Mediamonitor energietransitie 21 juni

21 juni 2018

Om particulieren, bedrijven en woningcorporaties zover te krijgen dat ze hun woningen en bedrijfsgebouwen van het aardgas afkoppelen, moet de energiebelasting op aardgas de komende twaalf jaar met circa 75 procent stijgen. De belasting op stroom zou juist met meer dan de helft moeten dalen om de aanschaf van elektrische warmtepompen financieel aantrekkelijk te maken. (door Yvonne Hofs in VK)
21 juni – Wie niet van het aardgas af wil, zal dit voelen in de portemonnee: klimaattafel van Samson zorgt voor forse stijging van aardgasprijzen Volkskrant
21 juni – ‘Advies voor Klimaatakkoord: belasting op gas moet met 75 procent stijgen’ NOS.nl
21 juni – ’Belasting middel om van gas af te komen’ de Telegraaf
21 juni – Klimaatakkoord: aardgas wordt onbetaalbaar Powned
21 juni – ‘Gasverbruiker gaat flink meer betalen door belastingstijging’ AD
21 juni – ‘Flinke belastingverhoging voor gasgebruiker’ NRC
21 juni – Diederik Samsom wil dat u of van het gas afgaat of 75 procent extra energiebelasting betaalt TPO

Nu de eerste besluiten al genomen zijn lekken de details die gevolgen zijn van het Klimaatakkoord uit. En dat signaleert tevens dat de macht binnen Nederland opnieuw verder van het parlement weg schuift.
21 juni – Klimaatakkoord – de Linkse wolkenrijders leren het nooit VerenofLood

Publieksversie SER-advies Energietransitie en Werkgelegenheid
Publieksversie: Energietransitie en Werkgelegenheid Kansen voor een duurzame toekomst Sociaal-Economische Raad

Er is een grote Kamermeerderheid voor een Klimaatwet die verplicht tot reductie van broeikasgassen met 49% in 2030 ten opzichte van 1990. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU, alsmede GroenLinks, SP en PvdA steunen de wet, die daarmee ook kan rekenen op een forse meerderheid in de Eerste Kamer. Dat bevestigen ingewijden aan het FD.
20 juni – De Klimaatwet is er bijna, het Klimaatakkoord nog lang niet  Het Financieele Dagblad

Verslag eerste bijeenkomst van de innovatietender aardgasvrije wijken, woningen en gebouwen in Groningen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
19 juni – ‘Handen uit de mouwen bij innovatietender aardgasvrije wijken, woningen en gebouwen’  Duurzaamgebouwd.nl

De Tweede Kamer omarmt Schooldakrevolutie, de non-profitorganisatie die zich ten doel stelt zonnepanelen op alle scholen in Nederland te leggen. Een motie van D66 en ChristenUnie om het programma onder de aandacht te brengen bij scholen en gemeenten werd afgelopen dinsdag aangenomen.
19 juni – Voorstel schooldakrevolutie met zonnepanelen haalt meerderheid in Tweede Kamer  Algemene Vereniging Schoolleiders
21 juni – Tweede Kamer wil meer zonnepanelen op schooldaken

20 juni – EU sluit ook deal over efficiënter energieverbruik  Het Financieele Dagblad

Als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen, dan moet er meer geld worden gestoken in duurzame energie en energie-efficientie en minder in fossiele brandstoffen. Klinkt bekend, maar nu weten we ook hoeveel het kost. In de podcast hoor je Detlef van Vuuren, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, onderzoeker aan het PBL en projectleider van het IMAGE-model.
19 juni – Groener investeren voor Parijs  BNR Nieuwsradio

Anton Buijs over zijn hoop dat Groen Links in de Hofstad met Groep de Mos slaagt in het verwezenlijken van ‘Den Haag klimaatneutraal in 2030′
20 juni – Energietransitie op zn Haags water mengen met olie  Energiepodium

Partijen uit de sector en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Spoor) hebben een akkoord duurzaam’ goederenvervoer over het spoor bereikt. Via onder meer subsidies moet ervoor gezorgd worden dat fors meer goederen over het spoor worden vervoerd. Ook met bijvoorbeeld langere treinen en betere beveiliging moet het spoor aantrekkelijker, maar ook duurzamer worden. Behalve een verlaging van de kosten voor het gebruik van het spoor en de verdere inzet van het Europese spoorveiligheidssysteem ERTMS, gaat het ook om het verbeteren van de situatie voor mensen die langs het spoor wonen.
19 juni – Akkoord voor groei ‘duurzaam’ goederenvervoer over het spoor  AD.nl

Zonneakkers zijn in veel gevallen een kostenefficiënte manier om duurzame energie op te wekken. Dat daarbij soms forse bedragen betaald worden voor het beschikbaar stellen van grond voor zonneakkers is een kwestie van vraag en aanbod. Dat stelt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer.
20 juni – Wiebes: Hoogte vergoeding voor grond voor zonneakkers kwestie van vraag en aanbod  GroeneRuimte.nl

Terwijl half politiek Nederland valt over de macht van multinationals, voert Follow This een eigen strijd. Een strijd om Shell snel groen te krijgen. Het klinkt als een nobel streven. Actiegroep Follow This wil dat bewerkstelligen door zoveel mogelijk aandeelhouders achter de eigen groene Shell-resolutie te krijgen. Nu multinational zelf nog.
20 juni – David tegen Goliath: actiegroep moet Shell duurzaam krijgen HP/De Tijd

Landbouw

Kees van Zelderen, LTO-portefeuillehouder Klimaat en Duurzame Energie, zit bij het nationale overleg namens LTO Nederland aan de sectortafel Landbouw en landgebruik. ‘Er is goed geluisterd naar de inbreng vanuit de landbouw. Bij zo’n akkoord draait het toch om draagvlak, bij ons, maar ook bij de ngo’s en de waterschappen.’
20 juni – Landbouw speelt grote rol in klimaatakkoord Nieuwe Oogst

Zwakke lobby laat landbouwsector ontkomen aan klimaatbeleid  Het Financieele Dagblad

Duurzame energie produceren via zonnepanelen en windparken is niet nieuw. Maar hoe zorg je er nu voor dat die opgewekte energie niet wordt verspild? Een 5G-toepassing kan dit meten.
19 juni – Deze slimme vondsten komen (mogelijk) naar Noord-Groningen RTV Noord

Het constante klimaat (de voortdurende verandering van gemiddelde jaartemperatuur op een locatie in de loop der tijd) zal zich niets aantrekken van de klimaatwet van Mark Rutte en de EU-politici, denkt Alphons Mantel.
20 juni – ’Klimaat gaat eigen gang’ (lezersbrief) Telegraaf

Een nieuwe nationale vliegtaks voor Nederland alleen zal het milieu totaal niet ontlasten. „Integendeel. Reizigers gaan meer autorijden naar goedkopere buurlanden om daar alsnog het vliegtuig te pakken. De CO2-uitstoot zal niet minder worden door zo’n belasting.
20 juni – Reisbranche fel tegen nationale vliegtaks Telegraaf

Lokaal

19 juni – ‘Rioolwaterzuivering Garmerwolde kan Lewenborg verwarmen’  Dagblad van het Noorden
Winstgevend meedoen aan energietransitie Kijk op Bodegraven-Reeuwijk (persbericht)
Achtkarspelen heeft bezwaar tegen doorzetten gaswinning bij Harkema Omrop Fryslan
Intergas breidt ketelproductie uit Installatie.nl
Informatiebijeenkomst Energietransitie Stichting Duurzaam Lopikerwaard  Gemeente Lopik
Groene economie basis voor versterken kwaliteit leefomgeving  GrootSneek
Subsidie voor betere aansluiting studie op werk DeStadAmersfoort.nl
Windpark op volle toeren Ter Apeler Courant

Evenementen

Evenement: De tiende HJ Schoo-lezing wordt donderdagavond 6 september 2018 gehouden door de Duitse minister van Economische Zaken en Energie Peter Altmaier. De CDU-politicus is de belangrijkste vertrouweling van bondskanselier Angela Merkel.
Merkels vertrouweling houdt HJ Schoo-lezing  Elsevier Weekblad

Wethouder Liesbeth van Tongeren donderdag bij Den Haag FM, heb jij een vraag voor haar?  Den Haag FM

 

Naar de Mediamonitor energie van 20 juniNaar de Mediamonitor energie van 26 juni


Misschien ook interessant

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”