De onderhandelaars van zeven partijen in de Tweede Kamer zijn het eens over de tekst van een nieuwe klimaatwet. Die wordt vanochtend voorgelegd aan de fracties. De onderhandelingen gaan tussen de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en de oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA. Zij hebben samen een ruime meerderheid van 113 zetels.
19 juni – Klimaatwet bijna rond, tekst ligt bij 7 partijen in de Tweede Kamer NOS
19 juni – Klimaatwet met steun van wel zeven partijen is in zicht Trouw
19 juni- Heel fijn: nep-rechtse VVD maakt samen met GroenLinks extreem-linkse en peperdure Klimaatwet – De Dagelijkse Standaard (Blog)
‘Als gemeenten ons bellen over het vervangen van bijvoorbeeld het riool, vragen wij zelf vaak: hebben jullie al plannen voor de energietransitie?
Waar begin je operatie-van-het-gas-af? Daar waar de grond toch al open moet Volkskrant
Liander wil in gesprek met gemeenten, bouwers en projectontwikkelaars over de mogelijkheden om nieuwbouwprojecten zonder aardgas te realiseren. De netbeheerder heeft 160 partijen een brief gestuurd met dit verzoek.
19 juni – Liander gaat gesprek aan over gasloze mogelijkheden DuurzaamBedrijfsleven.nl
De Nederlandse industrie kan aan zijn doelstellingen voor de energietransitie voor 2030 voldoen met relatief goedkope, deels al (bijna) rendabele technische aanpassingen. Dat meldt onderzoeksbureau Kalavasta, in een rapport dat betaald werd door de milieuorganisaties. Volgens de onderzoekers zijn die opties goedkoper dan het opslaan van CO2 in de bodem.
19 juni – ‘Ondergrondse opslag relatief duur’ NRC
Volgens CE Delft kan waterstof een belangrijke rol spelen in de Nederlandse energietransitie. Maar de ontwikkeling van een waterstofketen kent ook grote investeringsinspanningen en risico’s. Toch pleit de onderzoeks- en adviesorganisatie ervoor om hem vandaag op gang te brengen. CE Delft heeft het perspectief en de kostenontwikkeling in kaart gebracht van zowel blauwe en groene als geïmporteerde waterstof. Belangrijkste conclusie van het rapport: de kosten van groene waterstof zijn nu hoger dan die voor blauwe waterstof, maar beide zullen de komende tien jaar naar elkaar toe groeien.
18 juni – CE Delft: “Ontwikkeling blauwe waterstofketen meteen starten” FluxEnergie
18 juni – Experiment met waterstof als alternatief voor aardgas Nieuwsbureau Energeia
Het ontbrak de Human Capital Agenda de afgelopen twee jaar aan de middelen om de gestelde ambities waar te maken. Dat blijkt uit de evaluatie die onderzoeksorganisaties Kwink en Panteia in opdracht van de Topsector Energie hebben uitgevoerd. Wel zijn er “betekenisvolle” resultaten geboekt.
18 juni – Ambities Human Capital Agenda stranden bij gebrek aan middelen Nieuwsbureau Energeia
Drie van de vier eigenaren van de laatste vijf kolencentrales verzetten zich tegen het wetsvoorstel dat de productie van elektriciteit door middel van kolen per 2030 verbiedt. Een “onrechtmatige inbreuk op het eigendomsrecht”, stelt bijvoorbeeld Uniper, eigenaar van de MPP3 Centrale op de Maasvlakte.
18 juni – Eigenaren kolencentrales: ‘onrechtmatige inbreuk op eigendomsrecht’ Nieuwsbureau Energeia
Groot struikelblok bij energie uit zon en wind is de opslag van stroom. Batterijen werken niet op grote schaal, maar hoe moet het dan wel?
19 juni – Hoe sla je stroom op voor een heel land? Elsevier Weekblad
“Hier hebben we drie jaar lang keihard voor geknokt, maar nu komt het ontwikkelfonds voor coöperaties er echt!” Aldus een opgetogen Siward Zomer, directeur van ODE Decentraal, de branchevereniging van duurzame energiecoöperaties. Het ontwikkelfonds gaat burgerinitiatieven helpen om door de financieel risicovolle opstartfase van hun duurzame energieprojecten heen te komen en daarmee de kans van slagen van hun projecten sterk te vergroten.
18 juni – Groen licht voor ontwikkelfonds energiecoöperaties! Duurzame Energie
Het Rotterdamse Schouwburgplein fungeert als proeftuin voor het vergaand klimaatbestendig, energieneutraal en gezond inrichten van binnenstedelijke gebieden. Publieke en private partijen slaan hier de handen ineen. Partijen met ambities op het vlak van klimaatadaptatie en energietransitie tonen veel belangstelling voor wat er in Rotterdam gebeurt. Reden voor 7SE om de lessen uit de praktijkervaringen van de afgelopen 3 jaar in een handzaam boekje samen te vatten.
19 juni – Lessen uit PPS-ervaringen met klimaatbestendige en energie-neutrale stedelijke ontwikkeling in … Binnenlandsbestuur
Het nieuwe Klimaat- en Energieakkoord gaat uit van volledige elektrificatie van huishoudens en industrie. Oud-milieuminister en VVD’er Ed Nijpels die de onderhandelingen voor het Klimaatakkoord in goede banen moet leiden, benadrukte in een gesprek met de Tweede Kamer, dat kernenergie geen onderwerp van discussie is in de onderhandelingen.
18 juni – Nijpels: kernenergie kan geen rol spelen in klimaatakkoord Stichting Laka
De Windcentrale heeft een overeenkomst gesloten met windturbinefabrikant Lagerwey voor de bouw van 3 windmolens. Door het project krijgen duizenden Nederlandse huishoudens voor het eerst de mogelijkheid om samen zelf een windpark te bouwen om hiermee hun eigen duurzame stroom op te wekken. Het park gaat vanaf begin 2019 draaien en stroom produceren voor ongeveer 8.000 particuliere eigenaren. De molens komen te staan tussen Staphorst en Rouveen.
19 juni – De Windcentrale bouwt samen met duizenden huishoudens 3 windmolens Windenergie Courant
Nederlandse boeren en boerinnen zijn toe aan een grootschalige vernieuwing van de sector. Meer dan 80 procent wil overstappen naar natuurvriendelijke methoden. Bijna de helft van de agrarische bedrijven zegt binnen tien jaar te willen overschakelen naar een duurzamere vorm van landbouw.
19 juni – Boer wil verduurzamen om uit de crisis te komen Trouw
Deze week kwam het blad ‘Nature’ met nieuws. Het ijs op Antarctica smelt drie keer zo snel als tien jaar geleden. Een gitzwart scenario wordt geschetst, maar in plaats van actie ondernemen, doen we niets.
18 juni – Waarom we massaal niks doen tegen klimaatverandering, terwijl we het wél erg vinden LINDAnieuws
Beide partijen delen de visie dat de energietransitie sneller en effectiever verloopt als nieuwe duurzame energieprojecten hun oorsprong hebben in een lokale gemeenschap met een grote betrokkenheid van de lokale omgeving. De afgelopen jaren is de ‘lokale beweging’ gegroeid en heeft een blijvende plek in het energielandschap ingenomen. Felix Olthuis, voorzitter REScoopNL: “Coöperaties kunnen, waar wij Eneco lokaal ontmoeten, samen met Eneco prachtige projecten realiseren. Ieder kan de eigen sterkte inbrengen op basis van gelijkheid.
18 juni – REScoopNL en Eneco bundelen krachten om lokale verduurzaming te versnellen Enecogroep
De importheffingen op Chinese zonnecellen en zonnepanelen die per 3 september 2018 beëindigd zouden worden, worden mogelijkerwijs alsnog met 1 jaar verlengd. Dit blijkt uit gegevens in handen van Solar Magazine.
19 juni – Europese importheffingen op Chinese zonnepanelen mogelijkerwijs alsnog verlengd met 1 jaar Solar Magazine
Het leek de provincie een goed plan: omwonenden van windpark Eemshaven-West laten meeprofiteren via twee dorpsmolens om het leed wat te verzachten. Maar de buurtschappen willen helemaal niet investeren.
13 juni – Omwonende windpark Eemshaven-West: ‘Koop mij maar uit’ RTVNoord
Brief Saldering wordt terugleververgoeding. Vlak voor het weekend in de zomervakantie nog even een brief van Min EZK. Strategisch, zoals we van hen gewend zijn. Dan kan de ergste, eventuele, volkswoede even bekoelen, en zien we maandag wel weer verder. De lang verwachte brief aan de Tweede Kamer is door Minister Wiebes verstuurd betreffende de hete aardappel “salderings-regeling”.
18 juni – Het is definitief – salderen in 2020 omgezet in “teruglever” subsidie. Kamerbrief. Polder PV (Peter Segaar)
18 juni – Nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie Vereniging Eigen Huis
Spain’s newly created government may execute, among its first orders of business, the cancellation of the solar tax on distributed generation (the notorious “impuesto al sol”), which was introduced in the fall of 2015 by the Rajoy government. Rajoy’s conservative People’s Party (PP) was removed from government after losing a no-confidence motion over a corruption scandal.
12 juni Spain’s ‘sun tax’ set to be scrapped pv magazine
The pan-European media network EURACTIV reports on the positive results from talks among negotiators from the European Parliament and EU member states. The deal includes a legally binding EU-wide target of 32% renewable energy by 2030 and a phase-out of the use of palm oil in fuels in the same period.
15 juni – Small-Scale Solar Is Bound To Expand Rapidly After New EU Renewable Energy Deal CleanTechnica
Hoe zorgen we ervoor dat heel Nederland groene energie gebruikt en vooral ook opwekt. Daar heeft Harm het over met Marieke van den Hoek commercieel directeur van de groene energieleverancier Greenchoice. En met Jan Rotmans, hoogleraar in duurzaamheid en transities en oprichter van Urgenda.
Hoe zorgen we ervoor dat iedereen duurzame energie opwekt? BNR Nieuwsradio
De overgang naar duurzame energie vraagt heel veel elektriciteit. Veel meer dan Nederlanders nu verbruiken. Netbeheerders staan voor een uitdaging: hoe voorkomen ze dat de stoppen doorslaan?
19 juni – Hoe voorkomen we dat de stoppen doorslaan? Eindhovens Dagblad
Wilfried Remans (Head of CSR & Public Affairs bij BNP Paribas Fortis) denkt dat een bank een rol kan spelen bij het in stand houden van vrede in de wereld, onder meer door zich in te zetten tegen de nefaste effecten van de klimaatverandering.
18 juni –“Strijden tegen klimaatverandering is ook strijden voor vrede” Metro België
De huidige Nederlandse ambities voor energieneutraal bouwen zijn te veel gericht op CO2-reductie alleen. De werkgroep die momenteel in opdracht van de overheid onderzoek doet, kijkt hoofdzakelijk naar de kostenoptimalisatie van BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen).
18 juni – Deense leveranciers: “Benader Nederlandse BENG-eisen breder” Archidat Bouwformatie (persbericht)
‘Energieneutraal bouwen is teveel op CO2-reductie gericht’ DuurzaamBedrijfsleven.nl
Lokaal
Geniet van de zon met zonnepanelen én zonneboilers Gemeente Assen
‘Het is zuur, maar het hoort erbij’, Solar Boat Team TU Delft strijdvaardig na schade Omroep West
#GNvdD: vogelvriendelijke windmolen realiteit dankzij slimme radar Animals Today (Blog)
Welke beloftes doet de coalitie aan de kiezers nijkerknieuwsNL
Energieneutraal Peel en Maas blijft voorlopig een illusie De Limburger
‘Ede moet de kansen grijpen van provinciegeld’ Ede Stad
Een 37-jarige Brit is donderdagmiddag zijn arm kwijtgeraakt bij een arbeidsongeval op een windmolenpark ter hoogte van de kust van Zeebrugge. De onderhoudstechnicus was bezig in de machinekamer van de windmolen in aanbouw toen het misging.
16 juni – Brit verliest arm bij arbeidsongeval in windmolen HNL Brugge
Evenementen
BOEM! gepresenteerd tijdens Westlandse Vastgoedborrel Het hele Westland
Noord-Brabantse inspraakronde voor 28 hoge windturbines langs A16 FluxEnergie
Energie grootgebruikers bereiden zich voor op de gevolgen die het Klimaatakkoord en afbouw van de gaswinning in Groningen met zich mee gaan brengen. De energietransitie is feitelijk een energie-integratie, als cruciaal onderdeel van (keten)processen. Met als belangrijke randvoorwaarden hoe daadwerkelijke CO2-reductie kan worden gerealiseerd en maatregelen gefinancierd. Met nieuwe samenwerkingsverbanden en businessmodellen. Dat zijn de belangrijkste lessen die DNV GL Energy de leden van VEMW vrijdag jl. voorhielden tijdens de energielunch in Woerden over het concretiseren van duurzaamheidsplannen.
Concretisering duurzaamheidsplannen vergt integratie VEMW