Mestvergisting kan maar liefst een kwart leveren van de reductie aan stikstofuitstoot uit de landbouw die Nederland in 2030 nodig heeft. Dat is tien miljoen kilo stikstof. Dat is hard nodig om Nederland van het stikstofslot te halen. Het bijbehorende stimulerings-instrument staat al in de startblokken: de verplichting om een percentage groen gas bij te mengen in aardgas. ‘Stikstof en mest hebben we te veel in Nederland, en gas te weinig. Druk nu op de startknop om mestvergisting te stimuleren,’ zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE. Common Futures deed onderzoek naar de potentie van mestvergisting.
In 2030 kan er door de bijmengverplichting groen gas 1,1 miljard kuub groen gas worden geproduceerd, deels door het vergisten van mest. Nederland wordt daardoor minder afhankelijk van de import van vloeibaar aardgas uit de VS en andere landen. Boeren kunnen extra inkomen vergaren met het groene gas. Ook voorkomen we door de bijmengverplichting een forse CO2-uitstoot: 3,8 Mton; zo’n drie procent van onze totale emissies in 2030. Dit blijkt uit een doorrekening van Common Futures, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Gasunie en het Platform Groen Gas.
Stimuleringsbeleid nu starten
Minister President Schoof en de leden van zijn commissie zijn naarstig op zoek naar voorstellen om snel en kosteneffectief tot emissiereducties van stikstof te komen. Mestvergisting is een optie met een groot aantal voordelen. Het verbetert de rentabiliteit van maatregelen voor stikstofreductie substantieel.
Het kabinet is voornemens om een bijmengverplichting in te voeren die moet leiden tot circa 1,1 miljard kuub groengas in 2030 waarvan 400 miljoen kuub geproduceerd uit mest.
De NVDE, Gasunie en het Platform Groen Gas bepleiten het snel invoeren van de bijmengverplichting met ingang van 2026. Ook is een vergunningsvrijstelling van stikstofemissies bij de bouw nodig. Deze emissies worden bij exploitatie snel terugverdiend.
Extra emissiereducties nabij natuur
Negen procent reductie van de nationale stikstofemissies is al heel goed nieuws voor de natuur. Mestvergisting kan nog effectiever zijn om specifieke gebieden, nabij natuur, van het stikstofslot te halen. Het helpt namelijk om ammoniak uit de veehouderij te reduceren, en dat slaat nabij neer. Dus een paar mestvergisters in de buurt van een natuurgebied kunnen veel verschil maken, voor de natuur en voor bedrijvigheid er omheen.
Oplegnotitie mestvergisting voor het stikstofdossier
Common Futures_Groengas als springplank voor verlaging stikstofuitstoot