NVDE in de media

’Benzineauto is straks het dure alternatief’
23 december 2024

’Benzineauto is straks het dure alternatief’

Het is onvermijdelijk dat benzineauto’s over een aantal jaar het dure alternatief zijn. Hoewel elektrisch rijden op de korte termijn ongunstiger wordt, door overheidsbeleid, is dat op langere termijn omgekeerd: elektrisch rijden wordt toegankelijker voor de massa dan rijden op fossiele brandstof.

Dat stellen Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Pieter Litjens, voorzitter Uitvoeringsoverleg Klimaatbeleid Mobiliteit en Rogier Kuin, directeur Public Affairs van BOVAG, tijdens een paneldiscussie van energie-adviesbureau Windkracht 5. ,,Puur economisch gezien kan het maar Ă©Ă©n kant opgaan”, zegt Van der Gaag. ,,Binnen enkele jaren hebben we het tipping point bereikt dat elektrisch rijden systematisch goedkoper is. In de jaren ‘30 kunnen alleen de rijkere mensen zich nog een auto met een verbrandingsmotor permitteren.”

Klimaatclubje: ”Elektrisch rijden wordt goedkoper dan benzineauto”
23 december 2024

Klimaatclubje: ”Elektrisch rijden wordt goedkoper dan benzineauto”

Wie nu de overstap wil maken van een benzineauto naar een EV is duurder uit. Daar doen de hoge heren (en dames uiteraard) in Den Haag weinig aan. Komt er dan ooit nog wel een punt waarop elektrisch rijden aantrekkelijker is? Dat denken Olof van der Gaag (voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie). Pieter Litjens (voorzitter Uitvoeringsoverleg Klimaatbeleid Mobiliteit) en Rogier Kuin (directeur Public Affairs van BOVAG) wel. De drie spraken elkaar bij een paneldiscussie van adviesbureau Windkracht 5. Van der Gaag trapt af met een voorspelling: ”Binnen enkele jaren hebben we het kantelpunt bereikt dat elektrisch rijden systematisch goedkoper is. In de jaren ‘30 kunnen alleen de rijkere mensen zich nog een auto met een verbrandingsmotor permitteren.”

Groene rente bespaart samenleving 15 miljard euro aan netkosten
18 december 2024

Groene rente bespaart samenleving 15 miljard euro aan netkosten

De invoering van een groene rentekorting bespaart Nederland vijftien miljard euro aan netkosten, zo blijkt uit onderzoek van Berenschot. Dit bespaart huishoudens en bedrijven tien procent op hun nettarief. NVDE-voorzitter Olof van der Gaag: “Door een lagere rente op duurzame energieprojecten gaan de energiekosten voor consumenten en bedrijven omlaag en wordt de energietransitie goedkoper. Daarmee wordt de economie structureel minder afhankelijk van grillige fossiele energie en gaan we klimaatverandering tegen.” De Europese Centrale Bank heeft de rente de afgelopen jaren verhoogd vanwege de inflatie, die grotendeels werd veroorzaakt door hoge fossiele energieprijzen. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) stelt een duaal rentesysteem voor, met lagere rentes voor investeringen in de energietransitie. Dit versnelt de energietransitie en maakt ons minder afhankelijk van inflatie-veroorzakende kolen, olie en aardgas. Groene rente zou ook de financieringskosten verlagen voor netverzwaringsprojecten.

Bedrijven willen dat Wopke Hoekstra groene vraag op gang helpt
18 december 2024

Bedrijven willen dat Wopke Hoekstra groene vraag op gang helpt

Eurocommissaris Wopke Hoekstra moet bedrijven verplichten of in ieder geval stimuleren groene producten te kopen. Dat bepleit een brede coalitie van bedrijven en brancheorganisaties. Volgens organisaties als Shell, Chemelot, Eneco, ondernemerskoepel VNO-NCW en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is het “essentieel” dat Brussel marktvraag creĂ«ert voor duurzame industriĂ«le producten om schone groei mogelijk te maken en zo de Europese industrie te redden. Ruim zeventig bedrijven, brancheclubs en andere organisaties ondersteunen de oproep. “Wanneer een brede coalitie als deze oproept tot beleid dat schonere producten vereist, weet je dat er iets uitzonderlijks gebeurt”, zegt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. “Europa is al op de goede weg. Doorgaan met duurzamere productie biedt veel kansen. Vraagcreatie is een noodzakelijke volgende stap.”
*Dit bericht verscheen ook in Welingelichte Kringen, CMweb, Reformatorisch Dagblad, Accountant.nl & Nieuws.nl

Stimuleer de vraag naar duurzaam geproduceerde producten!
18 december 2024

Stimuleer de vraag naar duurzaam geproduceerde producten!

Arcadis heeft zich aangesloten bij een oproep aan de Europese Commissie om de vraag naar duurzaam geproduceerde producten te stimuleren. In een brief, ondertekend door zeventig vooraanstaande bedrijven, brancheverenigingen, NGO’s en kennisinstellingen, wordt gewaarschuwd voor de dreigende crisis in de Europese industriĂ«le sector. We willen dat in Europa de overgang naar duurzame praktijken wordt versneld en investeringen in groenere technologieĂ«n worden aangemoedigd,” aldus Matthijs Sienot, principal consultant Energietransitie bij Arcadis en voorzitter van de Industriecommissie van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Salderingsregeling officieel van de baan: Eerste Kamer steunt afschaffing
18 december 2024

Salderingsregeling officieel van de baan: Eerste Kamer steunt afschaffing

Ook de Eerste Kamer heeft vandaag gestemd voor de beĂ«indiging van de salderingsregeling in 2027. Die regeling maakte het hebben van zonnepanelen voor huishoudens voordeliger. Daar heeft het kabinet een streep door gehaald. “Er was de laatste jaren veel onduidelijkheid over deze regeling, met zigzagbeleid van de politiek”, zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Belangrijk dat mensen nu duidelijkheid hebben.”

“Nu de politiek heeft gekozen voor directe stopzetting, hebben mensen hulp nodig om hun zelfverbruik te verhogen”, legt hij uit. De NVDE-voorzitter denkt dan aan onder andere voorlichting. Van der Gaag stelt ook een zelfverbruikbonus voor: een subsidie waarmee huishoudens investeringen kunnen doen om hun verbruik te vergroten. “Zoals een energiemanagementsysteem, een thuisbatterij of een slimme warmtepomp.”

Pagina [tcb_pagination_current_page] van [tcb_pagination_total_pages]