NVDE steunt hoofdlijnen Klimaatplan 2025 – 2035, nieuwe maatregelen noodzakelijk

8 januari 2025

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) steunt de hoofdlijnen van het ontwerp-Klimaatplan 2025–2035. Niet alleen om klimaatverandering tegen te gaan, maar ook om onze energievoorziening minder afhankelijk te maken van dubieuze regimes én als overlevingsstrategie voor onze industrie is het cruciaal dat we onze energievoorziening snel verduurzamen. “Beleidscontinuïteit is cruciaal voor burgers en bedrijven om te durven investeren in verduurzaming”, zegt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. Lees hier de volledige zienswijze van de NVDE op het Klimaatplan.

De NVDE juicht het toe dat in het plan vastgehouden wordt aan een (nagenoeg) CO₂-vrij elektriciteitssysteem in 2035, het tussendoel van 55 procent CO₂-reductie in 2030 en commitment wordt uitgesproken aan een Europees emissiedoel van 90 procent reductie voor 2040. Tegelijk constateren we dat het plan weliswaar veel goede elementen bevat, maar weinig nieuwe maatregelen om de doelen voor 2030 te halen, laat staan een versnelling in te zetten richting 2040. Die concretisering is wel nodig. De NVDE publiceert binnenkort een menukaart met voorstellen daartoe.

Leg nationaal CO2-doel voor 2040 vast

Bedrijven hebben behoefte aan investeringszekerheid. 2030 is vandaag en ook ambities in 2040 zijn nu al van invloed op grote langetermijninvesteringen. De kosten van deze investeringen zitten voor het grootste deel ‘aan de voorkant’, bij de bouwfase van een project. Bedrijven zijn daarom geholpen bij ambitieuze tussendoelen in het pad naar klimaatneutraliteit in 2050. Het kabinet is niet van plan een nationale doorvertaling van het Europese CO2-reductiedoel voor 2040 te maken. De NVDE deelt het oordeel van de Raad van State dat dat juist wel logisch is en bepleit een dergelijk doel van rond de negentig procent in de Klimaatwet vast te leggen.

Beleidsmix nog niet op orde

Terecht plaatst dit Klimaatplan vraagtekens bij de beweging die het kabinet maakt, weg van normering: “De beleidsmix is op dit moment nog niet op orde. Uit de recente evaluatie van het klimaatbeleid door CE Delft blijkt dat het Nederlandse klimaatbeleid relatief sterk leunt op subsidies en weinig op normering”. Het ligt in de rede deze constateringen in beleid om te zetten.

Terechte aandacht voor koolstofverwijdering

Terecht besteedt het Klimaatplan veel aandacht aan koolstofverwijdering, het uit de lucht halen van CO2. De NVDE steunt het aangekondigde tweesporenbeleid, met koolstofverwijdering als apart spoor naast verdergaande emissiereductie in sectoren. Dat koolstofverwijdering geen aanvulling, maar een kernonderdeel van de klimaattransitie is, zou kunnen blijken uit de keus voor een pad dat leidt naar 20 tot 25 megaton koolstofverwijdering in 2040.

Kernenergie van invloed op ontwikkeling hernieuwbare energie

Hoewel de realisatie nog wel minstens een decennium op zich laat wachten, heeft de wens van het kabinet om vier kerncentrales te realiseren in de periode dat dit Klimaatplan bestrijkt al invloed op investeringsbeslissingen voor het elektriciteitsnet en hernieuwbare energiebronnen. De realisatie van kerncentrales kan immers van invloed zijn op investeringsbesluiten voor projecten die deels voor 2035, maar ook deels daarna hun terugverdientijd hebben. Voor het ontwikkelingsperspectief van wind- en zonneparken is het belangrijk dat snel duidelijk wordt welke rol voor kerncentrales binnen het energiesysteem het kabinet precies voor ogen heeft.


Misschien ook interessant