Wensen van bewoners voor aardgasvrije woning in kaart gebracht

17 oktober 2019

Bewoners van galerijflats en rijtjeswoningen willen desgevraagd het liefst in één keer aan de slag in hun huis. Als het huis toch op de schop moet om van het aardgas af te gaan, willen ze hun woning het liefst ook meteen koeler en stiller maken. Een passend aanbod is van groot belang om bewoners over de streep te trekken. Daarmee kan de bouw- en installatiesector veel beter inspelen op de persoonlijke wensen bij een renovatie. Dat zijn enkele conclusies uit een verkennende studie naar de behoeften van bewoners tijdens een renovatie richting aardgasvrije woningen. Deze rapportage is opgesteld in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op verzoek van TKI Urban Energy en met ondersteuning van de NVDE.

Dit onderzoek combineert voor het eerst de technische en financiële mogelijkheden voor verduurzaming van verschillende woningen met de wensen en behoeften van de bewoners. Daarvoor zijn twaalf kwalitatieve diepte-interviews gehouden met bewoners van galerijflats en rijtjeswoningen uit het bouwjaar 1964-1975. Uit de interviews blijkt dat de individuele behoeften die bij deze bewoners leven, en de technische oplossingen die er bestaan, goed kunnen worden gecombineerd in een zogenaamd ‘persoonlijk renovatie arrangement’. Hiermee kan de sector veel beter anticiperen op de wensen rondom een renovatie. Dit biedt een nieuw perspectief op de noodzakelijke versnelling van het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Voor versnelling van de energietransitie moeten nieuwe technologieën grootschaliger worden toegepast. Opschaling is daarom een belangrijk criterium om te bepalen welke innovaties er nodig zijn. Michiel Kirch, directeur TKI Urban Energy: “Als het vertrouwen van de bewoner wordt (terug)gewonnen, is een belangrijke horde voor opschaling genomen. Uit dit onderzoek blijkt dat dat kan met een ‘persoonlijk renovatiearrangement’. Dit is een zeer waardevol inzicht: ondanks een grote verscheidenheid aan wensen en mogelijkheden van bewoners, is het toch mogelijk om hen in grote aantallen mee te krijgen in het verduurzamen van uiteenlopende woningtypes. En het vergt slechts enkele relatief eenvoudige innovaties, zoals virtual reality waarmee je een heel nauwkeurig beeld schetst van het eindresultaat.”

“Het is een aanwinst dat we nu beter weten wat bewoners in bepaalde woningtypes zelf willen,” zegt Olof van der Gaag, directeur Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Want technische mogelijkheden om huizen van het aardgas af te halen, zijn er te over, maar het belangrijkste is dat de bewoners er gelukkig van worden. Dit rapport is verplicht leesvoer voor alle bedrijven en gemeenten die werken aan het aardgasvrij maken van wijken.”

TKI Urban Energy en RVO.nl vragen vastgoedeigenaren en bedrijven met dit rapport aan de slag te gaan en na te denken over de innovatieve oplossingen die nodig zijn voor dit ‘persoonlijk renovatiearrangement’. De markt kan haar voordeel doen met de inzichten uit dit onderzoek.

Hier vindt u het rapport van de Design Innovation Group (DIG) en DWA.

 

 


Misschien ook interessant