Regio

De NVDE, Holland Solar, Energie-Nederland en NedZero werken samen om de energietransitie op regionaal niveau te ondersteunen: Het Regioteam Energietransitie (kortweg: Regioteam). Het team vertegenwoordigt de markpartijen in de energietransitie bij provincies en energieregio’s. Daarnaast wil het team voor leden van de organisaties meer beïnvloedingsmogelijkheden creëren bij bestuurs- en beleidsprocessen op provinciaal en regionaal niveau. Tegelijkertijd krijgen provinciale en lokale politici, bestuurders en ambtenaren er een nuttig aanspreekpunt/vragenloket bij. Focus van het Regioteam energietransitie ligt op de Regionale Energiestrategieën (RES), warmte en infrastructuur. Daarbij is het halen van de klimaat- en energiedoelen het belangrijkste uitgangspunt voor het Regioteam. Een overzicht met Regioteam-contactpersonen per provincie vind je hier.

De activiteiten vanuit het Regioteam bestaan uit:

  • Inzicht en overzicht creëren voor leden over:
    - klimaat- & energiebeleid op provinciaal niveau en RES-niveau;
    - stakeholderbijeenkomsten waar leden aan kunnen deelnemen;
    - wanneer besluitvorming plaatsvindt op provinciaal niveau
  • Vragenloket voor provincies, gemeenten en regio’s om feitelijk markt- en techniekgerelateerde vragen te beantwoorden en efficiënt verzoeken in behandeling te nemen.
  • Materiaal ontwikkelen en beheren voor leden en deze delen met decentrale overheden, zoals gemeenten, provincies en regio’s (factsheets, brochures, Q&A’, papers, zie hier)
  • Samenwerking uitbouwen met partners zoals het NPRES, JongRES, de regionale netbeheerders, Energie Samen en de regionale ondersteuningsstructuur van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW).
  • Relaties opbouwen met gedeputeerden, statenleden, ambtenaren en RES-coördinatoren.

Regelmatig wordt er een Regio-nieuwsbrief verzonden, met daarin alle belangrijke ontwikkelingen en evenementen in de verschillende provincies. Schrijf je hier in. Vragen aan het Regioteam? Mail dan naar regio@nvde.nl.


Jouw RES, pMIEK of (regionale) warmtetransitie-aanpak wordt beter door samenwerking met doeners
Het succes van het opstellen en uitvoeren van decentraal klimaat- en energiebeleid is afhankelijk van de samenwerking met netbeheerders, marktpartijen en energiecoöperaties die de regionale strategie in uitvoering moeten brengen. Denk aan de bedrijven die zonnepanelen en windmolens plaatsen en exploiteren, isolatiebedrijven en installateurs van duurzame technieken in woningen en kantoren. Het Regioteam Energietransitie vertegenwoordigt een groot aantal bedrijven en is daarom een onmisbare partner in de ondersteuning van bijvoorbeeld jouw RES, pMIEK of regionale warmtetransitie-aanpak. Wij kunnen bij uitstek decentrale overheden helpen met hun publieke opgaven. Hoe kunnen ze wind en zon inpassen? Hoe kunnen ze wijken van het gas af krijgen? Onze leden zijn de doeners in de energietransitie die een belangrijke spil vormen in de samenwerking in de regio’s. Zij investeren, realiseren en maken de techniek voor de energietransitie mogelijk. Juist dankzij deze vakmensen kunnen regio’s hun doelen waarmaken en de energietransitie uitrollen. Samen met de omwonenden. Daar staan wij voor als NVDE en als Regioteam.


Behoefte aan meer informatie over specifieke technieken in de energietransitie?
Neem contact op met de NVDE of met één van de brancheverenigingen die lid zijn.


Behoefte aan gespecialiseerd en professioneel advies in de regionale of gemeentelijke uitwerking?
Kijk hier voor een overzicht van adviseurs die je hierbij kunnen helpen.

POSITION PAPERS

Factsheet batterijen bij wind- en zonneparken

29 oktober, 2024

Inbreng Begrotingsbehandeling Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

22 oktober, 2024

Inbreng commissiedebat Ruimtelijke Ordening

2 oktober, 2024

Inbreng schriftelijk overleg Voorontwerp Nota Ruimte

4 september, 2024

Zienswijze ontwerp actualisatie omgevingsverordening Zeeland

1 september, 2024

Zienswijze Omgevingsverordening Groningen

31 juli, 2024

NIEUWSBERICHTEN

13 december 2024

Provinciale beleidsprocessen rond klimaat en energie op een rij

Het Regioteam Energietransitie (NVDE, Holland Solar, Energie-Nederland en NedZero) heeft een overzicht gemaakt van de stand van zaken van álle relevante grote beleidsprocessen rond klimaat en energie in de twaalf provincies. Lees en download hier het volledige schema. Het gaat om: Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (pMIEK 2.0) Energievisie Klimaatvisie Herijking Regionale Energie Strategie (RES 2.0) Herziening Omgevingsverordening zon (n.a.v. zonnebrief De Jonge over voorkeursvolgorde) Voortgang RES 1.0 doelen Kun je iets niet vinden of behoefte aan toelichting? Mail [...]

Lees meer
12 december 2024

Reactie duurzame energiesector op NP RES-foto: Zon en wind op land kunnen opstopping op net verminderen

Het tempo is eruit voor de energietransitie op land. Dat is zonde want zonne- en windenergie op land kunnen juist nu helpen om stroom te produceren waar hij nodig is, ondanks het volle elektriciteitsnet. Daarom heeft duurzame opwek op land dringend ruimte nodig. Dit constateren de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Holland Solar, Energie-Nederland en NedZero in reactie op de ‘foto’ van het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NP RES). Vandaag heeft het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NP RES) de halfjaarlijkse ‘foto’ [...]

Lees meer
3 oktober 2024

Reserveer ruimte voor de energietransitie en versnel ruimtelijke procedures

Gisteren vond het commissiedebat Ruimtelijke Ordening plaats in de Tweede Kamer. Er liggen veel verschillende maatschappelijke opgaven die ruimte vragen in Nederland, zoals woningbouw, het beschermen van het bodem- en watersysteem, klimaatverandering, natuurherstel, de transitie van de landbouw, de verduurzaming van de energievoorziening, mobiliteit en de omschakeling naar een circulaire economie. De ruimte daarentegen is schaars en efficiënte inzet vereist. Dit levert in de praktijk frictie op. Lees hier onze volledige inbreng (pdf). De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) zet [...]

Lees meer