Op maandag 25 november houden we onze jaarlijkse ALV. Dit keer combineren we dat met een ledenconferentie en zijn we te gast bij Royal HaskoningDHV, te Amersfoort.
Aanmelden via de link in de uitnodiging, of stuur een mail naar kantoor@nvde.nl
Sluit je aan en laad je op!
Een nieuw kabinet dat de mond minder vol heeft van de energietransitie dan we gewend waren. Een KEV met slechtere rapportcijfers. Ongepolijste Kamerdebatten. Een mens zou zomaar kunnen gaan somberen.
Niets van dat al. Het zou niet voor het eerst zijn dat de praktijk beter uitpakt dan de voorspelde cijfers. Bedrijven en burgers kunnen méér. Als het ons mogelijk gemaakt wordt. Het kabinet spreekt graag over durf en lef. Precies wat we nodig hebben om ook moeilijke dossiers los te trekken en taaie processen te versnellen.
Deze werkconferentie heeft als doel ons allemaal op te laden. Op te laden voor de operatie waar we zo graag aan werken: de snelle voortzetting van de energietransitie.
Wat geven we aan het kabinet mee richting het voorjaar: wat hebben we nodig om door te bouwen?
Globaal programma
9:00 inloop met koffie
10:00 ALV gevolgd door plenaire sessie
12:00 lunch gevolgd door twee deelsessierondes en slotpanel
16:30 borrel
18:00 afsluiting
Welke keuzes zijn nodig voor het energiesysteem van 2040?
Na het officiële gedeelte in de ochtend krijgen we een introductie over Royal HaskoningDHV door Jacco Goedegebuur (directeur Industry & Energy RHDHV), een inleiding door Niels Redeker (waarnemend directeur strategie energiesysteem Ministerie Klimaat en Groene Groei), een Q&A geleid door Olof van der Gaag (NVDE) en een video en presentatie van Samir Bantal (AMO) over de beelden van de energietransitie 2050.
Ter afsluiting een slotpanel over het Draghi-rapport met Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies), publicist Rens van Tilburg (Sustainable Finance Lab) en Eveline Otten (tot voor kort Energy Transition Advisor bij Shell Netherlands).
De deelsessies in twee rondes
Ronde 1
Netcongestie
Naarmate de schaarste van transportcapaciteit op onze netten toeneemt, groeit ook de spanning tussen partijen die daarmee te maken hebben. Minstens zo belangrijk als de vraag waar netcongestie nu door veroorzaakt wordt is de vraag: wie en wat kan helpen bij de oplossingen? Een spannend debat!
Met Paul Bierling (Stedin), Nold Jaeger (Holland Solar), Stijn van den Heuvel (Slim Laden, Vattenfall), Marijn Beekman (Vereniging Warmtepompen). Onder leiding van Olof van der Gaag (NVDE).
Kritieke materialen
De energietransitie valt of staat bij de beschikbaarheid van diverse schaarse grondstoffen die voor het overgrote deel door China wordt beheerst. Hoe brengen we daar verandering in? Benjamin Sprecher, Assistant Professor Industrial Design Engineering aan de TU Delft weet van de hoed en de rand.
Gezocht: 30 miljard per jaar
Hoe fixen we de financiering van de energietransitie? Duurzame energie is kapitaalintensiever dan fossiele energie. Het is dus broodnodig dat publiek en privaat geld elkaar vinden richting hernieuwbaar. Hoe doen we dat bij verschillende technieken?
Een gesprek onder leiding van Tessa Dieperink (medewerker economie van duurzame energie van de NVDE) met Nard Koeman (senior onderzoeker bij SEO Economisch Onderzoek). Hij houdt een inleiding over de investeringsmonitor, Bruno Schoonbeek (lead energy transition bij Rabobank), Christiaan Buijnsters (Ministerie van Klimaat en Groene Groei) en een spreker van APG.
Ronde 2
Kernenergie
De politieke steun voor kernenergie is groter dan ooit, in deze sessie vragen we ons af: Wat zijn de kansen en complicaties die kernenergie met zich meebrengen voor het energiesysteem en onze sector en stel het kabinetsbeleid blijft techniekneutraal en de goudgerande voorwaarden die kerncentrales nu in het vooruitzicht gesteld krijgen valt ook onze sector ten deel. Hoe pakt dat dan uit? Met Ruut Schalij (eRisk Group).
Kosten en betaalbaarheid van het energiesysteem
Naarmate de energietransitie vordert en versnelt, nemen de investeringen en uitgaven toe en wordt de vraag hoe kosten eerlijk verdeeld kunnen worden steeds manifester. Interessant genoeg mogen sommige dure oplossingen als kernenergie op groot enthousiasme rekenen, terwijl apert goedkope energiebesparende opties minder vlot gaan dan je zou verwachten. Een sessie over kosten, draagvlak en keuzes. Met Michiel Hekkenberg (Ministerie Klimaat en Groene Groei)
De kunst van framing: Henk en Ingrid in beweging krijgen voor verduurzaming
In deze interactieve sessie verkent Tom de Bruyne, partner bij het onderzoek- en adviesbureau SUE & The Alchemists, waarom populisten zo goed zijn in het veroveren van harten en geesten. We kijken naar de technieken achter het populistische succes en we passen deze toe op hoe we van burgers, boeren, bedrijven en bestuurders enthousiaste voorvechters kunnen maken voor de duurzame energietransitie.