Schijn bedriegt: In CO2-reductie is Nederland kampioen achterblijven

23 augustus 2018

Opinie artikel van Olof van der Gaag, gepubliceerd in Trouw.

Berichten over de schonere economie geven een vertekend beeld. De CO2-reductie loopt achter, schrijft Olof van der Gaag, directeur Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

De Nederlandse economie werd het afgelopen jaar sterker én schoner: de economische groei was bijna 3 procent terwijl de CO2-uitstoot afnam met bijna 4 procent, berichtte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 14 augustus. Cijfers waar zowel de VVD als GroenLinks z’n vingers bij af kan likken. De tijd dat politici moeten kiezen tussen een schonere óf een sterkere economie is voorbij.

Als we dit kunstje tot 2030 jaarlijks herhalen, is de Nederlandse CO2-uitstoot gehalveerd, zoals de regering beoogt met het klimaatakkoord. En hoeven we niet bang te zijn voor verlies aan welvaart en werkgelegenheid, integendeel. Is het dan onnodig dat premier Rutte het klimaat als een van de twee grote projecten van deze regering ziet – en is het voor het laatst dat klimaatminister Wiebes (naar eigen zeggen) van de vermoeidheid per brancard zijn vakantievliegtuig in ging?

Nederland is koploper achterblijven en moet allereerst heel hard werken om deze achterstand in te halen

Zo makkelijk is het waarschijnlijk niet. De mooie CO2-score is namelijk het gevolg van toevalstreffers. Het gasverbruik is verminderd, niet door woningisolatie en warmtepompen maar door warmer weer. En elektriciteit is ‘schoner’ geworden: niet doordat zon en wind de kolencentrales vervangen maar doordat we meer zijn gaan importeren – en de bijbehorende vervuiling niet meetelt voor Nederland. De uitstoot van bijvoorbeeld industrie, landbouw en transport zijn ook afgelopen jaar ‘gewoon’ gestegen.

Lees het hele artikel op Trouw.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Infographic @NVDE


Misschien ook interessant

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”