Het halveren van de Nederlandse CO2-uitstoot is een geweldige uitdaging – maar het is mogelijk, het biedt volop kansen en het is betaalbaar, blijkt uit analyses van het Planbureau voor de Leefomgeving in 2018: de maatschappelijke kosten bedragen 3 à 4 miljard euro per jaar. Dat is een fors bedrag. Maar Nederland maakt veel hogere kosten voor andere maatschappelijke doelen, zoals de zorg en defensie. De infographic van de NVDE zet de kosten van het klimaatbeleid in perspectief.
Het vraagt inspanningen van alle betrokkenen om de kosten van de energietransitie zoveel mogelijk te beperken, investeringen voor iedereen haalbaar te maken en de lasten zo eerlijk mogelijk te verdelen. Bij dat laatste staat het principe ‘de vervuiler betaalt’ voorop voor de NVDE.
Voor de uitgaven aan klimaatbeleid krijgen we veel terug: we zetten een reuzenstap richting een duurzame economie. Nederland haalt hiermee zijn Europese achterstand in en maakt de verantwoordelijkheid waar die we in Parijs op ons hebben genomen. De kosten van nietsdoen zijn veel hoger, zowel financieel, menselijk als ecologisch. Deze transitie is bovendien een bron van werkgelegenheid, economische kansen en innovatie.
Om de betaalbaarheid van de energietransitie voor het voetlicht te brengen, plaatst de NVDE advertenties in NRC en Trouw op 5 maart.