Kijkje in fabriek voor warmtepompen

4 september 2017

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de NVDE verzuchtte beleidsmedewerker Floor de Kleijn dat velen in de energiewereld steeds met papier of scherm bezig zijn, in plaats van met tastbare apparaten die energie opwekken of besparen. Rob Verbrugge van Inventum nodigde haar onmiddellijk uit om een kijkje te nemen in de fabriek voor warmtepompen. Een reportage over vervijfvoudigende productie, bergen koper en zacht zoemende apparaten.

Al een eeuw heeft Inventum ervaring met het produceren van apparaten. Tegenwoordig gaat het vooral om ventilatiewarmtepompen en kokendwaterkranen/boilers. De warmtepompen benutten de warmte die in de af te voeren ventilatielucht aanwezig is, wint deze warmte terug en geeft de energie efficiënt opgewaardeerde warmte weer af aan het c.v.-systeem.

Deze worden gemaakt in een enorme hal in Houten. In aparte delen van de hal worden de verschillende apparaten geassembleerd. Het valt op dat er veel koper gebruikt wordt. Dat materiaal is gemakkelijk in vorm te brengen, bijvoorbeeld door een mal op een koperplaat te drukken: een ronde vorm is het resultaat.

Rob Verbrugge vertelt dat de productie van ventilatiewarmtepompen fors is toegenomen. Twee jaar geleden werden er 35 per week gemaakt, nu bijna 200. Ook andere warmtepompfabrikanten zoals Itho Daalderop zien een forse toename in de vraag. De ventilatiewarmtepompen gaan als warme broodjes over de toonbank, mede dankzij ISDE-subsidie. Veel van de warmtepompen van Inventum vinden via intermediaire bedrijven hun weg naar de uiteindelijke klant. Inventum maakt bijvoorbeeld ook de Warmtewinner van Eneco. In de toekomst zou Inventum graag een dienst leveren, namelijk comfort bieden, in plaats van een apparaat. Dat betekent dat het bedrijf ook een taak krijgt in de installatie, in het onderhoud en in het eventueel preventief vervangen van toestellen, omdat het nieuwe apparaat zuiniger is.

Rob Verbrugge: “We gaan toe naar verwarmen waar het nodig is, dus bijvoorbeeld alleen in de woonkamer of in de badkamer, op de momenten waarop je warmte nodig hebt. Warmte is bovendien persoonlijk en gevoelsmatig. De ervaring van warmte en comfort is leeftijdsafhankelijk, verschillend voor mannen en vrouwen en ook de afkomst speelt een rol. Stralingswarmte wordt als meest comfortabele warmte ervaren.”

Volgens Inventum zullen installateurs in de toekomst anders gaan adviseren. Waar ze nu meestal een nieuwe cv-ketel aanbevelen, als de oude aan vervanging toe is, zullen ze ook duurzame warmteopties gaan aanbevelen. “Is het vak cv-ketels en radiatoren verkopen, of warmte leveren?,” vraagt Verbrugge zich af. “De overheid heeft ook een rol: die moet een doel voor 2050 formuleren, met een concreet stappenplan. Ambitie helpt voorinvesteringen.”

De fabriek maakt een zeer geavanceerde indruk. Ook is er nog echt handwerk: bepaalde onderdelen worden één voor één met de hand gelast. De lassers hebben zo’n overladen programma dat ze na half vier, als de rest van de werknemers vertrekt, nog volop aan het werk zijn. Een ventilatiewarmtepomp ziet er voor de leek niet heel anders uit dan een cv-ketel: een witmetalen rechthoekig apparaat. Het demonstratiemodel dat in de hal in werking is, maakt een zacht zoemend geluid, vergelijkbaar met een cv-ketel. “Een goed ingeregelde ventilatiewarmtepomp werkt vrij continu,” zegt Verbrugge. “Hij slaat niet steeds af en weer aan.”

Floor de Kleijn: “Het was erg leuk om een kijkje te nemen in de fabriekshal en erg interessant om meer over de apparaten te weten te komen. Het leeft nu veel meer.”


Misschien ook interessant

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”