Green Energy Day: de dag waarop de groene energie voor dit jaar op is

6 februari 2019

Woensdag 6 februari is de Green Energy Day voor Nederland in 2019. Daarna is de groene energie voor dit jaar op en schakelen we over op fossiele energie. We dekken in 2019 naar verwachting 10,3 procent van onze energievraag met hernieuwbare energie, vooral dankzij zon, wind en biomassa. In tijd uitgedrukt komt 10,3 procent overeen met 37 dagen van het jaar. Natuurlijk gebruiken we de hernieuwbare energie in werkelijkheid over het hele jaar verspreid, maar het is illustratief om dit in dagen uit te drukken. Dit gaat over alle energie die we in Nederland gebruiken, inclusief industrie en mobiliteit, en over de hernieuwbare energie die we in Nederland opwekken.

Gelukkig valt ‘Green Energy Day’ elk jaar later. In 2017 was al op 24 januari de groene energie ‘op’ voor dat jaar. In 2020 komen we waarschijnlijk al op 11 februari uit. In 2030 zitten we in Europa op eind april, is de verwachting. Het doel van de NVDE is dat Green Energy Day uiteindelijk op 31 december valt, uiterlijk in 2050. Dan produceren we genoeg groene energie om het hele jaar mee uit te komen.

Als we alleen naar elektriciteit zouden kijken, in plaats van naar alle energie, dan schakelen we pas op 15 maart 2019 over op grijze stroom. In 2030 zou de Green Electricity Day zelfs al ver in het najaar vallen, dankzij plannen in het ontwerp-Klimaatakkoord.

Green Energy Day symboliseert dat de groene energie voor dit jaar op is, maar geeft ook het startsein voor de uitdaging om alle overige maanden zo snel mogelijk te vergroenen.

De NVDE viert Green Energy Day op woensdag 6 februari, in het vertrouwen dat we elk jaar meer schone energie gaan opwekken.

 

 

 

 

 

Bron: CBS, PBL en NEV 2017.


Misschien ook interessant

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”