Prijs stadsverwarming stijgt veel minder dan die van aardgas

13 januari 2022

De energiekosten rijzen de pan uit. Dat heeft ook effect op de prijzen van stadsverwarming, want warmtebedrijven gebruiken deels aardgas en elektriciteit voor hun warmteproductie en -distributie. Er heerst her en der onbegrip dat ook de kosten voor klanten van warmtenetten fors stijgen. De NVDE becijferde dat klanten van warmtenetten zich in de handen mogen wrijven, want hun kosten voor verwarming stijgen veel minder hard dan die voor bewoners met een gasgestookte CV-ketel die nu een nieuw contract moeten sluiten. Vooral een huis met een grotere warmtevraag (35 GJ/jr) is beter af met een warmtenet: dat kost komend jaar gemiddeld iets minder dan € 2000, terwijl het verwarmen van zo’n huis met aardgas nu ruim € 2500 zou kosten. De kosten voor afschrijving en onderhoud van de CV-ketel zijn hierin meegenomen.

Bij huizen met een kleinere warmtevraag is het verschil kleiner, maar ook daar is de klant van het warmtenet nog steeds bijna 200 euro goedkoper uit dan degene die nu een nieuw gascontract afsluit. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bewaakt dat warmtenetbedrijven ‘niet meer dan anders’ vragen aan hun klanten, vergeleken met cv’s op aardgas. De warmtetarieven zitten in de praktijk een stuk onder dit maximum. De ACM heeft ook de mogelijkheid om in te grijpen in de tarieven bij individuele warmtebedrijven als deze meerdere jaren een te hoog rendement behalen.

Uiteraard heeft iemand die pakweg een half jaar geleden een energiecontract voor drie jaar heeft afgesloten momenteel geen last van de prijsstijgingen.

De warmtetarieven zijn berekend als gemiddelde van de tarieven voor 2022 van de grote Nederlandse warmtebedrijven gerapporteerd door Energeia. De gastarieven zijn gebaseerd op de vijf goedkoopste biedingen op www.gaslicht.com (peildatum 12 januari). De kosten voor de CV-ketel zijn gebaseerd op een Studie van Panteia voor de ACM. Nettarief gasaansluiting voor Utrecht (Stedin).


Misschien ook interessant