Roze waterstof is dé oplossing voor de energietransitie

1 april 2021

Waterstof is een kleurloos gas. Toch worden er kleuren aan toegedicht: grijze waterstof is gemaakt met aardgas; blauwe ook, maar daarbij wordt de vrijkomende CO2 ondergronds opgeslagen; groene waterstof wordt gemaakt met duurzaam geproduceerde elektriciteit, bijvoorbeeld van wind- of zonne-energie. En paarse waterstof wordt gemaakt met elektriciteit uit een kerncentrale. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) constateert dat er dringend behoefte is aan een nieuwe kleur waterstof: roze.

“Roze waterstof is dé oplossing voor de energietransitie. Zowel in de gebouwde omgeving, waar bijvoorbeeld monumenten moeilijk te verduurzamen zijn, als in processen met hoge temperatuur in de industrie, biedt roze waterstof kansen,” aldus de NVDE. Alle andere kleuren waterstof hebben het grote nadeel dat er maar heel weinig van beschikbaar is. Dit blijft de komende jaren zeker zo. Roze waterstof heeft dit nadeel niet. Het wordt nog niet geproduceerd, maar biedt wel al een beeld van een toekomstige oplossing. “Voor veel hedendaagse problemen is een beeld voldoende. Dat waterstof in de nabije toekomst waarschijnlijk niet in voldoende grote hoeveelheden op duurzame wijze geproduceerd zal worden, geeft niet, want de inspiratie die het in het heden biedt, verzet bergen. Vergelijk het met de roze wolk waarin jonge ouders leven: zonder die wolk zouden ze het vaak niet volhouden, terwijl die baby toch grootgebracht moet worden. Zo kan roze waterstof de weg bereiden voor duurzame aanpassingen in de industrie, de gebouwde omgeving en de mobiliteit. Groene, blauwe en paarse waterstof komen er dan wel achteraan.”

Binnenkort organiseert de NVDE een webinar over alle kleuren waterstof. Meld u hier aan.


Misschien ook interessant

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”