overkoepelende onderwerp is 'local smart grids'. Hoe stemmen we in ons toekomstige energiesysteem lokale vraag en aanbod op een slimme manier op elkaar af? Hoe optimaliseren we de inzet van verschillende assets op wijkniveau? Dit soort vragen staan centraal op de themamiddag georganiseerd door Smart Energy NL. Klik hier voor meer informatie en het […]

Solarplaza Summit PPAs 2023

Doe mee met de Solarplaza Summit Power Purchase Agreements (PPAs) Nederland voor diepgaande en praktische inzichten in een van de meest vooraanstaande onderwerpen in de zonne-energiemarkt! Door lokale en internationale experts samen te brengen, biedt dit nieuwe evenement uitgebreide strategische inzichten en praktische tips over PPA-prijzen, contractering, beheer en ontwikkeling.

Webinar: integratie van zonne-energie op gebouwen (online)

Zonnepanelen leveren een grote bijdrage aan de opwek van duurzame energie. De volgende stap is building-integrated photovoltaic (BIPV). Wat kan gebouw geïntegreerde zonne-energie voor jou betekenen? We gaan in op de kansen die BIPV heeft, wat het kan betekenen voor verschillende doelgroepen, en laten we de inspirerende voorbeelden zien. Evenement door TKI Urban Energy.

ERC Symposium: Heat Transition – Scale to the people

Op 28 maart zetten we in op een beter inzicht in de warmtetransitie en haar uitdagingen. Ook bekijken we welke kansen er zijn voor een succesvolle warmtetransitie. Meer dan tien eminente sprekers uit het transitielandschap gaan dieper in op het thema van de dag. Daarnaast is er volop ruimte voor onderlinge dialoog en kennisuitwisseling.

Verbouwstromen Webinar: Financieringsinstrumenten voor Particulieren

Verbouwstromen organiseert een webinar voor lokale overheden en marktpartijen over financieringsinstrumenten voor woningeigenaren die willen verduurzamen. Ben je benieuwd naar praktijkvoorbeelden en wat jij als lokale overheid moet regelen om particulieren te ontzorgen? Dan is dit webinar voor jou! In dit webinar geven financieel experts Chantal Muller-Reerink en Reint Brondijk antwoord op deze vragen.

Cursus: Op weg naar een circulaire gemeente

Berghauser Pont organiseert een 1-daagse cursus over de overgang naar een circulaire economie en welke middelen een gemeente kan gebruiken om het doel voor een 100% circulair Nederland in 2050 te behalen.

Energy Investor Day maart 2023

Het Financieringsloket van de Topsector Energie organiseert ism Oost NL en KplusV weer een Energy Investor Day. Tijdens dit matchmakingevenement, presenteren maximaal zes ondernemingen hun investeringsaanbod aan 30 tot 40 energietransitie georiënteerde investeerders. Ben je een innovatieve startup of scale-up en wil je in contact komen met investeerders die jouw innovatie mogelijk willen financieren?

Webinar Klimaatrechtvaardigheid

Nu het klimaatbeleid concreter vorm krijgt, wordt de vraag wie de kosten van de maatregelen betaalt steeds belangrijker. Is het principe 'de vervuiler betaalt' rechtvaardig of zou de nadruk meer moeten liggen op draagkracht. In samenwerking met de WRR organiseert het NKP een webinar over het verdelingsvraagstuk dat steeds belangrijker wordt voor een goed en […]

STADgesprek: Bewegen tussen ambitieuze en haalbare participatie in stedelijke ontwikkeling

Tijdens het STADgesprek werpen we een opbouwende blik op participatie in Den Haag. De avond start met gluren bij de buren, hoe doen ze het in Gemeente Rotterdam? Vervolgens bespreekt platform STAD voorbeelden van de schaalniveaus van buurt, gebied en stad, wanneer participatie geslaagd is. Wat mogen we daarbij realistisch gezien van elkaar verwachten?

Uptempo! Lunchwebinar

Tijdens dit lunchwebinar kun je kennismaken met twee innovaties die in de wijkaanpak het verschil kunnen maken, 'Building Blocks' en 'Wijkkompas'. Building blocks is een initiatief van de succesvolle start up Energiebespaarders. Het tweede hulpmiddel is het Wijkkompas, waarmee projectteams voortdurend houvast krijgen voor de volgende stap in het proces. Kom naar de webinar en […]

Verbouwstromen Webinar: Aanbestedingsregels gemeentes bij verduurzaming koopwoningen

Verbouwstromen organiseert weer een webinar voor lokale overheden en marktpartijen over aanbestedingsregels voor gemeentes bij de verduurzaming van koopwoningen. Ben je benieuwd naar best practices en op welke manier je als opdrachtgever een keuze kunt maken? In dit webinar geeft aanbestedingsjurist Geke Werkman-Bouwkamp antwoord op deze vragen. Meld je snel aan!

Sustainable Innovation Day

De High Tech Campus Eindhoven en CKC-seminars organiseren dit (Engelstalige) congres specifiek gericht op sustainable development en uitdagingen binnen de industrie-sector. De doelgroep bestaat uit managers, directeuren, professionals en adviseurs op het gebied van duurzaamheid, IT en innovatie binnen de industriesector.

Regionale voorlichtingsbijeenkomsten OPZuid april 2023

Stimulus Programma management organiseert een drietal regionale voorlichtingsbijeenkomsten over de OPZuid 2021-2027 nieuwe projectaanvragen. Tijdens het plenaire deel wordt ingezoomd op de transitieopgaven, subsidiemogelijkheden, aanvraagprocedures en beoordelingscriteria. De drie bijeenkomsten zullen plaatsvinden op: 4 april 13:00-17:00 in Vlissingen, Zeeland 12 april 13:00-17:00 in Roermond, Limburg 13 april 13:00-17:00 in Eindhoven, Noord-Brabant

Futurebuild Holland April 2023

Futurebuild Holland is het platform van en voor partijen die versnelling willen aanbrengen in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. De eerste live editie van Futurebuild Holland wordt gehouden op 5 & 6 april 2023 in RAI Amsterdam.

Verdiepingssessie over datagovernance: nieuwe leidraad & publieke waarden bij HEMS

Hoe gaan we om met alle energiedata die in toenemende mate wordt uitgewisseld? En welke afspraken zouden we hierover moeten maken? Hoe nemen we het publiek belang mee? Dit zijn vragen die beantwoord worden binnen bij het innovatieprogramma Data-governance van Topsector Energie Digitalisering. En de antwoorden presenteren we nu in de eerste verdiepende sessie van […]

Live bijeenkomst voor Webbers

Onder het thema ‘In de modderige praktijk’ neemt gastheer Webber Jan Oosting je deze middag mee. Daarna gaat keynote speaker Manon Ruyters aan de slag om je als Webber en als community verder te ontwikkelen. Vervolgens zijn er 3 workshops en is er ruimte om te netwerken. Georganiseerd door Topsector Energie.

Workshop: innovatieve opslagtechnieken

Gebruikersplatform Bodemenergie en de TU Eindhoven organiseren een workshop over innovatieve opslagtechnieken. Met de groei van duurzame energiestromen neemt het belang van energieopslag snel toe. Een WKO-systeem is een zeer effectief opslagsysteem, maar er zijn ook vele innovatieve vormen. Daarom komen in deze sessie ook opslagsystemen voor elektriciteit aan bod. Meld je aan!

Morgen begint vandaag: Zero Emissie binnenvaart

Het webinar over emissieloze binnenvaart wordt georganiseerd door de NVDE en vindt plaats tussen 15.00 en 16.30 uur. Ben je nog niet aangemeld? Je kunt je hier aanmelden. Sprekers: Ton van Meegen, CEO Portliner vertelt meer over hun "zero emission" voor de binnenvaart, waarbij volledig elektrische schepen worden ingezet die zijn uitgerust met flowbatterijen. PortLiner's […]

Workshop Opslag van energie in vele vormen: Kies energie uit eigen bodem!

Gebruikersplatform Bodemenergie en de TU Eindhoven organiseren bij de TU/e een workshop over innovatieve opslagtechnieken. Met de groei van duurzame energiestromen neemt het belang van energieopslag snel toe. Een WKO-systeem is een zeer effectief opslagsysteem, maar er zijn ook vele innovatieve vormen. Aan het einde van de middag kunnen de bezoekers meedoen aan een rondleiding […]

De Shift IV: succesvol samenwerken in de energietransitie

Hoe kan je als woningcorporatie, gemeente, bewonersinitiatief en netbeheerder succesvol samenwerken in de energietransitie? Ken je elkaars wereld voldoende? Waar loop je tegenaan in de dagelijkse praktijk en hoe los je dit samen op? Deze vragen komen aan bod tijdens De Shift IV: succesvol samenwerken in de energietransitie. Voor programma en aanmelden, klik hier.

BouwDelta Open Space 2023

Ben jij bezig met digitalisering, mogelijk om circulair en industrieel te bouwen, en wil je graag vraagstukken, resultaten en ervaringen delen? Of heb je innovatieve ideeën om met nieuwe mogelijkheden het circulair industrieel bouwen te versnellen? Dan mag je de Open Space 2023 van de BouwDelta op 14 april op de Haagse Hogeschool in Den […]

Sunday 2023

In april vindt het Sunday congres plaats, in de Reehorst te Ede. Sunday is het grootste zonne-energiecongres van Nederland.  

Innovaties voor Warmte in Wijken: het Buurt Energie Systeem (BES) Nijmegen

Tijdens dit webinar op 17 april van 15:00 tot 16:15 wordt het Buurt Energie Systeem (BES) en de ontwikkeling hiervan besproken in het PAW project Hengstdal/Bomenbuurt-Oost in Nijmegen. Aan het woord komen netwerkbedrijf Alliander, de gemeente Nijmegen, de woningcorporatie Woonwaarts en last-but-not-least een bewoner. Zij vertellen waarom en hoe ze deelnemen aan dit traject vanuit […]

Cursus: Geothermie

In deze cursus leer je op 18 en 19 april wat er komt kijken bij een aardwarmteproject: van het geologisch onderzoek, het inschatten van de onzekerheden en de voorspelling van het vermogen tot en met de realisatie en de uiteindelijke exploitatie. Onder leiding van Henny Cornelissen (Well Engineering Partners) en Jasper Kwee (IF Technology BV).

Webinar: ETS II – Stimulans voor de versnelling van de warmtetransitie?

De programmaraad Wet- en Regelgeving van Stichting Warmtenetwerk organiseert een informatief webinar met als onderwerp: ETS II (Emissions Trading System). Wat houdt ETS II precies in en waar dienen de markt en de consumenten rekening mee te houden? Jos Cozijnsen, emissie-expert van Climate Neutral Group informeert u over het ETS II en de gevolgen hiervan.

Informatiebijeenkomst DEI+ Aardgasloze woningen, wijken, woon- en utiliteitsgebouwen

Tijdens deze bijeenkomst krijg je tijdens een plenair programma veel informatie over sociale en organisatorische innovatie, en digitaliseringsprojecten die resulteren in minder energie- of materiaalgebruik. Investeer je als ondernemer en/of eindgebruiker in een innovatie voor aardgasloze woningen, wijken, woon- en utiliteitsgebouwen? Kom dan naar deze bijeenkomst die door TKI Urban Energy en RVO wordt georganiseerd.

Webinar NWEA: Het gesloten distributiesysteem van Windplan Groen: praktijkervaring, van tekentafel naar inbedrijfname

Tijdens deze webinar blikken Benjamin Stobbe en Rens Savenije terug op het project Windplan Groen en delen hun ervaringen. Een mooie inkijk in een zeer aansprekend en uitdagend project, dus meld je snel aan! Windplan Groen bestaat uit 11 windparken waarvan er 8 zijn aangesloten op het hoogspanningsnet via een gesloten distributiesysteem (GDS). Windkoepel Groen […]

Inspiratietour Limburg: De groenste site en het duurzaamste bier

De eerste live inspiratietour van dit jaar leidt naar Zuid-Oost Nederland. Chemiepark Chemelot zette daar de transitie in naar de duurzaamste chemie- en materialensite van Europa. Ook bierbrouwer Gulpener koos voor een groene koers en brouwt binnenkort volledig fossielvrij. Circulaire grondstoffen en verduurzaming van de energiebehoefte staan hierbij centraal. Meld je snel aan.

KlimaatWerk FNV

Op 22 april nemen we je graag mee in de hoofdlijnen van die Klimaatvisie. Ook kun je kennismaken met het nieuwe FNV Netwerk Klimaat, een grote groep FNV’ers die zich het afgelopen jaar hebben verenigd rondom klimaat. Er is ruimte voor debat, kennisoverdracht en er zijn interessante workshops en de kans om zelf actief te worden.

Webinar NBKL bioketels in buitengebied

Neem deel aan het webinar “De bioketel in het buitengebied. Een alternatief voor fossiel.” Tijdens het webinar komen verschillende deskundigen aan het woord en krijgt u enkele video’s te zien van praktijkvoorbeelden van bioketels in de het buitengebied. Het webinar is vooral interessant voor mensen die wonen in het buitengebied en die een alternatief overwegen […]

Cursus: Natuurinclusief bouwen

Berghauser Pont organiseert een 1-daagse cursus over natuurinclusief bouwen. Tijdens de cursus komt aan theorie en praktijk aan bod voor hoe een gemeente de natuur kan integreren in haar bouwplannen.

Webinarreeks DWA deel 1: ‘Warmtenetten: een praktische inleiding’

In dit eerste webinar van de tweedelige reeks georganiseerd door DWA staan we stil bij de basis. Je krijgt onder andere antwoord op vragen als: hoe werkt een warmtenet nu eigenlijk: van bron, opslag, infrastructuur tot aan de aansluiting in de woning? Wat zijn de voor- en nadelen van warmtenetten? In welke situaties zijn warmtenetten […]

Jaarcongres Warmtenetwerk 2023

Kennisdelen en samenwerken zijn belangrijke thema’s waar Stichting Warmtenetwerk voor staat. Door met álle deelnemers in de warmteketen samen te werken in één platform, kennis te ontwikkelen, te delen en te borgen, dragen we bij aan de energietransitie. Maar we gaan niet snel genoeg: om de klimaatdoelen te kunnen halen moet er worden opgeschaald. Een […]

Cursus: beleid energietransitie gebouwde omgeving

Berghauser Pont organiseert een ochtendcursus waarin je inzicht krijgt in het beleid, de eisen en regelgeving van het realiseren van (bijna) energie neutrale gebouwen. Dit is voor nieuwbouw verplicht en voor bestaande bouw worden er stapsgewijs steeds meer eisen gesteld.

Nationaal Symposium Bodemenergie

Het jaarlijkse Nationaal Symposium Bodemenergie op het programma. Verschillende sprekers zullen met interessante lezingen, zowel plenair als in parallelsessies, de bezoekers van veel nieuwe kennis en inzichten voorzien. Daarnaast wordt tijdens dit event ook de inmiddels traditionele en prestigieuze WKO Duurzaamheid Award uitgereikt. Programma wordt nog bekend gemaakt.

IMVO-convenant Hernieuwbare Energie

In samenwerking met EY organiseert de NVDE een webinar over het IMVO-convenant Hernieuwbare Energie op donderdag   van 15.00 - 16.15 uur. Met het IMVO- convenant committeren bedrijven zich aan het implementeren van de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen en de Principes voor Bedrijven en Mensenrechten van de Verenigde Naties.. Het convenant is bedoeld om wind- en […]

Webinar Klimaatplein: vier keer besparen op energie- en brandstofverbruik

Praktische en concrete tips voor energie- en brandstofbesparing voor bedrijven en instellingen. Dat kun je verwachten tijdens het webinar dat het Klimaatplein organiseert. Leer in 5 kwartier hoe je nog meer kunt besparen op bijvoorbeeld verlichting en mobiliteit dankzij tips van experts. Neem kosteloos deel aan deze openbaar toegankelijke kennissessie!

PVI Online Inspiratietour: Waterstof als grond- en brandstof voor de industrie

Hoewel de belofte van waterstof groot is, is het aantal uitgevoerde projecten in Nederland nog op een hand te tellen. Toch hebben bedrijven als Getec, NorthC Datacenter en OCI mooie plannen voor verduurzaming van hun productie. Tijdens deze online inspiratietour vertellen de bedrijven hoe ze dat aanpakken. Meld je aan!

Zonnewarmte: hoe kunnen steden hun stadsverwarmingssysteem CO2-vrij maken? #1

Tijdens de eerste webinar van deze reeks georganiseerd door de EC leer je over (voorbeelden van) Solar District Heating Networks, die zonne-energie combineren met technologieen als warmtepompen, -opslagtanks en biomassa ketels. Er is veel aandacht voor de voor- en nadelen, en voor praktijkervaring die is opgedaan door lokale bedrijven en gemeenten tijdens het ontwikkelen van […]

Congres Laadinfra ’23

De gemeente Rotterdam organiseert samen met Alego op 23 mei 2023 het congres Laadinfra '23. Het congres staat in het teken van de snelle opschaling van de EV-markt en hoe we de massale inzet van elektrisch vervoer kunnen blijven faciliteren. Het congres vindt plaats in De Doelen in Rotterdam.

Renovatie & Transformatie 2023

Renovatie & Transformatie is een driedaagse vakbeurs en kennisplatform voor verbetering van woningen en utiliteitsgebouwen. Professionals uit de bouwkolom en hun opdrachtgevers vinden hier informatie, verbinding en business. Tickets zijn tijdens de voorregistratie gratis voor professionals. Meld je snel aan!

Dag van de Infra 2023

Op de Dag van de Infra ’23 worden spoor-, weg en waterbouw samengebracht om van elkaar te leren, kennis en informatie uit te wisselen en stappen te zetten. Thema's zijn onder andere de stikstofproblematiek, circulariteit/hergebruik van materialen en innovatie op het gebied van duurzaamheid.

Cursus: Klimaatbestendige ruimtelijke inrichting

Burghauser Pont geeft een 2 daagse cursus over klimaatbestendige ruimtelijke inrichting. Tijdens de cursus worden onder andere waterveiligheid, wateroverlast, droogte en hitte en gevolgen Omgevingswet voor klimaatbestendige inrichting behandeld.  

Webinarreeks DWA deel 2: ‘Hoe betaal en organiseer je warmtenetten?’

Het tweede deel van de webinarreeks georganiseerd door DWA gaat organisatorische kant van een warmtenet en de voor- en nadelen, knelpunten en kritische succesfactoren die daarbij horen, waaronder juridische en financiële aspecten. Je krijgt onder andere antwoord op de volgende vragen: Welke afwegingen moet u maken bij het ontwikkelen, realiseren en exploiteren van een warmtenet? […]

NKP webinar: Mogelijkheden van een lokaal energiesysteem

Dit webinar van Nationaal Klimaat Platform gaat over de vraag hoe dat nieuwe lokale systeem eruitziet en hoe we dat bereiken. Dat doen we met deskundigen en mensen uit de praktijk. Ook willen we weten welke ideeën het publiek heeft over dit onderdeel van de transitie.

Webinar NKP: de mogelijkheden van een lokaal energiesysteem

De outlook energiesysteem 2050 van het expertteam wijdde een apart hoofdstuk aan de mogelijkheden van een lokaal energiesysteem. Het moet een rechtvaardig, robuust en duurzaam systeem worden. Dit webinar gaat over de vraag hoe dat nieuwe lokale systeem eruitziet en hoe we dat bereiken. Dat doen we met deskundigen en mensen uit de praktijk. Ook […]

Zonnewarmte: hoe kunnen steden hun stadsverwarmingssysteem CO2-vrij maken? #2

In het tweede webinar van deze reeks georganiseerd door de EC, ligt de focus op praktische tips-en-tricks voor het implementeren van een stadsverwarmingscentrale op zonne-energie in jouw stad of gemeente. Er wordt in gegaan op de belangrijkste aspecten waarmee je rekening moet houden voordat processen en aanbestedingen worden gestart. Dit webinar is in het Engels. […]

Webinar Energieplus: Opbouwwerk en corporatie

Hoe werkt een welzijnsorganisatie samen met een woningbouwcorporatie? Justin van Riel legt het uit aan de hand van zijn ervaring in Overvecht en het onderzoek in Soest over de energietransitie voor mensen met een (zeer) kleine beurs.

Wereld Milieu Dag

Wereld Milieu Dag (World Environment Day) is dé dag waarop bedrijven, overheden en individuen bewust worden gemaakt van de milieu-problematiek. Het thema dit jaar is ‘oplossingen tegen plastic vervuiling’.  

Cursus: warmteklas

Op 7 en 8 juni geven Laetitia Ouillet en Anne Marie van Osch een tweedaagse training Warmtetransitie. De Warmteklas is een praktische cursus: je leert van mensen die in de warmtetransitie zaken hebben aangepakt, hoe zij problemen hebben geanalyseerd en mogelijk opgelost. Gebaseerd op jaren van praktijkervaring nemen ze je mee in alle belangrijke onderdelen.

Symposium: van stadsvernieuwing naar buurtverduurzaming

Hoe kun je op een leuke en makkelijke manier versnelling van de energietransitie aanpakken? Dat is de hoofdvraag tijdens dit symposium van Platform 31. Hoe kom je verder met een meer integrale aanpak? Kunnen we leren van de stads- en wijkvernieuwing van weleer? Verschillende sprekers nemen deel aan dit gesprek waarin we lessen verbinden met […]

Masterclass TNO/NVDE Financing the energytransition

In cooperation with NVDE, the Sustainable Energy Finance Association (SEFA) is running a Masterclass on financing sustainable energy in the built environment on June 8th between 12:00-18:00 in The Hague. You can subscribe for the Masterclass through this link. The event will be held in English. Join us to meet financiers who are looking to deploy […]

Geothermie in IJsland en Nederland: wat kunnen we van elkaar leren?

De Ambassade van IJsland organiseert een bijeenkomst over de productie en toepassing van aardwarmte in IJsland en Nederland. Aan de orde komen de gemeenschappelijke uitdagingen en ervaringen met geothermie, en vooral de manieren om de ontwikkeling in beide landen te versnellen.

GreenEvent 2023

Op donderdag 8 juni vindt de eerste editie plaats van GreenEvent, Een dag met veel inspiratie over hoe je je bedrijf en de omgeving van bedrijf groener kan richten. Toonaangevende sprekers delen hun verhaal en ervaringen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om workshops te volgen en te netwerken. Kortom: een dag vol kennis én […]

Webinar REL: Uitvoeringsgereed voor het NIP

De uitvoering van het Nationaal Isolatieprogramma komt steeds dichterbij. Regionaal Energieloket (REL) merkt dat veel gemeenten nog vragen hebben over praktische zaken om van start te kunnen. Veel antwoorden op die vragen zijn voor jou relevant. Tijdens het webinar wisselen we de grootste uitdagingen en belemmeringen uit de praktijk uit. Het doel is om gebundeld […]

ERC focusgroep: Heat Transition – Shape of the supply chains

Tijdens deze focusgroep gaan we in op hoe de aanbodketens eruit zien van de duurzame warmtebronnen, de netwerken, en van de noodzakelijke werkzaamheden achter de voordeur van de mensen thuis en andere warmtegebruikers om duurzame warmte te ontvangen. Deze focusgroep is in het Engels.

Dag van de Warmtepomp 2023

Ben jij adviseur, installateur of monteur en houd jij je bezig met advies, installatie, plaatsing en onderhoud van warmtepompen? Na dit evenement ben je volledig op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen van warmtepompen en kun je de volgende dag direct aan de slag om jouw kennis in de praktijk te brengen!

Groningen Seaports 50 jaar!

Op 7 juni 2023 bestaat de Eemshaven 50 jaar. Ter ere hiervan vindt op 10 juni een open dag plaats in de Eemshaven. De open dag is voor iedereen, voor jong en oud. Er zal een veelzijdig programma zijn met o.a. busrondleidingen, vaartochten en diverse bedrijfspresentaties. Kom op plaatsen waar je normaliter nooit komt.

ALV NVDE op 13 juni bij ElaadNL in Arnhem

Graag maken we op dinsdag 13 juni tussen 13.00 en 18.00 uur met alle leden de balans op van het afgelopen halfjaar en kijken we samen verder naar de toekomst. Hierbij wordt het jaarverslag 2022 vastgesteld, geeft de kascommissie haar adviezen en worden bestuursleden her- of benoemd. Daarnaast is er een inhoudelijk programma. We zijn te […]

Warmteatelier restwarmte, aardwarmte en opslagpotentieel

Tijdens dit warmteatelier van EBN word je bijgepraat op de resultaten van de laatste onderzoeken naar de omvang van het potentieel aan restwarmte, aardwarmte en opslag in de regio Rotterdam-Den Haag en de Leidse Regio. Ook krijg je informatie over de kosteninschattingen van deze warmtebronnen als belangrijke pijlers voor de ontwikkeling van collectieve warmtesystemen in […]

Lunchwebinar verduurzaming van bedrijventerreinen

  In deze webinarreeks van PVB leggen we de focus op de samenwerking die komt kijken bij de verduurzaming van bedrijventerreinen. Waarom zou je gaan samenwerken? En met wie? En hoe organiseer je dat dan? Met deze webinarreeks nemen we jou hierin mee. Zo gaan we samen naar duurzame bedrijventerreinen. Tijdens deze editie nemen we […]

Online kennissessie: Solar Carports

Tijdens deze kennissessie van Helpdesk Zonopwek (NP RES en RVO) komt onder andere de potentie, realisatie en knelpunten van solar carports naar voren. Werk je aan het realiseren van zon op daken en objecten en wil je meer weten over solar carports? Kom dan naar de online kennissessie hierover.

Klimaatweek informatiebijeenkomst voor gemeenten

Ook dit jaar vragen we tijdens de Nationale Klimaatweek 2023 inwoners, bedrijven, overheden (ook het Rijk) en instanties te laten zien wat zij al doen voor een beter klimaat. Heb je interesse? meld je aan via klimaatweek@bijlpr.nl.

Webinar: The Duty of decommissioning from an European and international perspective

Dit webinar georganiseerd door De Rijke Noordzee zoomt in op de opruimplicht van windparken op zee, samen met verschillende ecologen, onderzoekers, juristen, professionals uit de offshore windsector. Het webinar duikt dieper in het onderwerp, en we bekijken het vanuit een Europees en internationaal perspectief. Dit webinar is in het Engels, en je kunt kosteloos deelnemen.

WindDay 2023

Euroforum organiseert op 15 en 16 juni 2023 de WindDay editie. Op de WindDay komen alle stakeholders samen om te bouwen aan de toekomst en samen stappen te zetten in deze enorme transitie. Tijdens de excursie op 16 juni heb je de unieke kans om de windparken in Flevoland te bezoeken en van hen te […]

PVI Inspiratietour Noord-Holland: Groen gas en duurzame cacao

De tweede live Inspiratietour van het Platform Verduurzaming Industrie gaat naar Noord-Holland. Daar staat een bedrijvencluster Investa dat biogene afvalstoffen omzet in waterstof en groen gas. ’s Middags zijn we te gast bij cacaoproducent Olam Food Ingredients die een biomassacentrale stookt op cacaodoppen. 

Theaterstuk: WIND

Na de succesvolle producties GAS en MANSHOLT brengt Toneelgroep Jan Vos deze zomer de voorstelling WIND, een onstuimige komedie over de energietransitie in de praktijk. De voorstelling wordt gespeeld op locatie in de provincies Utrecht, Drenthe en Overijssel. Bekijk ze van 17 juni t/m 13 augustus! Met promotiecode 2023WIND kun je voor €15 naar de […]

EBN seminarreeks “De energietransitie: 5 vragen in 5 dagen”

Van 19 tot en met 23 juni zet EBN elke dag een vraag centraal die vanuit publiek belang én systeemperspectief van cruciaal belang is om samen sneller tot een duurzaam energiesysteem te komen. Een week waarin het draait om inhoud en praktijk en het delen van ervaringen en inzichten om elkaar te inspireren en samen […]

Webinar Energieplus: het Manifest

Overheden, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, wetenschap en burgers zijn ieder vanuit hun eigen positie verantwoordelijk voor het leefbaar houden van de planeet. Ook het sociaal werk vanuit de eigen professie heeft een verantwoordelijkheid. Jeanet de Jong van BPSW praat je bij in Het Manifest.

Bijeenkomst over actualiteiten op het gebied van energiebesparing

Energiebesparing en duurzaamheid is belangrijk en wordt steeds belangrijker voor ondernemers. MKB-Nederland en VNO-NCW werken samen met de ministeries van BZK en EZK om ondernemers te informeren over de kansen (en wettelijke plichten) op het gebied van energiebesparing.

Webinar Klimaat & Kernenergie

World Information Service on Energy (WISE) organiseert een webinar over het vraagstuk kernenergie binnen het kader van de energietransitie. Meld je nu aan, en ontvang een link naar de online lezing.

Energietransitie: doelen halen onder de omgevingswet

Berghauser Pont organiseert een 1-daagse cursus ‘Energietransitie: doelen halen onder de omgevingswet’, waar ze je laten zien welke mogelijkheden de verschillende Omgevingswetinstrumenten bieden en hoe u ze kunt inzetten om de energietransitie op decentraal niveau nu al op gang te krijgen.

Stroomversnelling: Samenwerkdag Rechtvaardige energietransitie

Onder invloed van de gestegen energieprijzen en de daarmee samenhangende energiearmoede neemt de aandacht voor het thema rechtvaardige energietransitie toe. In de energietransitie sector rijst de vraag hoe gemeenten, woningcorporaties, netbeheerders, financiële instellingen en andere marktpartijen rechtvaardigheid in de energietransitie in de praktijk kunnen vormgeven. Wat zijn de principes die hierbij gehanteerd kunnen worden en […]

RKO Webinar Energy hubs

Een webinar waarin gemeenten, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en een energiecoöperatie aan het woord komen. Zij vertellen over hun projecten uit de praktijk. Aan de hand van de routekaart wordt ingegaan op hoe het landschap rond energy hubs of lokale energieoplossingen eruit kan zien.

TKI Webinar Energie-impact geadviseerde legionellaregelgeving

Tijdens dit webinar presenteert KWR de resultaten van het onderzoek ‘Impactanalyse adviezen legionella-regelgeving op de warmtetransitie van woningen’ dat in opdracht van TKI Urban Energy en RVO is uitgevoerd. Dit onderzoek geeft een overzicht van de impact van de voorgenomen geadviseerde legionellaregelgevingswijzigingen op de warmtetransitie van woningen.

Zonnerette

De ‘Zonnerette’ is een wasserette waar consumenten gratis hun was kunnen doen, zolang er voldoende zonne-energie beschikbaar is. De tijdelijke pop-up maakt inzichtelijk om vooral te wassen als de zon schijnt en duurzaam opgewekte stroom direct te gebruiken als deze beschikbaar is, ook als een consument geen zonnepanelen heeft.

Oplossingsrichtingen stikstofaanpak

Berghauser Pont organiseert deze verdiepingscursus die inzicht biedt in de gevolgen van de PAS (programma aanpak stikstof) uitspraak en daarna inzoomt op de oplossingsrichtingen hiervoor. Het accent ligt daarbij op de aanpak en het onderzoek voor veel voorkomende situaties.

PVB: Toekomstbestendige Bedrijventerreinen Live 3.0

Toekomstbestendige bedrijventerreinen? Dat is samenwerken! De middag van dit evenement is gevuld met verschillende praktische onderwerpen zoals onderwijs, netcongestie, innovaties, energy hubs, klimaatadaptatie, circulariteit, etc. Ook is er volop ruimte om te netwerken in de huiskamers en op het innovatieplein kun je terecht om de laatste innovaties te vinden.  

Training Omgevingswet voor wind- en zonprojecten

Tijdens deze training van Bosch & van Rijn komt naar voren hoe de Omgevingswet is opgebouwd. Welke procedures zijn relevant voor het realiseren van wind- en zonprojecten? Wie is het bevoegd gezag en waarvan is dat afhankelijk? Naast de beantwoording van deze vragen gaan we tijdens de training dieper in op de relevante bepalingen en […]

webinar over de impact van de nieuwe CO2-regelgeving

De afgelopen maanden zijn er verschillende nieuwe Europese regels aangenomen die op korte termijn van kracht zullen worden. Denk hierbij aan ETS, CBAM, EED, EBPD, RED, en andere afkortingen waar uw bedrijf ongetwijfeld mee te maken krijgt of zal krijgen. We zullen u beknopt en praktisch op de hoogte stellen van de (aankomende) juridische verplichtingen […]

Waterstof Event Nederland

Tijdens hét Waterstof Event Nederland brengt Management Producties de drie hoofdsectoren van waterstof samen, en ligt de focus op het gebruik van waterstof voor de industrie, mobiliteit en vastgoed. Nergens anders in Nederland worden deze drie sectoren bij elkaar gebracht om met elkaar in gesprek te gaan.

Rondetafelgesprek: uitspraken eigen normen windparken

Op 12 april 2023 gaf de Raad van State de eerste uitspraken over windparken met lokale, eigen milieunormen. Het gaat om de uitspraken over windpark Delfzijl Zuid uitbreiding en over windpark Karolinapolder. Genoeg reden om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Pels Rijcken en NVDE organiseren daarom een rondetafelgesprek.

RKO Webinar Clean Energy Transition Partnership

U hoort in dit webinar alles over het CET (Clean Energy Transition) Partnership en hoe u deze als Nederlandse partner kunt aanvragen. We informeren u over de voorwaarden, de deadlines, vooraanmelding en de definitieve aanvraag.

New Energy Forum

Op 22 juni 2023 vindt de derde editie van New Energy Forum plaats. Hét event voor de (aanstaande) energie- en mobiliteitsprofessional. We nemen je deze dag mee in de wereld van baanbrekende initiatieven in de energie- en mobiliteitstransitie. Want die zijn er genoeg!

Webinar: mini-warmtenetten

In het Warmte in Wijken webinar van 26 juni gaan we in op waarom mini-warmtenetten interessant kunnen zijn, hoe mini-warmtenetten werken, wat de toepassing ervan in de weg staat én kijken we naar praktijkvoorbeelden waar ze al wél zijn gerealiseerd.

Webinar een duurzaam huis en gebouw voor iedereen

Dit gratis webinar voor gemeenten en provincies gaat over het versnellen van de verduurzaming in Nederland. Het is een mooie kans om meer te weten te komen over de landelijke ondersteuning, die beschikbaar is bij het halen van de ambities uit het Klimaatakkoord. 

Online informatiebijeenkomst TSE Gebouwde omgeving

In deze online bijeenkomst hoort je er alles over de subsidie TSE Gebouwde omgeving: je hoort waarvoor je subsidie kunt krijgen, we vertellen je alles over de thema’s van de regeling en wat we daaronder verstaan, we geven je tips over hoe je aan samenwerkingspartners komt en je hoort van ons waar een goede aanvraag […]

Basiscursus Vakmanschap Bodemenergie

Deze cursus biedt een solide basis voor het begrijpen en ontwerpen van bodemenergiesystemen, als je daar nog niet zo veel ervaring mee hebt. Of je nu een ontwerper, adviseur, installateur, grondboorder of  projectleider bent: deze cursus is essentieel om alle benodigde basisinformatie te leren.

Lunchwebinar Slimme energiesystemen in huis

O-nexus bouwt aan een onafhankelijk platform met lage maandelijkse kosten. Uit de meterkast komt meer informatie dan we denken, waardoor het niet nodig is om het huis vol dure sensoren te hangen. In het Uptempo! lunchwebinar van legt Bart Lelij uit hoe het werkt.

Webinar milieuprestaties en circulariteit van warmtenetten

Tijdens dit webinar worden vragen over de ontwikkeling, toepassing en beleid omtrent warmtenetten  door onderzoekers van LBP|SIGHT en Deltares beantwoord. Deltares licht kort nog het eerder gemaakte overzicht van warmtenettenconfiguraties toe, waarna LBP|SIGHT de resultaten van een LCA-onderzoek naar de milieuprestaties van verschillende warmtenetconfiguraties presenteert.

Recharge Earth 2023

Mensen bij elkaar brengen om gezamenlijk tot oplossingen te komen. De kracht van verbinding benutten om verandering teweeg te brengen. Dat is Recharge Earth. Het congres verbindt relevante partijen op het gebied van de energietransitie. Stakeholders die het hele spectrum van de nieuwe, duurzame energietoekomst vertegenwoordigen: van overheidsinstelling tot innovatieve ondernemer, van kennisinstituut tot netbeheerder […]

Webinar Nationaal Laadonderzoek 2023

Op 7 september presenteren we in samenwerking met ElaadNL en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de resultaten van het Nationaal Laadonderzoek 2023. Daarin krijg je te zien hoe de elektrische rijder momenteel tegenover het opladen van diens elektrische auto staat, en dan met name op het gebied van prijstransparantie, slim laden en dynamische tarieven.

Webinar ElaadNL: Stopcontact-op-land

Voor het aansluiten van windmolens op zee is het concept ‘stopcontact-op-zee’ al heel gebruikelijk. Dan legt de netbeheerder (in dit geval Tennet) het net aan vóórdat de windmolens worden gebouwd.  Hetzelfde concept gaat nu toegepast worden om de snelle groei van snellaadinfrastructuur op verzorgingsplaatsen aan de snelweg mogelijk te maken. Ernst Menten (Rijkswaterstaat) en Paul […]

Webinar: Boeren met toekomst!

De verduurzaming van de agrarische sector stopt niet nu een landbouwakkoord mislukt is. Het terugdringen van broeikasgassen kan boeren een nieuw perspectief geven om hun bedrijf gezond voor te zetten. Talloze initiatieven laten zien dat het kan. Dat zijn aansprekende voorbeelden. Ook zijn er veel boeren die graag willen verduurzamen. Die zitten nog wel met […]

Offshore Experience

De verdere ontwikkeling van de duurzame blauwe economie vormt de kern van de Offshore Experience, met dit jaar speciale aandacht voor het thema Secure@Sea. Met een inspirerende keynote speech en paneldiscussie, diverse verdiepende masterclasses en verschillende experiences die je zelf kunt ervaren krijg jij als bezoeker van de Offshore Experience nieuwe inzichten in de uitdagingen […]

Masterclass CO2-reductie Industrie najaar 2023

Tijdens de masterclassreeks ligt de focus op het verlagen van energetische- en procesemissies. De deelnemers starten met een analyse van de huidige situatie. Daarna worden er verschillende technieken behandeld waarmee het bedrijf CO2-reductie realiseert. Er is aandacht voor stimuleringsmaatregelen zoals subsidies en de besluitvorming, het verkrijgen van draagvlak en commitment binnen het bedrijf, omgang met […]

Open Energiedag 2023

Ontdek de wereld achter je stopcontact en thermostaat! Nieuwsgierige burgers kunnen op 16 september 2023 langs komen bij duurzame energieprojecten in heel Nederland om kennis te maken met de mensen en de technieken achter de energietransitie. Bij de eerste twee edities waren er tal van mooie projecten te bezoeken. Denk aan zon- en windparken, biomassacentrales, […]

Open Energie Dag Afterparty! (powered by KEK en Talent voor Transitie)

Wist je dat een fulltime carrière in Nederland gemiddeld uit 80.000 uur bestaat? Dat komt neer op maar liefst 10.000 werkdagen, oftewel 2000 werkweken. Deze tijd kun je op allerlei manieren invullen, maar het mooiste is toch als je hierin iets goeds doet voor de maatschappij.  Wil je meer voorbeelden en tips over hoe dit […]

Inspiratietour online: Proces efficiency

De energiekosten stijgen en we willen de klimaatdoelstellingen voor 2030 halen. Al veel bedrijven maken sprongen om hun energiegebruik en CO2-uitstoot te verlagen. Met proces efficiency kan dit het snelst en goedkoopst. Tijdens deze inspiratietour delen ervaringsdeskundigen hun kennis en ervaring. Het programma begint om 15:00 en eindigt om 16:30 uur.

Springtij Forum 2023

In september 2023 organiseert Springtij weer een Forum. Drie dagen met elkaar op Terschelling, in een omgeving vol kunst, kennis en natuur, aan de verduurzaming van Nederland. Een driedaags programma met plenaire sprekers, workshops, excursies, lunches, diners en een sociaal programma. Volop ruimte voor ontmoetingen, reflectie en verdieping.

EV Experience

De laatste EV’s  staan voor je klaar in de pitstraat en op de paddock. De pitboxen zijn omgebouwd tot pop up stores van diverse merken en leveranciers. De laatste modellen staan voor je klaar om een proefrit mee te maken. Talloze inspirerende workshops over hoe je de overstap maakt naar elektrisch rijden en wat je […]

NVDE-werkconferentie met Heleen de Coninck en Maxine Tillij: ‘Meer dan de som der delen’

Op maandag 25 september 2023 organiseert de NVDE de werkconferentie 'Meer dan de som der delen' voor haar leden. De plenaire opening wordt gehouden door prof. dr. Heleen de Coninck, hoogleraar systeemtransities en klimaatverandering (TUE en Radboud Universiteit) en hoofdauteur van het IPCC. Maxine Tillij, directeur strategie energiesysteem bij EZK sluit de dag af. Er worden zes […]

AVERE E-mobility Conference 2023

De toekomst van transport is elektrisch en de AVERE E-mobility Conference 2023 (AEC 2023) is het evenement voor iedereen die in de voorhoede van deze revolutie wil staan. De AEC 2023 is een tweedaags evenement dat belangrijke belanghebbenden uit de hele sector samenbrengt om de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van elektrisch vervoer […]

Energiepodiums Masterclass voor young professionals

De Energiepodium Masterclass is een jaarlijks terugkomend 2-daags netwerk evenement voor young professionals. Omdat er een behoefte bestaat bij young professionals om te netwerken met medecollega’s van andere organisaties buiten de traditionele netwerkmogelijkheden die al bestaan, biedt Energiepodium een Masterclass aan. In deze Masterclass komen young professionals samen om andere collega’s binnen de energiesector te […]

Symposium TEA: Aquathermie in een stroomversnelling

Voor het symposium is een aantrekkelijk programma samengesteld met de nieuwste inzichten en praktijkverhalen, een panelgesprek met bestuurders uit de warmteketen en een excursie naar een TEA-project. Samen inspiratie opdoen en van elkaar leren staan op deze dag centraal. Het symposium wordt georganiseerd door Netwerk Aquathermie, Unie van Waterschappen, Energie- en Grondstoffenfabriek en Stowa. Van […]

Energiepodiums Masterclass voor young professionals

De Energiepodium Masterclass is een jaarlijks terugkomend 2-daags netwerk evenement voor young professionals. Omdat er een behoefte bestaat bij young professionals om te netwerken met medecollega’s van andere organisaties buiten de traditionele netwerkmogelijkheden die al bestaan, biedt Energiepodium een Masterclass aan. In deze Masterclass komen young professionals samen om andere collega’s binnen de energiesector te […]

Duurzame Arbeidsvoorwaarden!

Een actueel onderwerp dat voor elke werkgever in de komende jaren een belangrijke rol gaat spelen. Het behouden en aantrekken van personeel gaat gebaat met de aantrekkelijkheid van de organisatie. Dit evenement neemt plaats in de Agora zaal van de Universiteit van Twente en is zeer waardevol voor werkgevers, HR-adviseurs en Accountants. Tijdens het event […]

Omgevingswetdag 2023

De NVDE en Pels Rijcken organiseren de jaarlijkse Omgevingswetdag. De Omgevingswet treedt op 1 januari 2024 in werking. Met deelname aan de Omgevingswetdag bent u klaar voor de start! Programma Nederland staat voor ambitieuze doelstellingen om de klimaatverandering tegen te gaan. Dit vraagt om grote veranderingen in de fysieke leefomgeving. Welke kansen biedt de Omgevingswet om […]

Vakbeurs Energie 2023

Vakbeurs Energie is al meer dan 15 jaar hét zakelijke platform op het vlak van duurzaamheid en energie. In 3 dagen delen vrijwel alle koplopers in besparing, opwekking en opslag hun kennis met duizenden beslissers. Als professional is registratie kosteloos.

Masterclass energiesector financiering najaar 2023

Op het programma staan sprekers uit de wereld van subsidieverstrekkers, regionale ontwikkelingsmaatschappijen, crowdfunding, business angels, venture capital en banken. Zij geven een realistisch beeld van de financieringsmogelijkheden en welke innovaties bijzonder kansrijk zijn.

Geothermiedag voor de publieke sector

Nu alle gemeenten een Transitievisie Warmte hebben, komt steeds vaker de vraag: “Is geothermie een oplossing voor mijn gemeente?”. Het antwoord op deze vraag is best ingewikkeld. De geothermiedag op dinsdag 10 oktober a.s. geeft inzicht in de wetgeving, technische aspecten en business cases rondom geothermie. Diverse sprekers delen hun expertise, waaronder bestuursleden van Geothermie […]

Inspiratietour Live: Zuid-West Nederland

Gassenproducent Air Liquide bouwde een nieuwe Air Seperation Unit die minder energie verbruikt en ook duurzame energie kan opslaan. Tijdens deze Live Inspiratietour kunt u de installatie bezichtigen en uit eerste hand horen hoe de productie van vloeibare lucht bijdraagt aan de energietransitie.

Ecomobiel

De vakbeurs  Zero Emission | Ecomobiel biedt ieder jaar praktische oplossingen om economischer en duurzamer om te gaan met mobiliteitsvraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan manieren om energie- en brandstofkosten te verlagen, de ideale mobiliteitsmix samen te stellen, slimme organisatie van een wagenpark of betere doorstroming van verkeer door weggebruikers tijdig te informeren.

Nationaal Warmte Congress

Vraagstukken als betaalbaarheid en financiering, rolneming, netcongestie en draagkracht staan onverminderd hoog op de agenda.Samenwerking is daarom nu nog belangrijker. Publieke en private partijen moeten samenwerken zodat alle stakeholders aanhaken om de warmtetransitie uit te voeren

Nederlandse Industrie Debat

Duik in de toekomst van de Nederlandse energie-industrie tijdens ons grensverleggende congres! Laat je inspireren door de meest invloedrijke C-level en Senior Management sprekers, die in een dynamische setting de belangrijkste vraagstukken bespreken en baanbrekende oplossingen verkennen.

World of eMobility

Door het unieke concept is World of eMobility de perfecte ontmoetingsplek voor alle belangrijke spelers in de eMobility branche. Naast het bijwonen van lezingen en het delen van kennis, kunnen bezoekers producten ontdekken en testen op alle gebieden van nieuwe elektrische mobiliteit.

Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land evenementen georganiseerd in het donker. Honderden bedrijven en gemeenten doven lichten van gebouwen en reclameverlichting. Daarmee dragen ze bij aan de prachtige beleving van de duisternis tijdens Nacht […]

Nationale Klimaatweek 2023

In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55% zijn gedaald, als opmaat naar een klimaatneutraal, fossielvrij en circulair Nederland in 2050. Hoe eerder we minder CO2 uitstoten, hoe sneller we klimaatverandering afremmen en dat perspectief kunnen bereiken. Daarom organiseert het ministerie van EZK de Nationale Klimaatweek. Gedurende deze week vestigt het ministerie […]

EW Klimaattop 2023: Tijd voor klimaatoptimisme!

In het bedrijfsleven circuleren veel ambitieuze plannen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar berichten daarover sneeuwen onder in het vaak sombere klimaatnieuws. Daarom organiseert EW de EW Klimaattop, waar de vier grootste uitstoters van Nederland hun plannen toelichten en uiteenzetten welke drempels nog uit de weg moeten worden geruimd.

Save the date: NKP event ‘Versnel de transitie’

Dat de energietransitie moet versnellen is geen punt van discussie meer. Er zijn genoeg ideeën hoe we dat (niet) kunnen doen. Dat wordt de kern van het grote event dat het Nationaal Klimaat Platform op donderdag  2 november organiseert. Als bezoeker kun je actief ideeën voor de versnelling inbrengen. Dat doet je in gesprek  met […]

Energeia Energy Day 2023

Save the date! Op 6 november 2023 organiseert Energeia haar Energy Day. Het programma wordt  binnenkort gepubliceerd. Een ding is zeker: we buigen ons over rapporten en energiesystemen, met de focus op de vraag "Hoe vertalen we deze papieren plannen naar een schone realiteit?"

Building Holland

Loop over de innovatieboulevard, ga aan de slag met een missie, bezoek hoogwaardige presentaties of maak kennis met interessante exposanten. Bezoekers, partners en exposanten stropen hun mouwen op en knopen maatschappelijke opgaves aan elkaar om de gebouwde omgeving te verduurzamen.

Rotterdam Energy Port

Onder het mom van "Beter groen hier, dan grijs elders" gaan we in op hoe we de energietransitie in de Rotterdamse haven kunnen uitvoeren. Hoe verder we komen in dit proces, hoe uitdagender en des te complexer de vraagstukken.

Mars voor klimaat en rechtvaardigheid

De Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerking van 9 maatschappelijke- en milieuorganisaties, organiseert de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid. Deze vindt op zondag 12 november in Amsterdam plaats, tien dagen voor de belangrijke Tweede Kamerverkiezingen.

De Warmteklas

De Warmteklas is een praktische cursus van 2 dagen, waarin je leert van mensen die in de warmtetransitie actief zijn hoe zij zaken hebben aangepakt, hoe zij problemen hebben geanalyseerd en mogelijk opgelost.

Offshore Industry

Tijdens deze editie organiseren wij als primeur in Nederland het Nederlandse Offshore Debat! Tijdens dit debat gaan 4 toonaangevende CEO's uit de offshore sector het gesprek aan met studenten van verschillende onderwijsinstellingen. 2 studenten teams, bestaande uit 4 studenten per team, tegen de 4 titans of industry. Onderwerpen zoals de toekomst van de sector, technologische […]

Warmte Congrestival

Een event opgezet als een combinatie van een congres en een festival. Een combinatie van plenaire lezingen, parallelle kennissessies en volop mogelijkheden om te netwerken onder het genot van een hapje en drankje. Dit betekent voornamelijk meer vrijheid en een informelere sfeer dan bij reguliere events.

Dag van de Volkshuisvesting

Er moeten tot en met 2030 in totaal 900.000 woningen worden gebouwd, waarvan tweederde betaalbaar, bedoeld voor lage en middeninkomens. Er moeten 2,5 miljoen woningen worden geïsoleerd en 120.000 andere gebouwen worden verduurzaamd. We willen de leefbaarheid in kwetsbare buurten verbeteren. Daarom komen we op deze dag samen om het te hebben over de centrale thema’s woningbouw, duurzaamheid, betaalbaarheid en leefbaarheid. Met alle betrokken partners werken we hard aan de invulling van deze dag.

Kennismiddag Relevante Wetgeving voor Bodemenergie

Een drietal experts doet alles uit de doeken over de basisbeginselen bestuursrecht, bestuursprocesrecht, milieurecht en wat daar allemaal bij komt kijken. Ook gaan zij kort in op wat u moet weten over de Omgevingswet en de Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw)

Future of Charging Symposium 2023

De transitie naar elektrisch rijden voor personen- en goederenvervoer vraagt om aanpassingen in het stedelijk en het landelijk gebied.  Bedrijven staan voor de keuze om nu in te stappen en de transitie mede vorm te geven, of te wachten tot de kaders zijn bepaald. Voor de gemeente wordt een goede ruimtelijke inpassing vanwege de druk op de openbare ruimte steeds belangrijker.

Nationaal Sustainability congres

Op donderdag 23 november 2023 vindt de 22e editie van het Nationaal Sustainability Congres plaats. Het NSC is het langst bestaande duurzaamheidscongres ter wereld en kent een rijke historie met vele hoogtepunten.

Fully Charged LIVE Europe

Fully Charged komt opnieuw naar Amsterdam met het event Fully Charged LIVE Europe. Fully Charged is het wereldwijd toonaangevende YouTube kanaal over schone energie en elektrische auto’s.

BEHAVE 2023: gedragsverandering in de energie- en klimaatcrisis

Hou je je bezig met gedragsverandering in de energietransitie? Ontdek tijdens dit tweedaagse event de laatste ontwikkelingen en onderzoeken. Ontmoet deelnemers uit heel Europa die zich bezighouden met gedragsinzichten bij energie en klimaatverandering. En in het bijzonder bij energie- en klimaatcrises.

Symposium Innovatief Isoleren

Ontdek tijdens dit symposium de meest recente ontwikkelingen en innovaties op het gebied van isolatietechnologie in relatie tot het Trias Energetica-principe, praat mee over de uitdagingen ten aanzien van de Wet Natuurbescherming, zie hoe gemeenten en woningbouwcorporaties het isolatieproces opschalen en leer over innovatieve ontwikkelingen op het gebied van biobased en circulaire isolatie.

Offshore Energy Exhibition & Conference 2023

Amsterdam

Offshore Energy Exhibition & Conference is Europa’s toonaangevende evenement voor de gehele offshore energie-industrie. Het evenement biedt een kans om in contact te komen met bedrijfsleiders, hooggekwalificeerde experts en professionals van over de hele wereld. Ongeveer 450 exposanten verzamelen zich in november in het RAI Convention Centre om hun ervaring en expertise op het gebied […]

Themamiddag: energietransitie op en langs het spoor

TKI Urban Energy en Smart Energy NL organiseren op 29 november 2023 de 32e themamiddag over de energietransitie op en langs het spoor. Tijdens de middag is er veel ruimte voor interactie en aandacht voor praktijkervaringen. Wat werkt wel en wat niet? Er is plaats voor 100 deelnemers. Deelname is gratis, vol is vol.

Kennismiddag Relevante Wetgeving voor Bodemenergie

Een drietal experts doet alles uit de doeken over de basisbeginselen bestuursrecht, bestuursprocesrecht, milieurecht en wat daar allemaal bij komt kijken. Daarbij gaan zij kort in op wat u moet weten over de Omgevingswet en de Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw)

Congres GO-e: Flex in de gebouwde omgeving

Tijdens deze congresmiddag worden belangrijke resultaten uit het GO-e-project gepresenteerd. In dit uitgebreide onderzoeksproject naar flex in de energiemarkt zijn naast onderbouwde scenario’s ook pilotprojecten gerealiseerd, waarbij alle stakeholders (zoals consumenten en netbeheerders) betrokken zijn.

Nationale industriedialoog Netcongestie

Elektrificatie is een belangrijke route naar emissievrije productie. Helaas vormt de elektrische infrastructuur voor veel bedrijven nog een belemmering om warmtepompen of bijvoorbeeld e-boilers in te zetten. Tijdens de Nationale Industriedialoog Netcongestie zoeken we gezamenlijk naar oplossingen.

Het groene waterstofhuisNL

Dé plek waar iedereen die werkt aan de realisatie van de groene waterstofeconomie welkom is. We beloven en faciliteren een nieuw thuis waar inspiratie en kennis wordt gedeeld en waar waardevolle nieuwe connecties tot stand komen. Een inspirerende dag, waarna bezoekers met een groter netwerk de volgende stap kunnen zetten.

De Top van Onderop

Er worden al heel veel grote en kleine stappen gezet naar een duurzame toekomst. Het bruist in de samenleving van de initiatieven en activiteiten. Dat laten we zien op de Top van Onderop. Kom op woensdag 6 december ook! De NVDE zal een sessie verzorgen.

Het Energieopslag event

Energieopslag krijgt een belangrijkere rol in de transitie naar een duurzaam energiesysteem. De urgentie om ons energiesysteem flexibeler te maken is hoog en energieopslag speelt daarbij een grote rol. Het is daarom van belang om te versnellen en de markt, overheden en kennisinstellingen moeten samenwerken om dit te bewerkstelligen. Hoe gaan we deze opgaves in samenhang oppakken en werken we aan een stabiele en duurzame energievoorziening?

Solarplaza seminar

Solarplaza organiseert een informatie netwerkbijeenkomst voor Nederlandse bedrijven om hen verder op weg te helpen bij het verduurzamen van hun energiehuishouding en oplossingen aan te reiken voor de beperkingen die zij mogelijk ervaren door de huidige netcongestie. Er zijn vijf vrijkaarten beschikbaar voor bedrijven die energie verbruiken, mail naar support@solarplaza.com.

Bijeenkomst advies ‘samen werken: kiezen voor toekomstbestendige bedrijventerreinen’

Praat mee over de route naar toekomstbestendige bedrijventerreinen! Moet er een nationaal duurzaamheidslabel voor bedrijventerreinen komen? Wat is de rol van provincies en gemeenten bij de verduurzaming van bedrijventerreinen? Deze en vele andere vragen zullen 7 december beantwoord worden in gesprek met de Rli. Aanmelden kan via de site

HCA Summit

‘Hoe krijgen we de klus geklaard om met z’n allen de grote tekorten die er nu zijn op de arbeidsmarkt op te lossen met een giga investeringsvermogen tot onze beschikking?’ Deze vraag staat centraal tijdens de HCA Summit op vrijdag 8 december.

NVDE ALV

Onze ALV (alleen voor leden) wordt aangevuld met een live-opname van de toonaangevende Podcast Betrouwbare Bronnen. Onder leiding van de journalisten Jaap Jansen en PG Kroeger kijken we terug op de verkiezingsuitslag van 22 november. Jaap en PG duiken met ons dieper in de beweegredenen van de kiezers: wat vonden de achterbannen van de toonaangevende […]

NKL Kennisshow | Monitoring

Waar moet je aan denken bij het plaatsen van laadpalen, het ontwikkelen van slimme laadpleinen of het plaatsten van laadpalen op bedrijventerreinen?

Inspiratietour Online: Groene grondstoffen

De transitie naar groene grondstoffen is minstens zo belangrijk als de energietransitie. Zeker als bedrijven ook hun scope-3 emissies willen terugdringen. Groene en circulaire grondstoffen helpen bedrijven bij hun ambities naar nul emissies. Tijdens deze online inspiratietour zal de focus dan ook liggen op groene grondstoffen

NKL Kennisshow – Monitoring

Waar moet je aan denken bij het plaatsen van laadpalen, het ontwikkelen van slimme laadpleinen of het plaatsten van laadpalen op bedrijventerreinen? Meer informatie volgt binnenkort!

Webinar: Ecologisch Isoleren

Ecologische isolatie wordt steeds vaker toegepast. Voor het produceren van deze isolatiematerialen wordt er weinig energie gebruikt en is er minder CO2-uitstoot ten opzichte van de reguliere alternatieven. Benieuwd naar de mogelijkheden en knelpunten? Het webinar van NIP vindt plaats op 12 december 2023 van 15:00-16:30.

Basistraining Strategisch OmgevingsManagement Geothermieprojecten

Het succes van geothermieprojecten is voor een belangrijk deel afhankelijk van het draagvlak, de acceptatie en het vertrouwen bij burgers, omwonenden, bedrijven, woningcorporaties, gemeenten en provincies. Het vraagt van organisaties en medewerkers dat zij omgevingsgericht leren werken. De Basistraining SOM Geothermieprojecten biedt de essentiële kennis en vaardigheden die daarvoor nodig zijn.

Metalot @ work

Een dag vol workshops georganiseerd door Metalot en partners om de voortgang te presenteren van het rijpen van het Iron Power concept om een vitale rol te spelen in de wereldwijde handel in duurzame energie. Registreren kan via de site.

Energy investor day

De Energy Investor Day is een matchmaking event waarbij maximaal zes start- en scale-ups hun investeringsaanbod kunnen pitchen aan 30-40 investeerders welke zich oriënteren op de energietransitie.

Seminar Elektrisch werken aan het spoor

Ook de spoorsector wil de CO2-uitstoot die het produceert graag terugdringen. Daar komt veel bij kijken, zoals de beschikbaarheid van netcapaciteit, voldoende laadpunten, een aangepaste planning – want het materieel moet wél blijven draaien – én de return on investment van elektrisch materieel. Om dit alles draait het op het Spoorpro Seminar van 13 december.

Dag van de Warmtetransitie

Op woensdag 13 december brengt Energie Beheer Nederland alle laatste kennis, best-practices en inspirerende sprekers bij elkaar in TivoliVredenburg, Utrecht. Je kunt je eigen programma samenstellen aan de hand van maar liefst negen deelsessies. Deelname is gratis.

Element NL Gas Gesprekken

Kom woensdag 13 december naar het congres Element NL GasGesprekken. Het congres staat dit jaar in het teken van de kracht van innovatie in de aardgas- en energiesector. Ga hier het gesprek aan over de nieuwste technologische ontwikkelingen, en verken welke rol de aardgasindustrie kan spelen in het versnellen van de energietransitie.

Lunchwebinar verduurzaming van bedrijventerreinen

Hoe financier je verduurzamingsprojecten op bedrijventerreinen. Na een grote opkomst tijdens eerdere edities host PVB Nederland op 14 december (12-13 uur) weer een webinar om te helpen met de volgende stap naar een duurzaam bedrijventerrein. Dit keer is het thema: Hoe financier je verduurzamingsprojecten op bedrijventerreinen?

The Hydrogen Leadership Forum

The Hydrogen Leadership Forum North-West Europe Edition is on the 14th of December in Rotterdam, bringing together the brightest persons in the industry and energy sector to discuss economics, infrastructure, and policy at a strategic level, and represent the sector’s interests. The NVDE is networking partner for this event. Our members have to opportunity to […]

Webinar: De mens als succesfactor van de energietransitie

Hoe krijgen we iedereen mee met de energietransitie? De weg naar een klimaatneutrale samenleving is meer dan alleen technologie. Sociale innovatie en de betrokkenheid van burgers zijn hierbij onmisbaar. Tijdens het webinar 'De mens als succesfactor van de energietransitie' delen TNO experts inzichten, tools en inspirerende voorbeelden die dit benadrukken.

Congres Klaar voor Later

TKI Urban Energy neemt ondernemers en professionele vastgoedeigenaren bij de hand tijdens het congres Klaar voor Later. We schetsen een toekomst die als leidraad kan dienen voor productontwikkeling en zetten ondernemers op het podium die hun onderneming hebben ingericht voor innovatie. Zelf pak je één van de uitdagingen aan in een workshop, ondersteund door een […]

Energieontbijt 2024

EBN organiseert het jaarlijkse energieontbijt met de presentatie van de nieuwe infographic in het Kunstmuseum in Den Haag

The industry & offshore wind festival

Met dit event brengen we innovatieve MKB-ondernemingen, start-ups en scale-ups samen met grote bedrijven uit de industrie en offshore wind, kennisinstellingen en experts rondom de energietransitie. In het programma staan innovatie en samenwerking centraal. Het programma duurt van 10:00 tot 17:00 uur

Webinar: Nieuwe leennormen, een impuls voor verduurzaming koopwoningen

Op woensdag 24 januari aanstaande organiseert het Nationaal Klimaat Platform een webinar over de nieuwe leennormen. Want de verduurzaming van koopwoningen krijgt een impuls. Per 1 januari 2024 zijn de leennormen voor hypotheken namelijk aangepast. Het webinar is  van 10:00 tot 11:00 uur online te volgen. Vooraf aanmelden is vereist.

Inspiratietour online: Duurzame financiering

Krijg inzicht in de subsidiemogelijkheden tijdens de 3 fases van innovatie tijdens deze inspiratietour. Daarnaast laten we een aantal praktijkvoorbeelden zien van complexe financieringstrajecten en de oplossingen.

Industry Innovators Award 2024

Welk bedrijf werkt aan de mooiste innovatie om de industrie te verduurzamen? TKI Energie en Industrie daagt MKB-bedrijven uit om te werken aan kansrijke, innovatieve initiatieven. Innovaties kunnen tot 7 januari aangemeld worden.

Sustainability Career Event

Ben jij een student of starter en heb je interesse in een baan waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt? Kom dan naar het 13e nationale Sustainability Career Event op vrijdag 9 feb in Jaarbeurs Utrecht en laat je inspireren door de verhalen van young professionals die dagelijks met duurzaamheid bezig zijn.  

TKI Offshore Energy LIVE – Offshore Energy On Demand

Nu offshore wind een steeds grotere rol inneemt in ons energiesysteem, worden we ook steeds afhankelijker van de weersomstandigheden. Passen we onze maatschappij aan of kunnen we het energiesysteem op zee slimmer organiseren? Hoor wat de experts hebben te vertellen over de benodigde innovaties om tot windenergie on demand te komen.

Regulatory Landscapes Webinar: Accelerating offshore wind and nature protection in the Netherlands

RGI and OCEaN are kicking off a new webinar series to understand the varied regulatory approaches of EU countries as they strive to accelerate offshore wind alongside nature protection. Join us on 22 February as we shine a spotlight on the Netherlands! We'll hear from Dutch experts as they outline the key policies and regulations that need to be considered in offshore wind and grid deployment and the protection of marine ecosystems.

Webinar maak kennis met gedragsverandering

Donderdag 29 februari organiseert Motivaction een webinar over hoe je verschillende doelgroepen in beweging kunt krijgen. Gedragsexperts en onderzoekers Cecilia Keuchenius en Lieke Bos zullen hierbij aanwezig zijn.

Masterclass bodemenergie voor de utiliteit

Op donderdag 29 februari organiseert Branchevereniging Bodemenergie de Masterclass Bodemenergie voor de utiliteit. Tijdens de masterclass zullen verschillende specialisten de diverse aspecten van het gebruik van bodemenergie toelichten. Daarbij komen niet alleen de voordelen aan bod, maar ook de juridische aspecten en de lessen die in het verleden zijn geleerd, en waarmee een gebouweigenaar of […]

De Groene Arbeidsovereenkomst

Op 29 februari vindt er in Deventer een event plaats over het vergroenen van de arbeidsvoorwaarden. Een actueel onderwerp dat voor elke werkgeven in de komende jaren een belangrijke rol gaat spelen.  

Webinar: Hoe blijven we wereldkampioen zonnepanelen?

Hoewel de Eerste Kamer de salderingsregeling in stand houdt, is de discussie erover niet weg. Hoe houden we zonnepanelen aantrekkelijk en hoe plukt iedereen de vruchten van zonne-energie? In een nieuw webinar georganiseerd door het Nationaal Klimaat Platform bespreken deskundigen hoe we op dit gebied wereldkampioen kunnen blijven.

Energiepodium Debate Night!

Tijdens dit jaarlijkse debat zullen deskundigen debatteren over actuele thema's op het gebied van de energietransitie en de energievoorziening van de toekomst. Het thema dit jaar is 'Energiezekerheid' en 'energie(on)afhankelijkheid'.

‘Sneller innoveren op de Noordzee vanuit ecosysteem Scheveningen’

Om te zorgen dat we onze zee ook in de toekomst duurzaam kunnen gebruiken, is het nodig om continue te werken aan balans op het gebied van voedsel, energie en natuur. Tijdens deze bijeenkomst kom jij meer te weten over de innovatieve vooruitgang en hoe we samen aan de slag kunnen met meervoudig gebruik op de Noordzee.

Railtech Europe ’24

ProMedia group organiseert op 6 en 7 maart de 15e editie van RailTech Europe. Dit evenement zal plaatsvinden in Utrecht waar er workshops worden gegeven en een antwoord word gezocht naar hoe de Europese spoorwegen nog stiller, veiliger en duurzamer kunnen worden.

Webinar Energierechtvaardigheid

NVDE en Talent voor Transitie organiseren op 7 maart van 15:00 tot 16:30 een interactieve webinar over energierechtvaardigheid. Hier zullen de basisprincipes van energierechtvaardigheid aan bod komen en diverse experts lichten toe hoe zij van theorie en ambities naar de praktijk zijn gekomen.

Changing demand in the built environment

Het eerste evenement van de Energy Reinvented Community in 2024 is gewijd aan de energievraag in de gebouwde omgeving. Deze vraag zal snel moeten veranderen. Allereerst moet de warmtevraag – die in Nederland nog voor een zeer groot deel wordt gedekt door aardgas – worden gedecarboniseerd. Ten tweede moet daarvoor ook de warmtevraag van huishoudens en gebouwen sterk dalen, wat betekent dat er isolatiemaatregelen moeten worden genomen.

Business Meeting Bioenergy International

Op 7 maart geven we u inzicht in een aantal aspecten van het opwaarderen van biomassa door middel van verschillende technologieën en toepassingen. Of het nu gaat om het ‘wassen’ van biomassa door gebruik van de Torwash technologie, of de verschillende pre-treatment processen waar TNO aan werkt, er komt altijd veel bij kijken. Daarnaast komt Uniper vertellen wat ze er dan allemaal van willen gaan maken.

Toepassingen en ervaringen met energieopslag in de bodem voor woningen en appartementen

Op donderdag 7 maart organiseert het Gebruikersplatform Bodemenergie een webinar over de toepassingen
en ervaringen met energieopslag in de bodem. De focus ligt daarbij op het gebruik van open en gesloten
systemen bij grondgebonden woningen en appartementencomplexen. Het webinar richt zich op mensen
bij de overheid, maar ook op VvE’s, woningcorporaties en commerciële partijen die woningbouwplannen
ontwikkelen en realiseren. Ook geïnteresseerde particulieren kunnen bij dit webinar aansluiten.

Bijeenkomst ‘Ervaringen met inzet energiedisplays’

Het project Slimmer met je Energie zet de komende periode in op opschaling van de inzet van energiedisplays én op onderzoek naar de effecten. Tijdens de bijeenkomst geeft projectleider Ernestine Elkenbracht o.a. een toelichting op twee onderzoeken naar energiedisplays bij blokverwarming en stadsverwarming, en een grootschalig effectonderzoek i.s.m. het Planbureau voor de Leefomgeving.

Inspiratietour Online: Circulaire Plastics

Benieuwd hoe je de CO2-afdruk van je bedrijf vermindert door de kunststofketen meer - of zelfs volledig - circulair te maken? Leer van Circulair Plastics NL over hun onderzoek naar circulaire plasticstromen. En hoor hoe Coca-Cola samenwerkt met afvalbedrijf CuRe om hun kunststofketen 100% circulair te maken.

Energieopslag- & Distributie 2024

Op 14 maart organiseert Management Producties de 9e editie van Energieopslag-& Distributie. Dit jaar ligt de focus op "flexibiliteit in energieopslag en netintegratie voor duurzame energietransities.

Online bijeenkomst REFLEX

Op 15 maart vindt er online bijeenkomst plaats over het REFLEX-initiatief. Gedurende de bijeenkomst zullen Harry van Dijk, programmaleider Industriele warmte TKI, en Frank Wubbolts, Senior Scientist Integrator TNO, meer informatie delen. Er zal ook besproken worden hoe verschillende partijen uit de industrie, netbeheer en elektriciteitssector kunnen bijdragen.

Nationale groene industriepolitiek: must of mythe?

Dat de Nederlandse industrie moet gaan verduurzamen is nauwelijks een punt van discussie. Samen met Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE, en Karlo van Dam, directeur verduurzaming Industrie van het ministerie van EZK, en enkele andere experts gaan we in debat over de vraag of en hoe we zouden moeten kiezen welke industrie […]

Vakbeurs Green Heating Solutions

Green Heating Solutions is de grootste vakbeurs voor duurzame klimaattechnieken in de Benelux. Nu de energietransitie op gang komt, is dit de plek waar alle vragen beantwoord worden over verwarming, koeling en ventilatie. Green Heating Solutions draait om de nieuwste innovaties, praktische seminars en netwerkgesprekken met iedereen die er toe doet.

Solar Solutions Amsterdam

Solar Solutions Amsterdam organiseert van 19 t/m 21 maart een vakbeurs voor zonne-energie. Hier kunt u meer dan 100 seminars bijwonen en meer te weten kunnen komen over meer dan 500 nieuwe innovaties in deze sector.

Beste Climate Action and Energy Paper 2023

Op 19 maart zullen de TU Delf Energy Initiative en het Climate Action Programme samen een prijs uitreiken voor de Best Climate Action and Energy Paper Award. Hier voorafgaand krijgen de acht finalisten de mogelijkheid om hun paper te presenteren.

Wind Europe Annual Event 2024

Van 20 t/m 22 maart zal het Wind Europe Annual Event in Bilbao plaatsvinden. Meer dan honderd sprekers en meer dan 400 exposanten zullen aanwezig zijn om hun innovaties te laten zien en zich uit te spreken over de ins and outs van windenergie.

Metalot@Work

Op 20 maart organiseert Metalot de eerste workshop om de voortgang te presenteren van het Iron Power concept. Dit concept heeft als doel een vitale rol te spelen in de wereldwijde handel in duurzame energie.

Lancering Nationaal Energie Dashboard

Het Nationaal Energie Dashboard is een nieuw, gratis toegankelijk dataplatform over
energiegebruik en -opwek. TenneT en Gasunie lanceren dit, met de NVDE en Nationaal
Klimaat Platform, tijdens een feestelijke lunchbijeenkomst op 21 maart

Studiedag warmte in wijken

Op 26 maart wordt er door Management Producties een studiedag georganiseerd over de energietransitie van woonwijken. Deze studiedag biedt inzichten van experts over wetgeving, financiering, innovatieve technologieën, planning en efficiënte exploitatie van warmtenetten in de gebouwde omgeving.

Actualiteitenmiddag netcongestie

Op 28 maart organiseert Euroforum een actualiteitenmiddag over de laatste ontwikkeling en de plannen van het kabinet met betrekking tot de netcongestie. Hier hoor je concrete voorbeelden uit de praktijk en kan je in gesprek gaan met collega's om te werken aan oplossingen.

Symposium EV Charging Infrastructure

Op 28 maart organiseert ElaadNL een symposium over de laadinfrastructuur. Hoe zorgen we ervoor dat de laadinfrastructuur veilig is en welke rol speelt cybersecurity in deze tak van sport? Deze, en vele andere vragen, zullen beantwoord worden door de European Network for Cybersecurity, de Dutch National Agenda for Charging Infrastructure en ElaadNL.

Cursus Offshore Wind Basics

In samenwerking organiseert DOB-Academy met IRO – The Association of Dutch Suppliers in the Offshore Energy Industry – en NWEA, de cursus Offshore Wind basics. Een mooie basis training van één dag om nieuwe collega’s de basiskennis mee te geven en als onderdeel te maken van jouw onboarding programma.

Seminar Ruimte voor energietransitie

Bosch & van Rijn en Pels Rijcken nodigen u van harte uit voor ons jaarlijkse seminar met als thema Ruimte voor energietransitie. Op dinsdag 2 april bieden we u een boeiend programma over de zoektocht naar ruimte voor de energietransitie. Wat zijn onze eerste ervaringen met de Omgevingswet? Hoe gaan we om met het gebrek aan ruimte op het net? Welke rol kunnen Energy Hubs spelen als oplossing voor netcongestie? En wat is onze visie op financiële participatie?

Testing the future of EV-charging

De laadtechnologie voor elektrische voertuigen evolueert voortdurend met nieuwe communicatieprotocollen, nieuwe functionaliteiten zoals V2G en hogere laadsnelheden. Het testen van het laadproces moet dus mee evolueren. Maar wat is het volgende? Hoe ziet de toekomst van het testen van het opladen van elektrische voertuigen eruit? En wat moet er volgens jou nu en in de […]

CO2 Conferentie

De CO2 Conferentie is dé plek om meer te leren over de rol van Carbon Capture, Utilization and Storage (CCUS) in het verminderen van CO2-uitstoot én om te netwerken met toonaangevende professionals en experts in dit veld. Verwacht inspirerende lezingen van sprekers van Gasunie, TNO, Europese Investeringsbank en vele anderen. Meer informatie volgt.

Live Inspiratietour naar Getec en Forbo

De live inspiratietour gaat richting noordoost Nederland. We bezoeken het Getec industriepark in Emmen. Daar zorgt een stoompelletketel voor verduurzaming van de stoomvoorziening. Maar er liggen ook al plannen klaar voor waterstof. Daarna zien we in de Forbo-fabriek in Coevorden hoe het bedrijf zijn vinylvloeren duurzaam produceert en hergebruikt.

Webinar: Het windpark van de toekomst is een energiepark

Het behalen van de Routekaart Wind op Zee 2023 is een nieuw begin. Het innovatieplatform TKI Offshore Energy kijkt naar de volgende mijlpaal. Op naar 21 Gigawatt aan vermogen op de Noordzee. Of, kunnen we beter zeggen, naar de 95 TWh? Op momenten dat die energie ook nodig is. De volgende opgave is: duurzame energie […]

Webinar Een eind aan fossiele subsidies

Op 10 april organiseert het Nationaal Klimaat Platform een webinar over het eind van fossiele subsidies. Samen met Arnoud Boot, hoogleraar en econoom, Maarten de Vries, onderzoeker bij CE Delft, en Gerben Hieminga, senior econoom bij ING, willen zij de vraag beantwoorden over de manier waarop fossiele subsidies kunnen worden afgebouwd en in welk tempo […]

Carbon Storage Dialogues

Het opslaan van CO2 is in de volgende fase beland. De realisatie van het eerste project komt steeds dichterbij. De discussie hier omheen laat zien hoe belangrijk het is om dergelijke vraagstukken als sector te bespreken en beantwoorden in een dialoog met de samenleving. Tijdens dit evenement zal er gekeken worden naar het publieke debat in andere landen, de maatschappelijke context en hoe de dialoog eruitziet.

EY Renewable Energy Day 2024

De race om de Europese Unie klimaatneutraal te maken is al een tijdje bezig. Gedurende dit evenement, georganiseerd door de NVDE en EY, komen leiders uit de energie en finance sector bij elkaar om te spreken over de uitdagingen, kansen en informatie uit te wisselen over de energietransitie.

Congres mobiliteitstransitie ’24

De mobiliteitssector is hard aan het werk om vervoer toekomstbestendig te maken. Een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen is daarin cruciaal. Ontdek samen met overheden, marktpartijen, mobiliteitsdeskundigen, onderzoekers en thought leaders uit de sector hoe u slim en doeltreffend werkt aan de mobiliteitstransitie.

NAL Event 2024

Nederland is één van de koplopers als het gaat om elektrisch vervoer en laadpunten. Toch zijn er veel uitdagingen: forse investeringen, beperkte netcapaciteit en onzeker overheidsbeleid. Kom op woensdag 17 april naar Amersfoort om je NAL netwerk te treffen, kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en de nieuwste ontwikkelingen te horen. Sluit aan en […]

COMSOL Day: Renewable Energy

On the 18th of April COMSOL organises the COMSOL Day. During this event they will discus how multiphysics simulation is powering the next generation of renewable energy technologies through insights from industry leaders. One of them being Mustafa Baris Topcuoglu who works at GKN Aerospace.

World Energy Congres

22-25 april.  Meer dan 200 sprekers, 70 ministers en 7.000 energie stakeholders zullen aanwezig zijn om de dialoog aan te kunnen gaan over de energie agenda voor de komende jaren.

World Corrosion Awareness Day

Op 24 april trapt de Bond van Materialenkennis World Corrosion Awareness Day af met een kennissessie over de uitdagingen van nieuwe technologie en de toepassingen daarvan in de energietransitie. Hierbij staat het concreet beschikbaar maken van de kennis voor materiaalkeuzes, corrosie-management en veiligheid van de nieuwe infrastructuur voorop.

Online Inspiratietour Industriële flex

Op 7 mei organiseert het Platform Verduurzaming Industrie (PVI) een webinar om te kijken hoe de industrie een prominentere rol kan spelen in het balanceren van het energienet. Zij kunnen hierbij niet alleen de netbeheerder helpen met het energieaanbod, zij kunnen ook de energiekosten onder controle houden.

Vakbeurs Renovatie & Transformatie

14-16 mei. De vakbeurs Renovatie & Transformatie is sinds 2010 het live platform voor kennisdeling daaromtrent. Duizenden professionals uit de bouwkolom en hun opdrachtgevers bezoeken deze voor informatie, inspiratie, ontmoeten en zakendoen. Toegang is gratis voor professionals.

Scaling Up EV Charging Hackathon

Wil jij de transitie van elektrisch vervoer versnellen? Dan is de Scaling Up EV Charging Hackathon 2024 jouw podium. 24 uur lang, vol innovatie voor de uitdagingen in laadinfrastructuur. Van het tekort aan menskracht tot technologische doorbraken, deze hackathon is jouw kans om het verschil te maken!

Online talkshow: Krijgt energiedelen wind in de zeilen?

Het parlementaire debat over de langverwachte Energiewet nadert zijn eind. Energiedelen is daar een onderdeel van. Een aantal partijen probeert de mogelijkheid hiervoor ruimer te maken dan nu in het wetsvoorstel staat. In deze komende online talkshow bespreken we het effect van de nieuwe Energiewet.

Dag van de infra ’24

Tijdens de sessies word er in gegaan op het thema 'versnellen van onderhoudswerk, aanbestedingen en emissieloos bouwen en hoe dit gerealiseerd kan worden. Aanwezige sprekers vertegenwoordigen de gemeente Rotterdam, KWS infra, Rijkswaterstaat, Sweco, MK INFRA en Freesmij en Heijmans.

Warmtenetwerk Jaarcongres

Op 23 mei 2024 organiseert Stichting Warmtenetwerk het warmtenetwerk jaarcongres in het NBC congrescentrum in Nieuwegein. Hier wordt teruggeblikt op 15 jaar Stichting Warmtenetwerk en wordt er ook vooruit gekeken met Jaap van Roekel, Olof van der Gaag en Jeroen Sanders.

Hydrogen Academy

In het voorjaar van 2024 vind de eerste Nederlandse editie van de Hydrogen Academy plaats. Gedurende zes opleidingsavonden gaan meerdere gespecialiseerde sprekers alles vertellen over de toekomst van waterstof, het beleid hier omheen en regelgeving, waterstof van A tot Z dus!

Het Europese energie-verkiezingsdebat

De NVDE, Energie Samen, Energiebeheer Nederland en Netbeheer Nederland organiseren het Europees Energieverkiezingsdebat. Tijdens dit debat zullen meerdere Europarlementariërs het debat met elkaar aan gaan over het Europees energiebeleid.

ALV NVDE

https://www.dutchmarineenergy.com/ Hellingweg 11d, Den haag, Nederland

Op maandag 3 juni vindt de halfjaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de NVDE plaats. Let op: de ALV is alleen voor leden van de NVDE. U  kunt zich hier aanmelden. Deze ALV vindt plaats bij het Dutch Marine Energy Centre (DMEC) in Scheveningen, Hellingweg 11d, 2583 DZ Den Haag. DMEC richt zich op het versnellen van offshore […]

Offshore day. Energy at sea

Op 4 juni wordt de zevende editie van Offshore day georganiseerd. Ontdek de laatste ontwikkelingen op het gebied van energieproductie, transportatie en de opslag hiervoor in Rotterdam.

Matching energy supply and demand for industry

Samen met Siemens Energy en TenneT organiseert de Energy Reinvented Community een event vol in het teken van de energietransitie. Het zal hier voornamelijk gaan over hoe de energietransitie vraagt om nieuwe businessmodellen en de overgang naar een koolstofarme industriële economie. Ook Tessa Hermens zit namens de NVDE in het panel van dit evenement.

Inspiratietour Noord-Holland: Tata Steel

Tijdens deze Inspiratietour bezoek je de fabriek van Tata Steel. Het staalbedrijf heeft al veel investeringen gedaan om zijn CO2-emissies terug te dringen. Maar het bedrijf staat ook voor een complete omwenteling van zijn kernprocessen. Tijdens deze tour hoor je alles over de plannen van Tata steel om te verduurzamen en uiteindelijke (groene) waterstof te […]

Kennissessie Energie delen

Tijdens deze online kennissessie leggen Siward Zomer (voorzitter Energie Samen) en Justin Pagden (Business Developer Agem) het concept 'energie delen door energiegemeenschappen' uit en laten ze zien hoe energie delen ondersteund zou moeten worden door de Nederlandse wetgeving.

Dag van de warmtepomp 2024

Op 6 juni organiseert opleidingscentrum GO° de dag van de warmtepomp. Bent u installateur, monteur of adviseur en houd u zich bezig met advies, installatie, plaatsing en onderhoud van warmtepompen? Kom dan naar het kennisevenement op het gebied van warmtepompen.

NPVI-Connect! Samenwerken aan sterke industrieclusters

In Amersfoort organiseert het Platform Verduurzaming industrie de eerste NPVI-Connect!-dag. Hier kunt u kennismaken met vakgenoten uit andere energieclusters en deelnemen aan inspirerende kennis- en themasessies. Deze dag staat helemaal in het thema van samenwerken aan sterke industrieclusters voor een duurzaam Nederland.

Energiedebat: Vastgoedsector moet in staat zijn probleem netcongestie te verminderen

Provada organiseert op 12 juni het energiedebat met als devies: 'Er moet meer worden samengewerkt tussen vastgoed- en energiesector, tussen overheid en markt, op nationale en lokale schaal. Hier wordt besproken wat deze partijen voor elkaar kunnen betekenen om de energietransitie te kunnen versnellen en netcongestie te verminderen.

Geef je samenwerking met de gemeente een ‘boost’

Samenwerking tussen gemeente en energiecoöperaties biedt veel kansen om de warmtetransitie te realiseren. Maar hoe geef je de samenwerking vorm? Tijdens de Impulsdag Warmtenet van NPLW organiseren we een verdiepingssessie voor koppels van ambtenaren en energiecoöperaties die hun samenwerking vorm aan het geven zijn.

WindDay 2024

Op donderdag 13 juni komen alle stakeholders uit de windsector in Vlissingen samen tijdens WindDay 2024 om te bouwen aan de toekomst. Het belooft weer een mooi programma te worden met veel actualiteit, inspirerende keynotes, heel veel praktijkvoorbeelden in de diverse sessies en volop de mogelijkheid tot netwerken. Ben jij er ook bij?

De GEA top van onderop

Tussen 12:00 en 18:00 vindt de Gelderse Top van Onderop plaats. In deze editie staan Gelderse voorbeeldprojecten centraal die het succes laten zien van deze projecten. Verder kunt u ook deelnemen aan maar liefst 12 workshops omtrent de energietransitie.

Florerende bedrijven in een krimpende economie

Deze door Triodos Bank en Springtij georganiseerde workshop staat helemaal in het teken van 'postgroei'. Hoe doe je als ondernemer met minder in een op-economische-groei-gerichte maatschappij?

EY Sustainability Café

Tijdens deze ronde tafel gesprekken kunnen stakeholders vanuit verschillende perspectieven de ontwikkelingen op het gebied van sustainability bespreken. Tijdens deze editie zullen de gastsprekers het hebben over hun CSRD implementatie en de uitdagingen en mogelijkheden die hierbij horen.

Klimaatimpact van Waterstof, Wetenschap en Handelingsperspectief

De Sustainable Scale-up Foundation organiseert een workshop over waterstof. Want wat is het klimaateffect van waterstof eigenlijk? En wat zegt de wetenschap over waterstofemissies. Ook wordt er gesproken met experts van de TNO en de Universiteit van Groningen. Ben jij er ook bij?

Waterstof Event Nederland

Op 20 juni organiseert management producties de 2e editie van Waterstof Even Nederland. Hier komt de gehele waterstofketen bij elkaar en kun je in gesprek gaan met experts over het opschalen van de waterstofmarkt, import vs. eigen productie en het beleid op Europees en Nederlands niveau. 

Nationale Industriedialoog

De Nationale Industriedialoog brengt de diverse belanghebbenden in de industrieketen samen om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken voor actuele uitdagingen. Met verdieping door experts en pitches van bedrijven die al oplossingen vonden, biedt PVI een veilige omgeving voor een constructieve dialoog

New Energy Forum 2024

Dit jaar draait het New Energy Forum om inspirerende initiatieven in de energie- en mobiliteitstransitie waarbij een flinke portie lef getoond wordt. Lef om risico’s te nemen en antwoorden te vinden. Tijdens dit gratis festival zoeken we samen het antwoord op vragen rondom ‘groen’ geld verdienen, duurzame mobiliteit, verduurzaming, een circulaire economie en het opleiden […]

De Entrance Award 2024

Tijdens het New Energy Forum wordt ook de ENTRANCE award 2024 uitgereikt. De ENTRANCE Award 2024 is een aanmoedigingsprijs voor pioniers die met hun lef en innovatie de energietransitie versnellen.  Grijp deze kans om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten en een fors zetje in de rug te krijgen. Nomineer vandaag nog en wie […]

Webinar ‘Amateursport trekt duurzame sprint’

Tijdens deze webinar, georganiseerd door het Nationaal Klimaat Platform, bespreken programmadirecteur van het Nationaal Programma Regionale Energie Strategie, algemeen directeur van NOC*NSF en specialist energiesysteem bij de NVDE hoe de versnellingsimpuls om te verduurzamen er bij sportverenigingen uitziet.

EZK Energie Event

Op deze dag bespreken we de stand van zaken over het Nationaal Programma Energiebesparing. Laat u inspireren door andere ondernemers op het gebied van energiebesparing en ontdek welke financiële ondersteuning uw bedrijf kan krijgen.

Energie-Efficientie Symposium

gooiland hilversum Emmastraat 2, Hilversum, Nederland

Op 27 juni van 10-12 uur organiseren de NVDE, ABB, AlfaLaval en Flowserve het Energie Efficiëntie Symposium als onderdeel van het Energie Event van EZK, RVO, NVDE en MKB-NL. U kunt zich hier inschrijven voor het hoofd evenement in de middag en de side evenementen in de ochtend. Het evenement vindt plaats in Gooiland, te […]

Metalot@Work

Metalot@work organiseert de tweede workshop waarin wordt gekeken naar de rol van het Iron Power concept in de duurzame energie handel.

Nationaal Congres Bodemenergie

De vijfde editie van het Nationaal Congres Bodemenergie wordt georganiseerd door the Utrecht Earth Science Park (U.A.V.) van de universiteit van Utrecht. Tijdens dit congres worden de nieuwste ontwikkelingen op geothermisch en subsurface energie industrie gepresenteerd. Dit evenement staat helemaal in het teken van hoe de theorie in de praktijk toegepast wordt. Ben jij er […]

UT steunt innovatie op groengas en biobrandstoffen

Op 4 juli heeft de Universiteit Twente BEON-deelnemers uitgenodigd om op bezoek te komen en kennis te nemen van een nieuwe methode om gas te scheiden. Hiermee zou op kleine schaal groengas gemaakt kunnen worden. Ze zal op de bijeenkomst ook vertellen over de activiteiten van het nieuwe Klimaatcentrum en het project dat samen met […]

Online Inspiratietour proces efficiency en energiebesparing

De Energiebesparingsplicht dwingt bedrijven om energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. In deze Inspiratietour laten we de koplopers aan het woord. En geven we tips voor de achterblijvers om aan te haken.

Wereldhaven dagen

Van 6 t/m 8 september doet de Rotterdamse haven de deuren open tijdens de wereldhavendagen. Tijdens deze 47e editie kun je overal in de haven kijken wat er gebeurt en zijn er veel activiteiten te bezoeken. Zo kun je beleven hoe het is om te baggeren in de Rotterdamse haven of luisteren naar een van […]

Webinar ‘Arbeidsbesparende innovaties’

Beschikbaarheid van personeel vormt een belemmering in het realiseren van de energietransitie. De vraag naar personeel is simpelweg groter dan het op dit moment beschikbare aanbod. Hiervoor organiseert Topsector energie een webinar hoe het bedrijfsleven aan de slag kan met arbeidsbesparende innovaties.

Masterclass CO2-reductie Industrie najaar 2024

Van 12 september t/m 10 december organiseren KWA bedrijfsadviseurs, VEMW, NVDE en RVO de 8e masterclass CO2-reductie industrie. In vier online sessies waar de focus ligt op energetische- en procesemissies en jouw onderzoek naar de verduurzamingsopties voor jouw bedrijf.

Women in Energy 2024

Op vrijdag 13 september zal het Women In Energy congres plaatsvinden. Tijdens dit congres word er gesproken over het verwachtingspatroon over vrouwen die een technisch beroep of een leiderschaprol heeft. Het doel van dit congres is om deze 'mythe en sages' de wereld uit te helpen. Het blijft hier uiteraard niet alleen bij praten, want […]

Recharge Earth: powering the new energy system together

Op woensdag 18 en donderdag 19 september 2024 bruist het van de energie op Recharge Earth. Hét energietransitie-event, waar alles draait om denken, doen en samenwerken. Kennis en ervaringen worden gedeeld. Met als doel: samen tot concrete oplossingen komen die bepalend zijn voor een nieuwe energietoekomst. We presenteren best practices en gaan dieper in op hoe we samen aan de slag gaan. Want de uitdagingen waar we voor staan, kunnen we alleen samen aangaan.

Open Energiedag!

De vierde editie van de Open Energiedag komt eraan! Tijdens deze dag kunnen duizenden bezoekers een kijkje nemen bij honderden duurzame energieprojecten verspreid door het hele land. Opent jouw bedrijf/project ook de deuren voor publiek om de wereld achter hun stopcontact en thermostaat te ontdekken?

Springtij Forum

Van 24 t/m 26 september vindt het Springtij Forum weer plaats. Hier zullen concrete plannen gemaakt worden om verder vooruit te gaan.

Wind Energy Hamburg

Van 24 t/m 27 september vind Wind Energy Hamburg weer plaats. Dit is een van de grootste platformen omtrent de windenergie waar nieuwe perspectieven worden gedeeld. Hier zal ook een Dutch village zijn waar de nieuwste projecten en technieken op Nederlands gebied tentoongesteld kunnen worden.

Actualiteitenmiddag Netcongestie

Euroforum organiseert opnieuw een middag waar je op de hoogte wordt gebracht van de laatste ontwikkelingen en de uitwerking van de plannen van het nieuwe kabinet. Ook maak je kennis met concrete voorbeelden uit de praktijk.

NVDE-Webinar CO2-verwijdering: innovatiekansen voor Nederland

In een klimaatneutrale toekomst zal het steeds belangrijker worden om naast emissiereductie ook te komen tot verwijdering van CO2 uit de atmosfeer. Waar liggen de kansen voor Nederlandse onderzoekers en innovatoren? Jos Keurentjes (Capture Carbon Foundation), Gert-Jan Reichart (Arrhenius consortium) en Brigitte Jacobs (TNO) gaan in op deze vragen. Meld je snel aan

EV experience

Van 26 t/m 28 september is de EV experience dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00. Op het Circuit Zandvoort staan de laatste EV's klaar in de pitstraat en op de paddock.

Warmteklas

Op 30 sep/1 okt geven Laetitia Ouillet en Anne Marie van Osch weer een tweedaagse training Warmtetransitie. Gebaseerd op jaren van praktijkervaring nemen ze je mee in alle belangrijke onderdelen met een aantal ervaren deskundigen.

Symposium: Koersvast Duurzaam Ondernemen

Het bedrijfsleven in Nederland voelt de druk als het gaat om verduurzaming. Of er verduurzaamd moet worden, is geen vraag meer. Hóe er verduurzaamd moet worden, dat is de volgende stap. Juist die stap is het thema van dit KWA symposium. Hier worden ook parallelsessies georganiseerd waaronder een sessie over industriële flex door Tessa Hermens-v […]

Servicebenchmark: Elektrisch rijden met vertrouwen

Om nieuwe gebruikers te overtuigen elektrisch te rijden is het van belang dat het laden prettig en betrouwbaar is. Elke twee jaar voert NKL de servicebenchmark uit om toetsen hoe gebruiksvriendelijk publiek laden is. In deze Kennisshow worden de uitkomsten van 2024 gepresenteerd.

NVDE-webinar: Boeren met duurzame energie: wat er wél kan!

Hoe kunnen duurzame technieken als zonnepanelen, windenergie, batterijen, monomestvergisting, biomassa en geothermie het boerenerf of tuinderij versterken en het verdienmodel van boeren en tuinders verbeteren? De NVDE, LTO en Nieuwe Oogst organiseren een webinar over de mogelijkheden voor duurzame energie bij agrariërs. Meld je snel aan!

Inspiratietour Noord-Holland: De fabriek van Tata Steel en TenneT

Tijdens deze Inspiratietour bezoeken we de fabriek van Tata Steel. Het staalbedrijf heeft al veel investeringen gedaan om zijn CO2-emissies terug te dringen. Maar het bedrijf staat ook voor een complete omwenteling van zijn kernprocessen. De plannen van Tata Steel beschrijven de sluiting van Kooksgasfabriek 2 (uiterlijk in 2029) en het vervangen van een van […]

NVDE-Webinar Nieuwe talenten voor de energietransitie “Vissen in nieuwe vijvers”

Krapte op de arbeidsmarkt maakt de energietransitie een grote uitdaging. Waar vinden we nog voldoende mensen? Het is tijd om te gaan vissen in nieuwe vijvers! Denk aan vroegtijdige schoolverlaters, re-integrerende werkzoekenden, zij-instromers en statushouders. Benieuwd wat deze mensen voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Nationaal Sustainability Congres

Op het Nationaal Sustainability Congres worden plenaire sessies en praktijkcases gepresenteerd, waaronder een van Alliander over Energiehubs: Slimme Samenwerking voor duurzaam energiegebruik. Via NVDE ontvang je met de code KRT100NVDE € 100,- korting op de deelnameprijs.

Energie Data Festival

Samen met MFF, BAS, KGG en RVO organiseren wij een evenement volledig in het teken van energiedata delen. In Fort Voordorp gaan we aan de slag met use-cases om vraag en aanbod van energiedata te matchen.

Vakbeurs Energie

Van 15-17 oktober is de vakbeurs Energie, netwerkevenement in het kader van duurzame opwekking en besparing. Toegangskaarten zijn vanaf 20 augustus te bestellen.

Vakbeurs industrial heat and power

Van 15-17 oktober is de vakbeurs voor de industriële energievoorziening in de Brabanthallen in Den Bosch. Hier kunt u deelnemen aan workshops, debatten, en nieuwe relaties aan te gaan. Vanaf 20 augustus kunt u toegangskaarten bestellen.

Vakbeurs Zero Emission Ecomobiel

15-17 oktober. Hier worden ieder jaar praktische oplossingen gepresenteerd om economischer en duurzamer om te gaan met mobiliteitsvraagstukken.

Nationaal Warmte congres 2024

De 17e editie van het Nationaal Warmte Congres, georganiseerd door Euroforum, komt eraan! Op dit congres heb je de kans om deel te nemen aan interactieve sessies over de laatste actualiteiten, voorbeelden uit de praktijk en duurzame oplossingen. Ook zijn hier voldoende momenten om met collega's in gesprek te gaan die net als jij aan […]

Netwerkdag FNV

Ben jij actief voor het Netwerk Klimaat FNV en/of in de klimaatbeweging? Of wil je dat worden? Of gewoon meer weten over wat het Netwerk Klimaat FNV doet? op 19 oktober organiseert FNV een netwerkdag voor alle groene vakbondsleden en klimaatdoeners. Ook wordt hier het recente succes van de rood-groene samenwerking gevierd en plannen gesmeed […]

Kennisevent voor de industrie

Vattenfall organiseert een kennisevent voor de industriële sector met de titel: ‘Decarbonisatie van de industrie: Inzichten, innovaties en beleid voor de industriële energietransitie’. Op de prachtige locatie van Nyenrode Business Universiteit organiseren we een inspirerende en informatieve middag voor iedereen die binnen de industriële sector professioneel betrokken is bij het onderwerp energie en de energietransitie.

Hydrogen Technology Conference & Expo Europe

Ontmoet nieuwe leveranciers en namen in de industrie die de nieuwste technologieën, oplossingen, materialen, componenten, test- en evaluatietools en engineeringmogelijkheden zullen demonstreren om waterstofprojecten te versnellen.

Kennisbijeenkomst Netcongestie – Warmtepomp: het probleem of de oplossing?

In de middag van 24 oktober 2024 organiseert Vereniging Warmtepompen in samenwerking met Stichting Flexiblepower Alliance Network een bijeenkomst over netcongestie van warmtepompen. Het doel van deze middag is om helder krijgen wat nou precies het netcongestieprobleem van het laagspanningsnet is en wat de rol en impact van de warmtepomp daarin is.

Nieuwe Energie en Biogrondstoffendag Oost-Nederland

BEON organiseert weer de jaarlijkse nieuwe energie en biogrondstoffendag! In het provinciehuis te Zwolle zijn er meerdere kennissessies over biogrondstoffen voor Groengas en biobased materialen. De dag zal beginnen met twee excursies aan de mono-mestvergistingsinstallatie voor groengas en een bezoek aan het Material Experience Centre in Zwolle. Zien we je daar?

Element NL GasGesprekken Congres

In een tijd waarin het energielandschap drastisch verandert, is het tijd om door te praten over hoe de Nederlandse aardgassector als vitale industrie de toekomst in kan. Tijdens dit congres kijken we hoe we het volledige potentieel van de industrie benutten, door Nederland nu te voorzien van zo schoon mogelijk aardgas en met het leveren van een […]

Rotterdam Energy Port

Wat is er nodig om de belangrijke duurzame en energie ontwikkelingen in de grootste haven van Europa wel verder te brengen? Hoe vergroten we de vraag? Hoe verbeteren we de essentiële randvoorwaarden? Hoe creëren we een aantrekkelijk investeringsklimaat in Nederland en maken we Rotterdam nog steeds ’the place to be’, want juist hier moet het gebeuren!

EY Sustainability Café​

The EY Sustainability Café is a series of round table discussions where stakeholders from different perspectives discuss current developments in the field of sustainability.

Dag van Economische Zaken

CLOK, de ledenorganisatie voor afdelingen Economische Zaken bij gemeenten, nodigt jou uit voor de Dag van Economische Zaken. Een dag vol ontmoetingen, kennisdeling en inspiratie.

Vele duurzame wegen naar betaalbare mobiliteit

In dit webinar laten we zien hoe verduurzaming van mobiliteit kan bijdragen aan het verminderen van dat betaalprobleem. Met onder meer gratis en goedkoop openbaar vervoer, slimme ruimtelijke ordening, betere fietsvoorzieningen, elektrische auto’s en deelmobiliteit.

EBN organiseert ‘Het Europese perspectief op energieopslag’

EBN nodigt je graag uit voor ‘Het Europese perspectief op energieopslag’. Deze bijeenkomst maakt deel uit van het programma Panorama Opslag waarin EBN, samen met alle stakeholders, ondergrondse grootschalige energieopslag vanuit verschillende perspectieven bekijkt.

Nationale Klimaatweek 2024

Van 11 t/m 17 november organiseren bewoners, bedrijven en gemeenten activiteiten voor een beter klimaat. Doe jij ook mee?

Energeia Energy Day

De Energeia Energy Day komt er weer aan! U kunt hier de ontwikkelingen, lichtpuntjes en flessenhalzen bespreken met vakgenoten en andere energieprofessionals. Ook het hoofdlijnenakkoord wordt hier besproken, met name de visie van het kabinet op energie en klimaat. Maak u dus op voor een nieuwe congresdag vol met relevante sprekers over urgente en actuele […]

Webinar Elektriciteitsmix en marktdynamiek in 2035

Hoe kan ons CO₂-vrije elektriciteits-systeem in 2035 eruit zien binnen de uitgangspunten van het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE)? En welke marktdynamiek volgt daaruit? In dit webinar wordt het onderzoek van CE Delft en Witteveen en Bos besproken.

ENERGIZED2024

Tijdens deze conferentie zullen meerdere experts en ondernemers uit verschillende energiesectoren, onder leiding van Olof van der Gaag als dagvoorzitter, het hebben over netcongestie in de industrie, de gebouwde omgeving en mobiliteit. Samen met deze experts krijg je ook de kans om te gaan brainstormen over de oplossingen voor jouw organisatie.

Talkshow Nieuwe industrie: een betere wereld begint met een investering

Tijdens de Nationale Klimaatweek 2024 maakt de samenleving kennis met duurzame initiatieven. Ook voor ons een goed moment stil te staan bij waardevolle duurzame bedrijven en initiatieven die ons land rijk is! Daarom gaan we in gesprek met duurzame bedrijven tijdens een inspirerende talkshow.

Congres Doorbraak van de Warmtepomp

De warmtepomp is nog steeds de technologie om op efficiënte wijze onze grootste energiebehoefte te elektrificeren. Hoewel er op nationaal niveau niet actief wordt gestuurd op het stimuleren van de warmtepomp, wordt er op Europees niveau juist flink ingezet op deze technologie. Hoe krijgen we de markt ‘warm’ om op te schalen naar minstens een […]

Warmte Congrestival

Op 14 november organiseert stichting warmtenetwerk de derde editie van het warmte congrestival! Tijdens dit congres/festival kunt u deelnemen aan plenaire lezingen, parallelle kennissessies en kunt u het gesprek aangaan met deelnemers van Stichting Warmtenetwerk op de beursvloer. Op dit congrestival wordt voornamelijk ingezoomd op het maatschappelijke thema en hoe de warmtetransitie hierin valt.