NVDE over Startpakket stikstof: goede start voor energietransitie, stevig vervolg snel nodig

25 april 2025

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is blij dat er beweging is rond het stikstofdossier. De energietransitie draagt bij aan stikstofreductie en kan meer bijdragen dankzij enkele maatregelen. Tegelijkertijd is er snel meer actie nodig om de natuur te herstellen en vergunningen vlot te trekken.

Duurzame energieprojecten die juist voor grote stikstofreductie zorgen, lopen nu forse vertraging en extra kosten op. Gelukkig erkent het kabinet dit probleem en werkt het aan een snelle oplossing, met een uitzondering van de vergunningsplicht voor kleinschalige, tijdelijke uitstoot van bijvoorbeeld duurzame energieprojecten.

Groen gas

In samenhang met het klimaatpakket wordt een bijmengplicht voor groen gas ingevoerd. Daarmee wordt het gasgebruik in de gebouwde omgeving, kleine industrie en glastuinbouw vergroend. Dit leidt tot forse stikstofreductie in de landbouw (via mestvergisting) en tot een flinke CO2-reductie. Bovendien zorgt dit ‘oranje-groene’ gas voor minder afhankelijkheid van aardgasimport uit dubieuze landen.

Emissieloos vervoer

Het derde positieve punt is de serie maatregelen om emissieloos vervoer te stimuleren. Elektrische auto’s gaan minder wegenbelasting betalen en nieuwe leaseauto’s worden via een fiscale maatregel emissieloos vanaf 2027. Bovendien komt er een sloopregeling voor sterk vervuilende auto’s en komen er trajectcontroles naast natuurgebieden.

Aan de slag

NVDE-voorzitter Olof van der Gaag: “Dit zijn goede oplossingen, waarmee de energie- en mobiliteitssector aan de slag kan om de stikstofuitstoot te beperken. We zijn blij dat het kabinet onze voorstellen hiervoor serieus heeft genomen”.

Startpakket

Tegelijkertijd heet dit pakket niet voor niets een ‘startpakket’. Doordat dit probleem zolang vooruit is geschoven, is nu een zeer sterke stikstofreductie nodig. Dat vraagt meer dan wat er nu in dit startpakket is geregeld. Pas dan kan de natuur voldoende herstellen en kan vergunningverlening weer met zo min mogelijk bureaucratie op gang komen. Daarvoor is snel een stevig vervolgpakket nodig, inclusief financiering van de benodigde maatregelen. Van der Gaag: “Voor de energietransitie is het glas ‘halfvol’. Voor een echte en structurele oplossing van het probleem hebben we deze keer een vol glas nodig, voor alle sectoren”.

Lees hier de Kamerbrief startpakket Nederland van het slot


Misschien ook interessant