NVDE blij met Algemene Rekenkamer: energiebesparingsplicht heeft veel meer potentie

21 november 2024

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is blij met het rapport van de Algemene Rekenkamer over de energiebesparingsplicht voor bedrijven. De Rekenkamer concludeert dat de minister geen grip heeft op de uitvoering van het toezicht op deze plicht en acht het niet plausibel dat de ambities van dit rijksbeleid voor energiebesparing in de afgelopen 15 jaar zijn gehaald. De nalevingsgraad door bedrijven is laag en de Omgevingsdiensten voeren relatief lage aantallen controles uit. De NVDE vindt dit een gemiste kans. “Er kan veel extra energie worden bespaard door het verbeteren van de handhaving,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE. “De energiebesparingsplicht is een stok achter de deur voor bedrijven om maatregelen te nemen die goed zijn voor hen: ze verdienen ze binnen vijf jaar terug. Maar deze stok is nu meer een slappe spaghettisliert.” Extra energiebesparing is goed voor het klimaat, voor onze energie-onafhankelijkheid en voor de portemonnee van bedrijven.

Er zit veel meer in het vat van de energiebesparingsplicht dan er nu geoogst wordt, zo blijkt ook uit eerder onderzoek van TNO, Common Futures en de Energy Efficiency Movement. Common Futures berekende eerder dat een verbeterde energiebesparingsplicht jaarlijks ruim 1 miljard m³ aardgas en 5 miljard kWh elektriciteit kan besparen.

De NVDE doet de volgende voorstellen voor verbetering:

  • Snelle opvolging op rapportages aan RVO, aansporen van bedrijven die rapportages nog niet hebben ingediend (amendement Kröger in de Energiewet, maakt het mogelijk voor omgevingsdiensten om inzicht te hebben welke bedrijven onder de plicht vallen).
  • Voortzetting SVM (subsidie energieadvies MKB).
  • Lagere of nul procent rente  en/of lease-opties voor maatregelen binnen de plicht.
  • Verbeteren  opleiding van handhavers bij omgevingsdiensten, die kennis en kunde is te divers.
  • Aanvullend een verbod op ongeschikt equipment of op het opkalefateren van oud ongeschikt equipment, waarvoor er een alternatief met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar is.
  • Aanscherpen rekenregels, minder kans op creatief ‘stukrekenen’
  • Verdere aanscherping van de plicht, zoals terugverdientijd naar 7 jaar.

Publicatie Algemene Rekenkamer: Energiebesparingsplicht, 2008-2023


Misschien ook interessant

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”