NVDE over regeerprogramma: hard werken aan duurzame energie van eigen bodem en groene groei 

13 september 2024

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is blij dat het kabinet-Schoof in het regeerprogramma inzet op duurzame energie van eigen bodem en groen industriebeleid. “De koploperspositie van Nederland in een verduurzamende wereld versterken we en bouwen we uit,” staat in het regeerprogramma. “Dat klinkt als een welkome aanmoediging om volop door te gaan met waar Nederland goed in is: duurzame energie,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE. Het is belangrijk dat het kabinet ruimte geeft aan burgers en bedrijven om energie te besparen, duurzame energieprojecten te ontwikkelen en met slimme oplossingen te komen voor bijvoorbeeld netcongestie. “We kunnen meer en we kunnen sneller, als het mogelijk wordt gemaakt.”

Onafhankelijkheid, klimaat en grip op energierekening
Een versnelling van de energietransitie zorgt voor meer onafhankelijkheid van de import van fossiele energie en voor een veilige en voorspelbare energierekening voor huishoudens en bedrijven. Bovendien versterken we onze kwetsbare concurrentiepositie en kunnen Nederlandse industriebedrijven hier vergroenen. Daarnaast is versnelling cruciaal om de kabinetsdoelen voor klimaat te halen.  

Excellente randvoorwaarden, sneller doorbouwen
In de uitvoering komen bedrijven veel belemmeringen tegen, waarbij de overheid een sleutelrol heeft om procedures te versnellen. De Nederlandse en Europese industrie zitten momenteel in zwaar weer, onder meer door de grote afhankelijkheid van fossiele import. Meer duurzame energie helpt om onze geopolitieke kwetsbaarheden te verminderen. Daarvoor moet onze manier van werken echt anders. Kortere doorlooptijden en snellere vergunningprocedures zijn nodig, zoals het regeerprogramma ook benoemt. Het is goed dat het kabinet verkent of een bredere stikstofaanpak voor energie-infrastructuur juridisch haalbaar is, ook omdat deze projecten stikstofreductie in de toekomst mogelijk maken. De Tweede Kamer vroeg al eerder om een juridisch houdbare stikstofvrijstelling voor energietransitieprojecten.  

Delta Rhine Corridor
Het regeerprogramma noemt dat er geïnvesteerd gaat worden in een tijdige uitrol van cruciale infrastructuur voor de verdere verduurzaming, zoals de waterstofbackbone, Delta Rhine Corridor, importterminals, en verzwaring van elektriciteitsnetten. De NVDE is blij dat er aandacht is voor het oplossen van netcongestie, en voor de dreigende vertraging van de aanleg van de Delta Rhine Corridor: deze kabels en buisleidingen voor belangrijke industrieclusters dreigen pas in 2032 of later gereed te komen, in plaats van 2028.  De NVDE hoopt dat vertraging van de Delta Rhine Corridor voorkomen kan worden, want dit zou grote negatieve gevolgen hebben voor verduurzaming van de industrie. Er is lef nodig om onze leveringszekerheid en concurrentiepositie te versterken. De overheid is aan zet voor excellente randvoorwaarden voor de Nederlandse industrie om te investeren in groene groei. 

Bestaanszekerheid: veilige energierekening
Het kabinet wil ook werk maken van bestaanszekerheid en burgers en ondernemers helpen bij de energietransitie. De NVDE vindt het belangrijk dat energiebesparing en verduurzaming voor iedereen bereikbaar zijn. Met name in de gebouwde omgeving is een stap extra nodig om huishoudens te helpen met verduurzamen, onder meer via grootschalige verduurzaming van wijken met relatief hoge energiearmoede en opschaling van duurzame collectieve warmtenetten. Het is goed dat het regeerprogramma iets meer duidelijkheid geeft over warmtenetten, door aan te geven wat het kabinet gaat onderzoeken: tarieflimiet, borging van prijszekerheid, bundelen subsidies, staatsdeelneming.  

Naar het Regeerprogramma

 

Foto RVD


Misschien ook interessant