Kamerbrief KGG geeft aanknopingspunten voor het Warmtebod

25 april 2025

De Warmtealliantie vraagt de minister van KGG op 25 april in een brief om snel aan de slag te gaan met het uitwerken van oplossingen om warmtenetten weer ruim baan te geven. In haar brief van 17 april aan de Tweede Kamer gaat minister Hermans van KGG in op de aangereikte suggesties van de Warmtealliantie in het Warmtebod, waarin wordt aangegeven onder welke randvoorwaarden de stagnerende ontwikkeling van collectieve warmteoplossingen weer kan worden vlot getrokken.

Het kabinet waardeert de voorstellen in het Warmtebod van deze brede Warmtealliantie van 14 januari, dat ook door de NVDE is ondersteund. In de brief van de minister worden de voornemens aangegeven om daar voor een groot deel invulling aan te geven. Verschillende voorstellen van de Warmtealliantie ten aanzien van het borgen of verbeteren van de betaalbaarheid worden geadresseerd, maar vragen nog om verdere concrete uitwerking. Hier is begrip voor aangezien we midden in de verbouwing van het warmtedossier zitten.

De Warmtealliantie vindt het belangrijk dat hier zo snel mogelijk mee aan de slag wordt gegaan om het vertrouwen van consumenten, woningcorporaties, gemeenten en energiegemeenschappen te (her)winnen. Naast betaalbaarheid wordt ook aangegeven dat het beschikbare subsidie-instrumentarium wordt verbeterd en makkelijker toegankelijk gemaakt. Daarnaast wordt de deur opengehouden om te zijner tijd financiële instrumenten in te zetten mocht dat nodig zijn als warmtenetten de meest voordelige maatschappelijke oplossing zijn.

Als de aangekondigde plannen snel worden uitgewerkt, kan dat gemeenten vertrouwen geven om ook bij de ontwikkeling van gemeentelijke warmteprogramma’s weer ruim baan te geven voor de inzet van warmtenetten als dat voor consumenten positief uit gaat vallen. Verwacht wordt dat na de behandeling van de Wcw in de Tweede Kamer er ook op dat dossier meer duidelijkheid gaat ontstaan. De Warmtealliantie volgt dit proces op de voet.


Misschien ook interessant

Voorjaarsnota: SDE++ voor 2026 gaat door; €600 miljoen bezuiniging op Klimaatfonds

Voorjaarsnota: SDE++ voor 2026 gaat door; €600 miljoen bezuiniging op Klimaatfonds