NOS-journaal: overheid kan duurzame keuze de goedkoopste maken

6 december 2018

Het NOS-journaal opende op 5 december met het onderzoek naar noodzakelijke beleidsinstrumenten voor het Klimaatakkoord. Dit onderzoek werd uitgevoerd door CE-Delft, Berenschot en Kalavasta, in opdracht van de NVDE. Frans Rooijers, directeur CE-Delft, benadrukte in een interview dat de lange termijn klimaatdoelen gehaald kunnen worden, mits het beleid gericht wordt op het duurder maken van fossiele energie. Als duurzame energie goedkoper is dan fossiele, dan kiezen mensen en bedrijven daar vanzelf voor. “Dat kan alleen als de overheid dat doet,” aldus Rooijers. “Burgers die het niet kunnen betalen of bedrijven die last hebben van hun concurrentiepositie kunnen schadeloos worden gesteld of compensatie krijgen. Maar je moet wel zorgen dat je een effectief klimaatbeleid gaat voeren.”

De NOS besteedde veel aandacht aan één van de conclusies, namelijk dat Nederland nog maar op 15 procent CO2-reductie zit, terwijl dit in 2020 25 procent moet zijn. Die 25 procent wordt afgedwongen door de rechter in de Urgenda-klimaatzaak. Hierdoor komt er nog meer spanning op de onderhandelingen over het klimaatakkoord, concludeert de NOS. Ron Fresen, NOS: “Rutte heeft zichzelf in de strijd geworpen. Er is nu wekelijks een cockpitoverleg, voor alle politieke problemen rond het klimaatakkoord. Op 6 december is er weer één. Er zitten zoveel leden van het kabinet en de coalitie bij aan tafel dat je een Boeing 747 nodig hebt om ze allemaal een plek te geven.”

link naar de uitzending van 5 december 2018, 20:00

Ook onder andere NRC, Volkskrant, Trouw, BNR, NPORadio 1 besteedden aandacht aan het onderzoek.


Misschien ook interessant

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”