Olof van der Gaag schetst in BNR de weg naar nieuwe energie

9 oktober 2019

Olof van der Gaag, directeur NVDE, schetst in BNR ‘onze nieuwe energie’ de weg naar honderd procent duurzame energie. In een levendig gesprek van een uur passeren verschillende hot topics de revue, waaronder de spectaculaire kostendaling van windenergie op zee, zorgeloos verduurzamingsaanbod voor woningeigenaren, abonnementen op elektrische auto’s en het aansluiten van zonneparken op het net. De ingenieursmentaliteit zorgt dat de Willy Wortels in de sector met oplossingen komen.

“Nederland loopt met 7,4 procent duurzame energie achter in Europa; alleen Luxemburg doet het slechter. Eigenlijk is onze energievoorziening te goed: altijd als je op het knopje drukt, gaat het licht aan. Maar het is nog niet duurzaam. Dat wordt het wel: de mammoettanker van ons energiesysteem is aan het draaien.

Nederland excelleert ook op veel terreinen. Er is een doorbraak van windenergie op zee, zonder subsidie. Dat is in vijf jaar 71% goedkoper geworden. Welke andere sector speelt dat klaar?

Al op 800.000 huizen liggen zonnepanelen. Veel mensen hebben er lol in om zo hun energierekening naar beneden te brengen.

Er is onzekerheid over het aardgasvrij maken van huizen. Niet iedereen heeft zin om ’s avonds offertes voor isolatie of een warmtepomp na te pluizen. We gaan mensen een zorgeloos aanbod bieden: na een week in een vakantiepark komen ze terug in hun huis zonder energierekening en met meer comfort.

Een elektrische auto is duurder in de aanschaf, maar goedkoper in onderhoud en gebruik. Private lease is interessant; je neemt dan eigenlijk een abonnement op een auto, zoals je nu ook een abonnement op een telefoonbundel hebt en dan krijg je het toestel erbij.

Stabiel overheidsbeleid is heel belangrijk voor bedrijven om te durven investeren in duurzaamheid. De overheid kan niet twintig jaar de democratie stil leggen. Dat hebben ze even geprobeerd in Engeland, maar dat duurde niet lang. Op andere manieren creeeren we stabiliteit. Door de Klimaatwet, met lange termijn doelen. En door het Klimaatakkoord. Zo’n akkoord, met meer dan honderd partijen en de politiek, geeft commitment.

Zonneparken worden vooral daar aangelegd waar weinig mensen wonen, en waar de elektriciteitskabels dus dun zijn. Dat kunnen we oplossen door de betrouwbaarheid die nu in regelgeving geeist wordt, van 99,99 procent, iets terug te schroeven. Er hoeft geen reservekabel te liggen. Dit kan zo opgelost worden.

Kernenergie kost drie keer zoveel als wind op zee. Er is geen exploitant die een rendabel business model ziet in een nieuwe kerncentrale.

Omwonenden worden betrokken bij de aanleg van windparken en delen in de winst. Bijvoorbeeld in Zeeland, waar op initiatief van burgers een windpark is aangelegd, waarvan de stroom wordt afgenomen door grote bedrijven.

Als ik in de schoenen van minister Wiebes stond, zou ik de richting die hij heeft ingeslagen voortzetten. Het is belangrijk dat we ons niet steeds rijk rekenen. Liever iets teveel doen dan steeds de doelen niet halen.”

Het interview beluistert u hier.


Misschien ook interessant