Glasgow is geen eindpunt, nog veel werk te doen

9 december 2021

De wereldklimaatconferentie in Glasgow is op twaalf november afgerond. De media stonden er vol van, onder andere de NOS. “We staan in de strijd tegen klimaatverandering met 2-0 achter. In Glasgow hebben we een doelpunt gemaakt, maar we zijn er nog lang niet,” zei Olof van der Gaag, directeur NVDE in een uitgebreide terugblik op de COP26 in BNR Zakendoen.

Van 31 oktober tot 12 november is in Glasgow de wereldklimaatconferentie gehouden. Het ging om drie belangrijke punten: coal, cars en cash. Betreft steenkool laaide de discussie met vooral China en India erg op. Hierdoor zwakte ‘uiteindelijk stoppen’ af naar ‘verminderen’. Wel zijn er concrete afspraken gemaakt over het niet meer investeren in fossielen brandstoffen, waar Nederland op het nippertje aan meedeed.

Het tweede punt, cars, betreft het Nederlands agendapunt emissievrij vervoer. Elf landen hebben op initiatief van Nederland afgesproken dat vanaf 2040 alle nieuwe vrachtwagens en bussen uitstootvrij zijn, en dat in 2050 alle vrachtwagens en bussen die CO2 uitstoten van de weg verdwijnen. Van der Gaag geeft aan dat hierdoor een shift in de arbeidsmarkt zal komen naar de duurzame energie sector.

Het laatste punt, cash, betreft de kosten van de duurzame transitie. Arme landen wilden meer geld van de rijke landen voor de klimaatmaatregelen. Van der Gaag vertelt hierover dat het van belang is dat de kosten eerlijk worden verdeeld. Dit kan enerzijds door de armen landen financieel steun te geven. Anderzijds kan dit door onze eigen emissies sneller te elimineren.

Luister naar Olof van de Gaag bij BNR zakendoen


Misschien ook interessant

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”