Hoe staat het met de Europese RED III doorvertaling?

20 februari 2025

De Europese Commissie heeft Nederland op de vingers getikt vanwege de trage invoering van een deel van de Renewable Energy Directive III (RED III). In het infringement package van 12 februari heeft Nederland een gemotiveerd advies ontvangen, omdat het nog niet voldoet aan de EU-regels voor het versnellen van vergunningsprocedures voor hernieuwbare energieprojecten. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) moedigt het kabinet aan om deze handschoen snel op te pakken, zodat we procedures kunnen versnellen, op weg naar meer duurzame energie van eigen bodem.

De Commissie stelt dat Nederland onvoldoende duidelijke en precieze informatie heeft verstrekt over hoe de richtlijn wordt omgezet in nationale wetgeving. Nederland heeft nu twee maanden om te reageren en de noodzakelijke maatregelen te nemen. Blijft actie uit, dan kan de zaak worden voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie. Dit onderstreept de urgentie voor Nederland om werk te maken van de implementatie van RED III, vooral op het gebied van snellere vergunningsprocedures en het aanwijzen van versnellingsgebieden voor hernieuwbare energie.

Waar staat Nederland nu?
Nederland moet gebieden aanwijzen die versneld ingezet kunnen worden voor hernieuwbare energie en bijbehorende infrastructuur, de mapping. Gemeenten, provincies en RES-regio’s hadden tot 1 november 2024 de tijd gehad om geschikte gebieden aan te dragen. Dit proces verloopt in fases:

  • Q1 2025: Internetconsultatie over de voorgestelde gebieden
  • 25 mei 2025: Uiterste aanleverdatum van de mapping aan de EU
  • Uiterlijk 21 februari 2026: Definitieve aanwijzing van versnellingsgebieden

De druk op Nederland neemt toe om dit proces tijdig en effectief af te ronden.

Versnellen is cruciaal voor de energietransitie
De NVDE rekent erop dat het kabinet snel en daadkrachtig reageert op het EU-advies. De implementatie van RED III biedt enorme kansen voor de versnelling van de energietransitie, op weg naar een bloeiende economie met minder afhankelijkheid van landen buiten de EU. Maar dan moeten vergunningsprocedures ook echt eenvoudiger en sneller worden. Nederland kan zich geen vertraging veroorloven, zeker niet nu de EU nadrukkelijk meekijkt.

De NVDE roept het kabinet op om hier prioriteit aan te geven en het gesprek aan te gaan met de sector om te zorgen dat de implementatie niet alleen op papier, maar ook in de praktijk een succes wordt.


Misschien ook interessant