Warm wonen in Goes? Ja, dankzij ijs!

27 april 2016

Je huis verwarmen met ijs? Yeah right. Toch is dit werkelijkheid geworden voor de bewoners van 20 huurwoningen in de Zeeuwse stad Goes. Hier opende minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst afgelopen maandag ‘s werelds eerste ijswoningen.

In de wijk Goes-West hebben 20 nieuwe huurwoningen een IJsbuffersysteem onder de grond gekregen. Dit systeem, genaamd ‘het IJs van Columbus’, bestaat uit een bak met water onder het huis, waar warmte uitgehaald wordt tot het water bevriest. De energie die vrijkomt tijdens de verandering van water in ijs zorgt samen met zonneluchtcollectoren op het dak van de woning voor verwarming (en koeling) van de woning. Fossiele brandstoffen, zoals gas zijn niet meer nodig. Omdat het IJs van Columbus een gesloten systeem is, put het ook geen andere bronnen uit.
Naast het IJsbuffersysteem kunnen bewoners ook drie jaar gebruik maken van het energiemonitoringssysteem MPare. Hiermee krijgen ze inzicht in en concrete tips over hun energieverbruik en nog bewuster omgaan met energie besparen.

Proeftuin Slimme Energie Goes
Het systeem komt uit Duitsland en wordt nu alleen nog toegepast bij grote complexen, zoals ziekenhuizen. Goes is de eerste stad ter wereld met woningen met dit verwarmingssysteem, dat niet alleen het milieu ontlast maar ook zorgt voor een positieve energierekening voor de bewoners. Het is onderdeel van de ‘Proeftuin Slimme Energie Goes’, één van de vier landelijke demonstratieprojecten van het Smart Energy Collective Nederland. Het wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies vanuit Provincie Zeeland en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Minister Blok hoopt dat het project met de ijswoningen zo succesvol wordt dat het ook op andere plaatsen gebruikt kan worden. “Goes loopt echt voorop in Nederland hiermee”, zei hij tegen Omroep Zeeland. “In heel Nederland zijn we op zoek naar manieren om energie te besparen en zuiniger met het milieu om te gaan. Zonder dat bewoners hoeven in te leveren op hun comfort.”

Kleinere CO2-voetafdruk
Initiatiefnemer van de samenwerking was de Zeeuwse energieleverancier DELTA. Die zette het plan op in 2011 om in eerste instantie te kijken hoe bewoners en MKB-bedrijven meer CO2 kunnen reduceren door zelf energie op te wekken. “We keken eerst vooral naar flexibele tarieven en smart grids”, vertelt Gerrit Rentier, Senior Business Process Analyst van DELTA Energie en Multimedia. “Als collectief kwamen we erachter dat er meer directe waarde te halen was in energiebesparing. Bij het verplaatsen van de energievraag naar andere momenten wordt de vraag en dus de CO2-voetafdruk niet kleiner. Er is directer waarde te halen als het gaat om energiebesparing in de gebouwde omgeving.”

Ketensamenwerking
De ijswoningen in Goes zijn een resultaat van de samenwerking van vier partijen. “Dat is ook het unieke aan dit project”, benadrukt Rentier. “Het is het resultaat van vijf jaar ketensamenwerking. Ieder vanuit zijn eigen kennis en kunde. Woningcorporatie RWS Goes vanuit de investering en beleid, projectontwikkelaar Marsaki vanuit de kennis en realisatie van vastgoed, netbeheerder Enduris vanuit de kennis van netten en wij vanuit de kennis van de consumenten en de energiemarkt. We hebben echt vijf jaar met elkaar, van elkaar en over elkaar geleerd.”
De gemeente Goes kijkt overigens al weer verder naar een andere manier van energie besparen. Er komt een experiment waarmee huizen verwarmd worden met behulp van rioolwater. Rioolwater is altijd 8 graden. Als je er goed mee omgaat kun je er de warmte voor een huis uithalen.


Misschien ook interessant

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”

Jilles van den Beukel (Haags Centrum voor Strategische Studies): “Snelle vergunningverlening en consistent beleid voorwaarden voor de Europese energietransitie”